24/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Ορθοδοντική η λύση στα


Ορθοδοντική: H λύση στα "στραβά δόντια"

Είναι αναγκαία η ορθοδοντική εξέταση και σε ποια ηλικία;

Η εξειδικευμένη ορθοδοντική εξέταση του παιδιού πρέπει να γίνεται στην ηλικία των επτά ετών περίπου. Αυτή, βέβαια, συνδυάζεται με τις τακτικές προληπτικές οδοντιατρικές επισκέψεις του παιδιού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Στην ηλικία των επτά ετών έχουν βγει αρκετά από τα μόνιμα δόντια, ενώ και οι γνάθοι είναι αναπτυγμένες αρκετά, ώστε ο ορθοδοντικός να είναι σε θέση να αναγνωρίσει παρόντα προβλήματα ή να προβλέψει μελλοντικές ανωμαλίες. Ανάλογα με την εικόνα που θα σχηματίσει, θα προτείνει την εφαρμογή ή όχι προληπτικής, κατασταλτικής ή επανορθωτικής αγωγής, καθώς και τον ακριβή χρόνο εφαρμογής της.

Ποια είναι τα οφέλη από την ορθοδοντική θεραπεία που γίνεται νωρίς;

Για τα παιδιά που έχουν όλες τις ενδείξεις να αρχίσουν νωρίς την ορθοδοντική θεραπεία, τα οφέλη είναι πολλά. Κατ' αρχάς, με τη βοήθεια της προληπτικής και της κατασταλτικής αγωγής προλαμβάνονται πιο σύνθετες καταστάσεις και καθοδηγούνται τα μόνιμα δόντια κατά τη διάρκεια της ανατολής σε πιο αρμονικές θέσεις. Επίσης, οι γνάθοι αναπτύσσονται καλύτερα, διορθώνονται όλες οι επιβλαβείς στοματικές συνήθειες και βελτιώνονται προβλήματα ομιλίας και αισθητικής. Τέλος, η όλη διαδικασία απλοποιείται και καθίσταται φθηνότερη και συντομότερη, καθώς χρησιμοποιούνται απλά, εύκολα στην κατασκευή και μικρού σχετικά κόστους μηχανήματα.

Γιατί πρέπει ορισμένες φορές να εξαχθούν νεογιλά ή μόνιμα δόντια πριν από την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας;

Πολλές φορές ορισμένα παιδικά δόντια παραμένουν στο στόμα πέρα από τον απαραίτητο χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μόνιμο δόντι που βρίσκεται από κάτω, να δυσκολεύεται να ανατείλει και να εγκλωβίζεται ή να ακολουθεί στραβή πορεία. Για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων, ο οδοντίατρος, έπειτα από κλινική και ακτινογραφική εξέταση, μπορεί να αποφασίσει την έγκαιρη εξαγωγή του παιδικού δοντιού, ελευθερώνοντας το χώρο για την ανατολή του μόνιμου. Επίσης, αν υπάρχουν προβλήματα χώρου και συνωστισμού των δοντιών, μπορεί να εξαχθούν σκόπιμα ορισμένα μόνιμα δόντια (συνήθως οι πρώτοι προγόμφιοι), ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη σωστή διευθέτηση των δοντιών μέσω της ορθοδοντικής θεραπείας.

Τα πάνω δόντια τού παιδιού μου είναι πολύ πιο μπροστά σε σχέση με τα κάτω. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορώ να κάνω;

Ορισμένες φορές παρατηρείται το φαινόμενο η κάτω γνάθος να είναι μικρότερη από την πάνω, και τα πάνω δόντια να βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τα κάτω. Αυτό μπορεί να διορθωθεί, εάν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των γνάθων, χρησιμοποιηθούν ορισμένα ορθοδοντικά μηχανήματα που σκοπό έχουν να βοηθήσουν την εξισορρόπηση των δύο γνάθων. Το σημαντικό είναι η ορθοδοντική παρέμβαση να γίνει νωρίς, όχι αργότερα από τα δέκα έτη για τα κορίτσια και τα δώδεκα για τα αγόρια. Αν το πρόβλημα παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση μέχρι τη διακοπή της ανάπτυξης των γνάθων, λύνεται μόνο με χειρουργικές τεχνικές.

Μπορεί το παιδί μου να αθλείται φορώντας τα "σιδεράκια";

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην άθληση των παιδιών που φορούν ορθοδοντικά σιδεράκια. Απλώς, στα βίαια αθλήματα πρέπει να χρησιμοποιείται προστατευτικός νάρθηκας. Ο ορθοδοντικός θα σας προτείνει τον κατάλληλο.

Γιατί ορισμένες φορές η θεραπεία διαρκεί περισσότερο από όσο έχει προβλεφθεί;

Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και ανταποκρίνεται στην ορθοδοντική θεραπεία με διαφορετικό τρόπο. Ο ορθοδοντικός έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους και συνήθως συνεχίζει τη θεραπεία μέχρι να επιτευχθούν. Σημαντικό ρόλο παίζει και η συνεργασία του παιδιού. Οι ασθενείς που συνεργάζονται αρμονικά με τον ορθοδοντικό τους, επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο σωστό χρόνο.

Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η θέση των δοντιών μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας;

Αφού αφαιρεθούν τα "σιδεράκια", τα δόντια ενδεχομένως θα μετακινηθούν, αν δεν σταθεροποιηθούν με κάποιον τρόπο. Το ρόλο αυτό παίζουν τα συγκρατητικά μηχανήματα. Είναι κατασκευασμένα για να κρατούν τα δόντια στη σωστή θέση μέχρι τα οστά και τα ούλα να προσαρμοστούν στις αλλαγές που έχουν επέλθει με την ορθοδοντική θεραπεία. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας για τη χρήση των συγκρατητικών μηχανημάτων, διασφαλίζετε και τη μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας