20/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Αιμορροΐδες


Η αιμορροϊδοπάθεια και η θεραπεία της.

Νίκος Γεωργιάδης
Χειρουργός

Α. Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Η λέξη "αιμορροΐδες" προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων "αίμα" και "ροή" και αντανακλά ουσιαστικά το μόνο και πραγματικό σύμπτωμα της νόσου. Οι αιμορροϊδικοί όζοι είναι σάκοι που αποτελούνται από δέρμα και περιέχουν αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος που έχουν κιρσοειδή μορφή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόπτωση του βλεννογόνου του ορθού. Οι αιμορροΐδες σχηματίζονται όταν ο συνδετικός ιστός που υποστηρίζει τον ορθικό βλεννογόνο στο τοίχωμα αποδομείται και καταστρέφεται.

Β. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές αιμορροΐδων;

Oι αιμορροΐδες διακρίνονται σε:

1. εξωτερικά δερματικά ράκη,

2. εξωτερικές αιμορροΐδες και

3. εσωτερικές αιμορροΐδες.

Για μία εκλογικευμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία του ασθενούς με αιμορροϊδοπάθεια απαιτείται η ταξινόμηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Κοινώς παραδεκτό σύμπτωμα ταξινόμησης αποτελεί η πρόπτωση των αιμορροϊδικών όζων. Έχουμε λοιπόν τέσσερις βαθμούς βαρύτητας ανάλογα με την πρόπτωση:

1ου βαθμού= Οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά. Δεν προκαλούν παρά μόνο μικρή αιμορραγία.

2ου βαθμού= Οι όζοι προβάλλουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα στην κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα μετά την κένωση.

3ου βαθμού= Οι όζοι προβάλλουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα στην κένωση ή κατά τη διάρκεια άσκησης και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά ύστερα από χειρισμό.

4ου βαθμού= Οι όζοι παραμένουν εκτός του πρωκτικού σωλήνα προκαλώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

Περισφιγμένες αιμορροΐδες. Όταν η προηγούμενη κατάσταση επιπλακεί με σπασμό του σφιγκτήρος, τότε διακόπτεται η παροχή αίματος και οι αιμορροΐδες μπορεί να νεκρωθούν. Υπάρχει ιδιαίτερα έντονος πόνος και ο ασθενής ζητά τη βοήθεια του γιατρού.

Γ. Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροϊδες;

Οι αιμορροϊδες υπάρχουν φυσιολογικά στον πρωκτικό σωλήνα. Η φλεβική ανεπάρκεια των αιμορροϊδων δημιουργεί την αιμορροϊδοπάθεια. Οι λόγοι είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων σε σημαντική θέση βρίσκονται η δυσκοιλιότητα, η κληρονομικότητα και η καθιστική ζωή.

Δ. Πώς θεραπεύονται οι αιμορροϊδες;

Θεραπεία εσωτερικών αιμορροίδων

Α. Μη εγχειρητικές τεχνικές

Δίαιτα. Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού τα συμπτώματα προκαλούνται από επεισόδια δυσκοιλιότητας και σκληρών κενώσεων. Τα επεισόδια αυτά μπορούν να καταπολεμηθούν με δίαιτα που επιβάλλει την αποφυγή τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα και την κατανάλωση φυτικών ινών και πολλών υγρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η χορήγηση ενός ήπιου σκευάσματος για το σχηματισμό μαλακών κοπράνων. Είναι απαραίτητος ο έλεγχος του εντέρου με ορθοσιγμοειδοσκόπηση στους νεότερους ή με βαριούχο υποκλυσμό ή κολονοσκόπηση στους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς.

Τεχνικές συγκόλλησης. Τις τεχνικές αυτές τις χρησιμοποιούμε κυρίως για αιμορροϊδοπάθεια 2ου ή 3ου βαθμού. Όλες έχουν σκοπό να προκαλέσουν θερμική ή χημική καταστροφή στον ιστό που έχει υποστεί τη βλάβη, ο οποίος κατόπιν, λόγω της διαδικασίας επούλωσης, θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές από αυτές τις μεθόδους.
1. Σκληροθεραπεία Η σκληροθεραπεία κάνει χρήση χημικών ουσιών, όπως οι Polydocanol, Quinine Urea, Sodium Morrhuate ή διάλυμα 5% φαινόλης, το οποίο εγχέεται στην κορυφή του αιμορροϊδικού όζου με ειδική σύριγγα. Η τεχνική είναι κατάλληλη για αιμορροϊδοπάθεια έως και 2ου βαθμού ή για ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.
2. Rubber band ligation Με την τεχνική αυτή επιδιώκουμε να περισφίξουμε τους αιμορροϊδικούς όζους με έναν ελαστικό δακτύλιο από καουτσούκ. Ο περισφιγμένος όζος νεκρώνεται και εκπίπτει, εγκαταλείποντας στη θέση του ένα έλκος, του οποίου η επούλωση θα προκαλέσει την επιθυμητή συγκόλληση του βλεννογόνου στο τοίχωμα. Η τεχνική είναι εύκολη και φθηνή. Eίναι η πιο διαδεδομένη τεχνική για αιμορροϊδοπάθεια 2ου και 3ου βαθμού. Ο ασθενής για δύο με τρεις ημέρες μετά την εφαρμογή του δακτυλίου θα έχει πόνο και τάση για εκκένωση που απαιτεί χρήση αναλγητικών.
3. Φωτοπηξία υπερύθρων Είναι μία τεχνική που απαιτεί τη χρήση ειδικού μηχανήματος. Είναι εύκολη και εφαρμόζεται σε εξωτερικό ιατρείο. Με την τεχνική αυτή προκαλούμε φωτοπηξία στην κορυφή του αιμορροϊδικού όζου. Αποτέλεσμα της φωτοπηξίας είναι η ίνωση στην περιοχή που έχει ως αποτέλεσμα συγκόλληση στο τοίχωμα. Κάθε εφαρμογή διαρκεί ένα με δύο δευτερόλεπτα και προκαλεί στιγμιαίο πόνο. Η τεχνική έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα για αιμορροΐδες 1ου και 2ου βαθμού .

Β. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Οι συντηρητικές χειρουργικές τεχνικές εισήχθησαν στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας σε μια προσπάθεια παρακολούθησης και θεραπείας της ασθένειας, χωρίς να απαιτείται η παραμονή των πασχόντων στο νοσοκομείο. Οι τεχνικές αυτές είναι η κρυοθεραπεία, η διαστολή του πρωκτού και η μερική έσω σφιγκτηροτομή.

1. Κρυοθεραπεία Στηρίζεται στην ψύξη του αιμορροϊδικού ιστού με τη χρήση ειδικών εργαλείων τα οποία ενεργοποιούνται με διοξείδιο του άνθρακα ή υγρό άζωτο. Η τεχνική αυτή δεν απαιτεί γενική νάρκωση, προκαλεί όμως εξαιρετική δυσφορία στον ασθενή ή και πόνο. Η μέθοδος είναι ανακριβής, γιατί δεν μπορεί να υπολογιστεί η έκταση της ιστικής καταστροφής που προκαλεί. Γενικά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολύ λίγα και ελάχιστοι χειρουργοί την υιοθετούν πλέον σήμερα.
2. Διαστολή του πρωκτού Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας οφείλονται σε κώλυμα της πρωκτικής εξόδου που προκαλείται από την παρουσία συσφιγκτικών ταινιών. Για τη διόρθωση αυτής της κατάστασης προτείνεται η διάσπαση των ταινιών με μείζονα διαστολή του πρωκτού. Η τεχνική αυτή δεν έχει τύχει αποδοχής από την πλειονότητα των χειρουργών, γιατί προκαλεί ανεξέλεγκτη ζημιά στο σφιγκτήρα. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι η συχνότητα μετεγχειρητικής ακράτειας είναι υψηλή και η υποτροπή συχνή, ιδιαίτερα η πρόπτωση του ορθικού βλεννογόνου.
3. Μερική πλάγια σφιγκτηροτομή Μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με συμπτωματική αιμορροϊδοπάθεια. Τα αποτελέσματα όμως είναι ελάχιστα ικανοποιητικά. Η συχνότητα υποτροπών είναι εξαιρετικά μεγάλη και η πιθανότητα ακράτειας δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Γ. ΡΙΖΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ ΜΕ CΟ2 LASER

To CΟ2 laser χρησιμοποιείται ευρέως στη γενική χειρουργική και έχει πλέον δεσπόζουσα θέση στη χειρουργική του πρωκτού. Η εφαρμογή του στην πρωκτολογία άρχισε πολύ νωρίς, τη δεκαετία του 1970. Η εγχείρηση των αιμορροΐδων γίνεται με γενική είτε με περιοχική ή και τοπική αναισθησία. Στην Ελλάδα η αιμορροϊδεκτομή με laser εφαρμόζεται από το 1988 και η εμπειρία είναι τεράστια. Ο συγγραφέας έχει ανακοινώσει 450 περιστατικά και η μέχρι σήμερα εμπειρία του πλησιάζει τα 2.000 περιστατικά. Η χρήση του CΟ2 laser στη θεραπεία των αιμορροΐδων δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να σχεδιάσει πολύ καλύτερα την εκτομή με λιγότερη ή καθόλου αιμορραγία στο χειρουργικό πεδίο, μετατρέπει τη νοσηλεία σε 24ωρη και ελαχιστοποιεί τα προβλήματα της μετεγχειρητικής περιόδου.
Θεραπεία αιμορροίδων με Nd- Yag LASER
Το Νd- Yag laser προκαλεί καλύτερη πήξη των αγγείων, αλλά δεν έχει την ακρίβεια διατομής που έχει το CO2 laser.

Ε. Ξαναδημιουργούνται οι αιμορροϊδες;

Δύο παράμετροι έχουν σημασία στην απάντηση αυτής της ερώτησης. Η πρώτη και σημαντικότερη είναι η χειρουργική τεχνική της αιμορροϊδεκτομής. Εφόσον η αφαίρεση γίνει στο σωστό ύψος, η πιθανότητα επανεμφάνισης αιμορροϊδων είναι μηδαμινή. Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τη δυσκοιλιότητα. Παθολογική δυσκοιλιότητα με σκληρά κόπρανα και μεγάλη πίεση στην περιοχή κατά την κένωση, εάν παραμένει επί χρόνια, μπορεί να δημιουργήσει ξανά πρόβλημα αιμορροϊδοπάθειας, όχι όμως τόσο όσο υπήρχε προεγχειρητικά. Ετσι λοιπόν πέραν της σωστής τεχνικής πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να καταπολεμηθεί η ενδεχόμενη δυσκοιλιότητα.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας