23/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Στοματικές άφθες


Στοματικές άφθες

Σταμάτης Σκορδής
Οδοντίατρος

Οι άφθες στο στοματικό βλεννογόνο είναι μία συχνή νόσος, η οποία εμφανίζεται είτε με τη μορφή σποραδικών περιστατικών είτε εποχικών εκδηλώσεων με συχνές υποτροπές, δημιουργώντας μία επώδυνη και ενοχλητική κατάσταση στο στόμα του ασθενούς.

Πού οφείλονται οι άφθες;

Πολλοί παράγοντες ενοχοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα η ακριβής αιτιολογία. Σύμφωνα με μία άποψη, οφείλονται σε μικροβιακό παράγοντα και συγκεκριμένα στον L-τύπο στρεπτόκοκκου. Η επικρατέστερη, όμως, θεωρία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία ανοσολογική αντίδραση αυτοάνοσου τύπου, στην οποία κάποια αμυντικά κύτταρα του οργανισμού επιτίθενται σε έναν άγνωστο "εχθρό" και δημιουργούν μία αντίδραση με τη μορφή τοπικής φλεγμονής που οδηγεί στην εμφάνισή τους. Μπορεί το ακριβές αίτιο που προκαλεί τις άφθες να είναι άγνωστο, γνωστοί όμως είναι πολλοί εκλυτικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία τους.
Μερικοί από αυτούς είναι:
· Τραυματισμοί του βλεννογόνου
· Ορμονικές διαταραχές (καταμήνιος κύκλος, εγκυμοσύνη)
· Άγχος, στρες
· Αλλεργία σε τροφές ή φάρμακα
· Γαστρεντερικές διαταραχές
· Έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών

Ποια είναι η κλινική εικόνα;

Οι άφθες εμφανίζονται σαν στρογγυλά ή ωοειδή έλκη (πληγές), διαμέτρου 2-7 χιλιοστών, το κέντρο των οποίων καλύπτεται από λευκοκίτρινη μεμβράνη, ενώ η περιφέρεια είναι χρώματος ερυθρού. Μπορεί να είναι λίγες, δύο έως τρεις, ή πολλές και διάσπαρτες. Εντοπίζονται κυρίως στη γλώσσα και μέσα από τα χείλη και τα μάγουλα. Οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο κάψιμο στην περιοχή, δυσκολία στη λήψη της τροφής και έντονη σιαλόρροια. Η βλάβη πρέπει να κάνει τον κύκλο της, διαρκεί περίπου 7-14 ημέρες και η αποκατάσταση του στοματικού βλεννογόνου γίνεται χωρίς να αφήσει ουλή.

Κάθε πότε υποτροπιάζουν οι άφθες;

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των περιοδικών εμφανίσεών τους ποικίλλει και μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ημέρες μέχρι εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διευκρινιστεί με ακρίβεια το φαινόμενο της περιοδικότητας και της χρονολογικής διακύμανσης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται μόνο από την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη συμπτωματική ανακούφιση του ασθενούς, αλλά και τη διερεύνηση της συσχέτισης με κάποιον από τους εκλυτικούς παράγοντες που προκαλούν τις άφθες. Από τη στιγμή που θα εντοπιστεί τέτοια σχέση, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί ο εκλυτικός παράγοντας σε συνδυασμό με την εφαρμογή της συμπτωματικής θεραπείας. Η σύγχρονη θεραπευτική τους βασίζεται σε τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών, με ή χωρίς τοπικά χημειοθεραπευτικά και αναισθητικά. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πλύση του στόματος διάλυμα τετρακυκλίνης 2%, τέσσερις φορές ημερησίως για 4-7 ημέρες. Οι θεραπείες αυτές έχουν σκοπό να ελαττώσουν ή να εξαφανίσουν τον πόνο και να μειώσουν το μέγεθος που έχουν οι άφθες, καθώς και την περίοδο επούλωσής τους.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας