20/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Στοματικά προβλήματα ηλικιωμένων


Στοματικά προβλήματα ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στην τερηδόνα;

Η τερηδόνα των ηλικιωμένων οφείλεται στις ίδιες ακριβώς αιτίες με αυτήν των νέων ανθρώπων. Ωστόσο, τα δόντια των πρώτων έχουν εκτεθεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε παθογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος και συνεπώς παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδονισμού. Επιπλέον, στους ηλικιωμένους η τερηδόνα εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις ρίζες των δοντιών. Πράγματι, με τα χρόνια τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν λίγο και να αποκαλύψουν μικρό ή μεγαλύτερο μέρος της ρίζας. Η τελευταία είναι λιγότερο ανθεκτική στην τερηδόνα λόγω της έλλειψης αδαμαντίνης (σμάλτο του δοντιού ), με αποτέλεσμα η αποκατάστασή της από τον οδοντίατρο να καθίσταται δυσκολότερη. Συνεπώς, είναι σημαντικό να προληφθεί η τερηδόνα της ρίζας με σωστή στοματική υγιεινή και με τις οδηγίες και παρεμβάσεις του οδοντιάτρου σας.

Η περιοδοντίτιδα είναι νόσος των ηλικιωμένων;

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί το κύριο αίτιο απώλειας των δοντιών σε ενήλικους άνω των 40 ετών και οφείλεται κυρίως στην κακή στοματική υγιεινή. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα παραμένουν τα δόντια στο στόμα, τόσο μεγαλύτερος καθίσταται ο κίνδυνος ανάπτυξης περιοδοντίτιδας. Επομένως, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα αυτό. Επιπλέον, όσο περνούν τα χρόνια αναπτύσσονται διάφορες συστημικές παθήσεις και κρίνεται απαραίτητη πολλές φορές η χρήση φαρμάκων. Όλα αυτά δρουν επιβαρυντικά στους ιστούς γύρω από τα δόντια, διευκολύνοντας την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Εξαιτίας λοιπόν της συχνής εμφάνισης περιοδοντικών νόσων στους ηλικιωμένους κρίνονται απαραίτητες η εκπαίδευση στη σωστή στοματική υγιεινή και οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις.

Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται η ξηροστομία που ταλαιπωρεί πολλούς ηλικιωμένους;

Η ξηροστομία σχετίζεται με την κακή λειτουργία των σιαλογόνων αδένων Η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται κυρίως σε διάφορες συστημικές παθήσεις και στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους. Ο ξηροστομικός ασθενής παραπονιέται για δυσκολία αφενός κατάποσης ξηρών τροφών και αφετέρου συνεχούς ομιλίας. Επίσης, με την ξηροστομία αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος τερηδονισμού, αφού το σάλιο είναι προστατευτικός παράγοντας. Εάν η πάθηση προκαλείται από τα φάρμακα, είναι αντιστρέψιμη με την ελάττωση των δόσεων ή τη χρήση άλλων ομοειδών σκευασμάτων. Ακόμη, η χρήση τεχνητού σάλιου μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ελάττωση των περισσότερων προβλημάτων.

Αφού η απώλεια των δοντιών δεν εξαρτάται τόσο από την ηλικία, γιατί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι φορούν οδοντοστοιχίες (μασέλες);

Παλιότερα, η οδοντιατρική δεν είχε τόσο έντονο προληπτικό χαρακτήρα και οι οδοντίατροι δεν προσπαθούσαν, όσο σήμερα, να σώσουν ένα θεωρητικώς δύσκολα θεραπεύσιμο δόντι, προβαίνοντας στην εξαγωγή του. Γι' αυτό και οι τότε νέοι -σήμερα ηλικιωμένοι- άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ολικής ή μερικής νωδότητας και προσπαθούν να τα λύσουν με τη χρήση ολικών ή μερικών οδοντοστοιχιών. Με τη βοήθεια, όμως, των προληπτικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά νωδότητας των ηλικιωμένων είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Συνεπώς, η σύγχρονη οδοντιατρική επικεντρώνεται περισσότερο στην πρόληψη, στην αισθητική και στους τρόπους διατήρησης των δοντιών για ολόκληρη τη ζωή.

Τι είναι οι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες);

Ολική οδοντοστοιχία είναι μια οδοντιατρική πρόσθεση που αντικαθιστά όλα τα χαμένα δόντια. Ειδικά στην πάνω γνάθο καλύπτει και την υπερώα (ουρανίσκο). Η βάση της οδοντοστοιχίας που φέρει τα δόντια επικάθεται στα ούλα και είναι κατασκευασμένη από ειδικό πλαστικό υλικό που έχει το χρώμα των ούλων και είναι αρκετά ανθεκτικό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η οδοντοστοιχία δεν θα σπάσει, αν πέσει από ύψος σε μια σκληρή επιφάνεια όπως ο νιπτήρας ή το πάτωμα.

Ποια είναι η διαδικασία για να μου φτιάξει ο οδοντίατρος μια οδοντοστοιχία;

Η κατασκευή μιας καλής οδοντοστοιχίας απαιτεί αρκετό χρόνο, γνώση και συνεργασία ανάμεσα στον οδοντίατρο και τον πελάτη του. Το σύνηθες χρονικό διάστημα για την κατασκευή ενός ζεύγους οδοντοστοιχιών είναι έξι με οκτώ επισκέψεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η λεπτομερής εξέταση της στοματικής κοιλότητας, θα ληφθούν τα αποτυπώματα και θα γίνουν όλες οι δοκιμές της οδοντοστοιχίας, μέχρι να ταιριάξει απόλυτα στο στόμα σας. Στη συνέχεια, η οδοντοστοιχία πρέπει να ελέγχεται συχνά τις πρώτες εβδομάδες και κατόπιν σε τακτικές επισκέψεις ανά εξάμηνο.

Ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω με την οδοντοστοιχία;

Το να φορά κανείς οδοντοστοιχία δεν είναι εύκολο, ειδικά στην αρχή. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσει την παρουσία ενός ξένου σώματος στο στόμα του. Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν όσοι δεν θέλουν να δεχτούν το γεγονός ότι έχουν χάσει όλα τα δόντια τους και πρέπει στο εξής να φορούν οδοντοστοιχία. Η κάτω οδοντοστοιχία δημιουργεί συνήθως, περισσότερα προβλήματα σε σχέση με την πάνω, διότι δεν "κολλά" στη γνάθο όπως η πάνω και είναι πιο ευάλωτη στις κινήσεις της γλώσσας, των χειλιών και των παρειών. Η ικανότητα της μάσησης μειώνεται σε σχέση με αυτήν των φυσικών δοντιών, ενώ ίσως υπάρξουν και προβλήματα ομιλίας. Όλα αυτά, όμως, ξεπερνιούνται με τη συνήθεια και την καλή θέληση από τη μεριά του ασθενή.

Γιατί είναι απαραίτητο να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο τακτικά, αν έχω οδοντοστοιχία;

Το στοματικό σύστημα δεν είναι κάτι στατικό, αλλά μεταβάλλεται συνεχώς. Όταν μάλιστα δεν υπάρχουν δόντια, οι αλλαγές εντοπίζονται στις γνάθους. Συγκεκριμένα, το κόκαλο κάτω από τα ούλα, το οποίο στηρίζει την οδοντοστοιχία, μειώνεται σε μέγεθος έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα αυτή να μην ταιριάζει στο στόμα όπως τη στιγμή που κατασκευάστηκε. Έτσι, είτε πέφτει η άνω οδοντοστοιχία είτε κουνιέται η κάτω. Επίσης, δημιουργούνται τέτοιες δυνάμεις, λόγω του κενού χώρου κάτω από την οδοντοστοιχία, ώστε από τη μια μπορεί να σπάσει και από την άλλη να τραυματιστούν τα ούλα. Η λύση είναι οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ο οποίος, αν διαπιστώσει χαλαρότητα, "γεμίζει" τις οδοντοστοιχίες με πλαστικό υλικό, ώστε να επαναφέρει την αρχική εφαρμογή.

Δεν αντέχω την οδοντοστοιχία μου, έχω άλλες επιλογές;

Η μόνη εναλλακτική λύση σε αυτή την περίπτωση είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα. Ανάλογα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του στόματός σας, ο οδοντίατρος θα σας προτείνει διάφορες τέτοιου είδους θεραπείες. Μπορεί, π.χ., να φτιαχτεί μια ακίνητη προσθετική εργασία, που θα στηρίζεται στα εμφυτεύματα, ή να δημιουργηθούν συγκρατητικά στοιχεία μέσω των εμφυτευμάτων, τα οποία θα προσφέρουν καλύτερη συγκράτηση σε μια οδοντοστοιχία. Το σίγουρο είναι ότι η αλλαγή στη μάσηση, στην ομιλία και στην άνεσή σας θα είναι εντυπωσιακή.

Αλτσχάιμερ και προβλήματα στοματικής υγείας;

Τα στοματικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ είναι πολλά και δύσκολα επιλύσιμα. Κατ' αρχάς, οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνήθως ελαττωμένη ροή σάλιου, με άμεση συνέπεια την αύξηση της τερηδόνας και των περιοδοντικών προβλημάτων. Επίσης, η ικανότητα στοματικής υγιεινής είναι πολύ περιορισμένη, ενώ τα ατυχήματα που σχετίζονται με το στόμα, λόγω πτώσεων ή αυτοτραυματισμού από διάφορα αντικείμενα, είναι συχνά. Εάν είναι νωδοί, συχνά χάνουν τις οδοντοστοιχίες τους λόγω κακής μνήμης ή προσπαθούν να φορέσουν την κάτω οδοντοστοιχία στην πάνω γνάθο και την πάνω οδοντοστοιχία στην κάτω γνάθο. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει καλή στοματική υγεία και να διορθωθούν όλα τα οδοντιατρικά προβλήματα αρκετά νωρίς. Πράγματι, όσο εξελίσσεται η νόσος, ο ασθενής δεν μπορεί να συνεργαστεί και καθίστανται πολύ δύσκολες τόσο η διατήρηση καλής στοματικής υγείας όσο και η προσπάθεια οδοντιατρικής θεραπείας. Τελικά, η κατάσταση γίνεται τόσο δύσκολη, ώστε τη στοματική υγιεινή πρέπει να την αναλάβει εκείνος που προσέχει τον ασθενή.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας