20/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Υποθυρεοειδισμός


Υποθυρεοειδισμός

Αναστάσιος Μόρτογλου,
Ενδοκρινολόγος

Ποιες είναι οι αιτίες και ποια η και συχνότητα της νόσου;

Η συχνότερη αιτία είναι η πρωτοπαθής βλάβη του αδένα από χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (νόσος Hashimoto). Αλλες αιτίες είναι: φθορά του αδένα με την πάροδο της ηλικίας, Ιατρογενής καταστροφή του με ραδιενεργό ιώδιο ή χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυκιών, φλεγμονή του θυρεοειδούς (υποξεία θυρεοειδίτιδα, θυρεοειδίτιδα μετά τοκετό) και βλάβη της υποφύσεως Η συχνότητα της νόσου ποικίλλει ανάλογα με την εθνικότητα, τον τόπο διαμονής και την διατροφή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες όλες οι μορφές υποθυρεοειδισμού φθάνουν στο 20% των ατόμων με ηλικία πάνω από 60 έτη. Στη Νέα Ζηλανδία η συχνότητα στο γενικό πληθυσμό είναι 0.9% ενώ σε γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία είναι 17.5%. Η συχνότητα της νόσου στη χώρα μας δεν είναι ακριβώς γνωστή αλλά θα πρέπει να είναι υψηλή, ειδικά σε περιοχές με ενδημική βρογχοκήλη και σε υπερήλικα άτομα.

Πρέπει να κάνουμε προληπτικό έλεγχο για την ανίχνευση της νόσου;

Ανάγκη για προληπτικό έλεγχο προς ανίχνευση υποθυρεοειδισμού δεν υπάρχει λόγος να κάνουν άτομα που δεν έχουν συμπτώματα της νόσου, εκτός από μερικές ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ή που η ύπαρξη του σε αυτές έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν θεραπευθεί έγκαιρα. Οι ομάδες αυτές είναι: - Νεογέννητα - Ατομα με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπαθειών - Υπερήλικες (πάνω από 65) - Ατομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως Λεύκη, Ρευματοειδή αρθρίτιδα, ανεπάρκεια επινεφριδίων, διάφορες αλλεργίες κτλ. - Λεχώνες (1-2 μήνες μετά τον τοκετό)

Ποια είναι τα συμπτώματα, και ποιες οι επιπτώσεις της νόσου;

Τα πιο συνηθισμένα υποκειμενικά ενοχλήματα της νόσου είναι: Αδυναμία και εύκολη κόπωση, δυσκοιλιότητα, αρθρίτιδες, ξηροδερμία, δυσκολία προσαρμογής σε ψυχρό περιβάλλον, διαταραχές μνήμης, διαταραχές περιόδου (συνήθως συχνότερη και μεγαλύτερης ποσότητος), στείρωση, κράμπες, κατάθλιψη, υπνηλία, αύξηση του σωματικού βάρους κ.ά. Αντικειμενικά, ο θυρεοειδής αδένας είναι συνήθως φυσιολογικού μεγέθους ή μικρότερος του φυσιολογικού, αλλά η συνύπαρξη με βρογχοκήλη δεν είναι πολύ σπάνια. Συνήθως ανευρίσκεται βραδυκαρδία, αναιμία, αύξηση της χοληστερίνης, ψυχρό και ξηρό δέρμα, βαρεία φωνή με κολλώδης ομιλία, παχιά γλώσσα, υποθερμία, βραδύτητα τενοντίων αντανακλαστικών, οίδημα προσώπου και άκρων. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ σπάνια άμεσα θανατηφόρος νόσος, αλλά είναι τόσες πολλές και έντονες οι επιπτώσεις του σε όλα πρακτικά τα συστήματα του ανθρώπου που μία θεραπεία και μόνο μεταμορφώνει στην κυριολεξία τον πάσχοντα. Οι βαρύτερες και σοβαρότερες πάντως επιπτώσεις είναι στην καρδιά όπου μπορεί να προκαλέσει περικαρδίτιδα, μυοκαρδιοπάθεια, στεφανιαία ανεπάρκεια, αρρυθμίες κ.α.

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Η εξέταση που ακόμα και μόνη της μπορεί να βάλει ασφαλώς τη διάγνωση είναι η μέτρηση της ΤSΗ στο αίμα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι αυξημένη εκτός από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις του υποφυσιογενούς υποθυρεοειδισμού. Η μέτρηση της Τ4 μπορεί να γίνει για επιβεβαίωση της νόσου από μία ακόμα βιοχημική παράμετρο αν και πολλές φορές βρίσκονται σε αυτή μεταβολές χωρίς την ύπαρξη θυρεοειδικής νόσου. Στις περιπτώσεις αυτές η μέτρηση της ελεύθερης Τ4 είναι προτιμότερη. Η μέτρηση της Τ3 σπάνια προσφέρει κάτι στην διάγνωση του υποθυρεοειδισμού. Αλλα πολλά και ποικίλα εργαστηριακά ευρήματα υπάρχουν στον υποθυρεοειδισμό αλλά αυτά είναι χρήσιμα για την διαπίστωση της αιτιολογίας της νόσου ή για την ανίχνευση των επιπτώσεων της σε άλλα όργανα και συστήματα. Συχνά τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε σε εργαστηριακούς ελέγχους φυσιολογικές τιμές Τ4 και Τ3 αλλά ελαφρά αυξημένη ΤSΗ (6-10 μg/ml). Οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται σαν προκλινικός υποθυρεοειδισμός. Από το σύνολο των περιπτώσεων αυτών, μόνο το 8% θα εμφανίσει μελλοντικά τυπική νόσο. Παρόλα αυτά και οι περιπτώσεις αυτές είναι χρήσιμο να θεραπεύονται γιατί είναι δυνατόν να υπάρξουν ευνοϊκές επιδράσεις στην καρδιακή λειτουργία και στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία εκλογής για κάθε μορφής υποθυρεοειδισμό είναι η θυροξίνη που χορηγείται σε χάπια. Αλλες θυρεοειδικές ορμόνες ή συνδυασμοί αυτών πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Η μέση δόση υποκαταστάσεως είναι 1.7μg/κιλό σωματικού βάρους/ημέρα. Ηλικιωμένα άτομα χρειάζονται μικρότερες δόσεις ενώ άτομα στην εφηβεία ή την κύηση μεγαλύτερες. Η χορήγηση θεραπείας στην αρχική φάση πρέπει να έχει προοδευτικό χαρακτήρα, ο ρυθμός δε αύξησης της δόσης εξαρτάται από την βαρύτητα της νόσου: "όσο βαρύτερος ο υποθυρεοειδισμός, τόσο βραδύτερος ο ρυθμός αύξησης της δόσης".

Πως γίνεται η παρακολούθηση ασθενούς με γνωστό υποθυρεοειδισμό;

Μετά την αρχική διάγνωση και την έναρξη θεραπείας, επανεξέταση στους 2-3 μήνες είναι απαραίτητη για την εξακρίβωση των κλινικών και βιοχημικών μεταβολών. Σε άτομα που η κατάσταση τους έχει σταθεροποιηθεί, μία ετήσια παρακολούθηση είναι συνήθως αρκετή. Συχνότερη παρακολούθηση θα χρειαστεί σε περιπτώσεις καρδιοαγγειακής ή άλλης βαρείας νόσου, στην κύηση και σε περιπτώσεις που κρίθηκε από τον θεράποντα αναγκαία η αλλαγή της δόσης της θυροξίνης. Ο χρόνος υποδιπλασιασμού του φαρμάκου στο αίμα είναι 7 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι αν μια μέρα ξεχάσετε να πάρετε το χάπι σας μη σας πιάνει πανικός. Πάρτε το κανονικά την επόμενη και προσπαθήστε να μην επαναλαμβάνεται συχνά ένα τέτοιο φαινόμενο. ό Υπάρχουν επιπλοκές στην θεραπεία υποκαταστάσεως με θυροξίνη; Η λήψη θυρεοειδικών ορμονών, ακόμα και σαν θεραπεία υποκαταστάσεως, μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα καρδιακά νοσήματα, να προκαλέσει οστεοπόρωση, απώλεια μυϊκού ιστού, να επιδεινώσει προϋπάρχοντα διαβήτη κ. α. Πρόσφατες πάντως μελέτες σε μεγάλο αριθμό ατόμων, έδειξαν ότι αν η ρύθμιση της δοσολογίας είναι σωστή και η παρακολούθηση η πρέπουσα, ΔΕΝ υπάρχει αυξημένη συχνότητα, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, καρδιοπαθειών, διαβήτη, καρκίνου, εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά και θνησιμότητας γενικότερα. Με σωστή λοιπόν παρακολούθηση και καλή ρύθμιση μόνο οφέλη μπορεί να περιμένετε.

Υπάρχουν φάρμακα που επιδρούν στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή στις μετρήσεις των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα;

Η απορρόφηση της θυροξίνης καθώς και η βιοδιαθεσιμότητά της μπορεί να επηρεαστούν από αρκετά φάρμακα. Για τον λόγο αυτό, η θεραπεία υποκαταστάσεως (δηλαδή η θυροξίνη) θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον με 4 ώρες διαφορά από τα φάρμακα αυτά. Μερικά από τα συνηθέστερα φάρμακα με τα χαρακτηριστικά αυτά αναφέρονται παρακάτω και θα πρέπει να ενημερώνετε τον θεράποντα ιατρό σας αν λαμβάνετε σε μακροχρόνια βάση κάποιο από αυτά.

  • Αμιοδαρόνη (Angoron): Μπορεί να προκαλέσει Υποθυρεοειδισμό αλλά και Υπερθυρεοειδισμό. Διαταράσσει τον μεταβολισμό της Τ4. Χολεστυραμίνη(Questran), Σίδηρος, υδροξείδιο Αργιλίου,
  • Αντιόξινα: Μειώνουν την απορρόφηση της θυροξίνης από το έντερο
  • Κορτικοειδή: Αναστέλλουν την έκκριση της ΤSΗ. Μειώνουν την ΤΒG. Επιβραδύνουν την μετατροπή τηςΤ4 σε Τ3.
  • Αντιβηχικά φάρμακα: 0ταν έχουν Ιώδιο μπορεί να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό,
  • Ντοπαμίνη: Καταστέλλει την έκκριση της ΤSΗ,
  • Οιστρογόνα, κύηση, αντισυλληπτικά: Αυξάνουν την ΤΒG και έτσι βρίσκουμε τις ορμόνες ψευδώς αυξημένες,
  • Λίθιο : Αναστέλλει την έκκριση της Τ4 και της Τ3
  • Φενυτοΐνη, Καρβαμαζεπίνη, (αντιεπιληπτικά): Διαταράσσουν την σύνδεση των ορμονών με τις πρωτεΐνες του πλάσματος. Μειώνουν τα επίπεδα της Τ4. Μπορεί να μειώσουν και τα επίπεδα της ελεύθερης Τ4.
  • Ριφαμπικίνη (αντιφυματικό): Επιταχύνει τον μεταβολισμό της θυροξίνης
  • Σαλικυλικά (ασπιρίνη): Διαταράσσουν την σύνδεση των ορμονών με τις πρωτεΐνες του αίματος όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις. Μειώνουν τα επίπεδα της Τ4 αλλά όχι της ελεύθερης Τ4. 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας