24/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Σακχαρώδης Διαβήτης


Σακχαρώδης Διαβήτης

Χάρης Κανδηλώρος,
Ενδοκρινολόγος

Ποιες οι αιτίες και ποια η συχνότητα της νόσου;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η νόσος στην οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Η συχνότητα του στην Ελλάδα είναι της ιδίας τάξεως με αυτή των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή περίπου 4%, είναι δε λίγο συχνότερος στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Η εμφάνιση υψηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να οφείλεται ή στην έλλειψη ινσουλίνης (διαβήτης τύπου Ι) ή στην αδυναμία δράσης της ινσουλίνης (διαβήτης τύπου II). Στην πρώτη περίπτωση, αυτό προκαλείται σε άτομα με γενετική προδιάθεση στα οποία κάποιος περιβαλλοντικός παράγοντας οδηγεί έναν αυτοάνοσο μηχανισμό στην καταστροφή του παγκρέατος. Πολύ πιο σπάνια η καταστροφή αυτή είναι το αποτέλεσμα της καταχρήσεως οινοπνευματωδών ποτών. Στον διαβήτη τύπου II η δράση της ινσουλίνης εμποδίζεται από μεταβολικούς παράγοντες, που υποχρεώνουν το πάγκρεας να υπερλειτουργεί, πράγμα που οδηγεί με τον χρόνο στην βαθμιαία απώλεια της λειτουργικότητας του. Ο διαβήτης τύπου Ι είναι σπάνιος (10-15% των διαβητικών) και εμφανίζεται συνήθως κατά την νεαρή ηλικία σε άτομα κανονικού βάρους. Ο διαβήτης τύπου II, συνηθισμένη παθολογία στις ανεπτυγμένες χώρες, παρατηρείται συνήθως μετά τα 40, σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση και υπέρβαρα, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εμφανίσεως του διαβήτη τύπου Ι είναι οι συχνές ουρήσεις, πού οδηγούν σε δίψα λόγω αφυδατώσεως, καθώς και η κόπωση και το παράδοξο αδυνάτισμα παρά την ύπαρξη πολυφαγίας. Πολύ πιο σπάνια το κώμα είναι και τρόπος ενάρξεως της νόσου. Η διάγνωση του διαβήτη τύπου II αντίθετα γίνεται ως επί το πλείστον με μία εξέταση αίματος για check up.

Ποια είναι τα εργαστηριακά ευρήματα;

Όποιου τύπου και να είναι ο διαβήτης, πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα που "ρυθμίζεται", αλλά δεν "θεραπεύεται". Λέμε ότι ο διαβήτης είναι "ρυθμισμένος" όταν οι τιμές του στο αίμα είναι χαμηλότερες από 140 mg και "αρρύθμιστος", όταν είναι υψηλότερες από 140 mg. Πολύ καλύτερο τρόπο εκτιμήσεως όμως αποτελεί η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, που πρέπει να είναι χαμηλή, όσο γίνεται πιο κοντά στο ανώτατο όριο του κανονικού, που συνήθως είναι 6.5%.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της νόσου;

Αυτό καθ'εαυτό το υψηλό σάκχαρο μπορεί να οδηγήσει σε οξείες επιπλοκές, όπως είναι το κώμα. Αυτό συμβαίνει ευτυχώς σπάνια. Αντίθετα, οι ονομαζόμενες "χρόνιες επιπλοκές" παρατηρούνται δυστυχώς στην πλειοψηφία των ατόμων με αρρύθμιστο διαβήτη. Πρόκειται για τις σιωπηλές βλάβες πού προξενεί στα αγγεία και σε άλλα όργανα του σώματος η μεγάλη ποσότητα κυκλοφορούντος σακχάρου. Ούτε πόνο ούτε κανένα άλλο σύμπτωμα αισθάνεται ο διαβητικός για χρόνια. Όταν όμως κάποια στιγμή επέλθει στένωση αρτηρίας ή καταστροφή τριχοειδών αγγείων, είναι πολύ αργά. Τότε είναι πλέον εκτεθειμένος σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχαιμία των κάτω άκρων (γάγγραινα), απώλεια της όρασης και νεφρική ανεπάρκεια. Γι' αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να είναι όσο γίνεται καλύτερα ρυθμισμένο το σάκχαρο σε χρόνια βάση. Είναι ευκολότερο να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε και η διαβητολογία θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως η καλύτερη "Προληπτική Ιατρική".

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει με δίαιτα μόνο, σε άλλες με δίαιτα και αντιδιαβητικά δισκία και σε άλλες με δίαιτα και ινσουλίνη. Βλέπουμε ότι η δίαιτα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διαβητολογίας. Διαβητική δίαιτα όμως δεν σημαίνει στέρηση Εκτός από τα υπέρβαρα άτομα, που χρειάζονται υποθερμιδική δίαιτα για απώλεια βάρους, στις άλλες περιπτώσεις πρόκειται στην πραγματικότητα για μία "υγιεινή διατροφή", σαν αυτή που συνιστάται σε κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την διατήρηση της υγείας του. Στις περιπτώσεις πού η ινσουλίνη κριθεί αναγκαία από τον ειδικό γιατρό (σε διαβητικούς τύπου Ι ή και σε ορισμένους διαβητικούς τύπου II), η χρήση της μπορεί να είναι τώρα ένα "παιχνίδι"!! Παιχνίδι, που για έπαθλο του έχει την υγεία και την ζωή.

Πως γίνεται η παρακολούθηση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη;

  1. Όποιος και αν είναι ο τύπος του διαβήτη και όποια και αν είναι η αγωγή, η επαφή με τον ειδικό διαβητολόγο πρέπει να γίνεται σε τακτικά διαστήματα με σκοπό:
  2. την εκτίμηση της ρύθμισης του σακχάρου (σάκχαρο νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη),
  3. την πρόληψη ή διάγνωση χρονιών επιπλοκών (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακρόαση των σφυγμών, οφθαλμολογική εξέταση, έρευνα για λευκωματίνη στα ούρα, ουρία και κρεατινίνη ορού),
  4. την ανίχνευση και εξάλειψη άλλων αθηρωματικών παραγόντων (χοληστερίνη, υπέρταση, κάπνισμα),
  5. την διαπαιδαγώγηση για αποφυγή υπογλυκαιμιών από λάθος διατροφής, φαρμακευτικής αγωγής ή εντάσεως φυσικής ασκήσεως
  6. την διαπαιδαγώγηση για αυτοέλεγχο και χρήση ενέσεων ινσουλίνης, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Η Διαβητολογία έχει πια στο κατώφλι του 21ου αιώνα αρκετά υπερσύγχρονα μέσα στο οπλοστάσιο της. Η ζωή του διαβητικού με την καθοδήγηση του διαβητολόγου μπορεί να γίνει τώρα πιο εύκολη, ελευθερωμένη από το άγχος της ασθένειας.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας