23/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Στοματική υγιεινή για τους ηλικιωμένους


Στοματική υγιεινή για τους ηλικιωμένους

Η στοματική υγιεινή πού πρέπει να ακολουθούν οι ηλικιωμένοι, είναι, σε γενικές γραμμές, η ίδια με αυτή των ενηλίκων. Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις λόγω των ιδιαιτεροτήτων πού υπάρχουν στο στόμα των ηλικιωμένων. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, άνω των 60 ετών, δεν είχαν το προνόμιο της ενημέρωσης πάνω στίς αρχές της προληπτικής οδοντιατρικής, όταν ήταν νέοι, με αποτέλεσμα η στοματική τους υγιεινή να μην έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθημερινότητα τους . Έτσι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, στους τρόπους με τους οποίους, πρέπει να περάσει το μύνημα, ότι η σωστή στοματική υγιεινή σε καθημερινή βάση, μπορεί να διατηρήσει τα δόντια ολόκληρη τη ζωή.

Στοματική υγιεινή σε ηλικιωμένους πού διατηρούν τα φυσικά τους δόντια.

Οι ηλικιωμένοι πού έχουν διατηρήσει τα φυσικά τους δόντια, πρέπει να εφαρμόζουν στο σπίτι, καθημερινό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, για την απομάκρυνση της βλαβερής οδοντικής πλάκας. Ο τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών, είναι κάτι πού πρέπει να αποφασισθεί σε συνεργασία με τον οδοντίατρο, έτσι ώστε να σχεδιαστεί πάνω στις ανάγκες και ικανότητες του καθενός ξεχωριστά. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείται μαλακή οδοντόβουρτσα με άσκηση πολύ ελαφριάς πίεσης. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, μπορεί να προτιμηθεί από πολλούς ηλικιωμένους, ιδιαίτερα από εκείνους πού δεν έχουν μεγάλη επιδεξιότητα ή έχουν κινητικά προβλήματα. Απαραίτητη κρίνεται η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας για την προστασία και ενδυνάμωση των δοντιών κατα της τερηδόνας. Σε ασθενείς με ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο, λόγω υποχώρησης των ούλων μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι ειδικές οδοντόκρεμες κατά της ευαισθησίας. Το νήμα είνα επίσης κάτι απαραίτητο, το οποίο για μεγαλύτερη ευκολία μπορεί να συνδιαστεί με τούς ειδικούς συγκρατητήρες. Σε περίπτωση πού η χρήση του νήματος είναι αδύνατη, τα μεσοδόντια βουρτσάκια δίνουν τη λύση. Όσο αναφορά στα διάφορα στοματοπλύματα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με την συνεργασία του οδοντιάτρου για την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων σε συνδιασμό με υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις.

Στοματική υγιεινή σε ηλικιωμένους πού φοράνε οδοντοστοιχίες

Οι οδοντοστοιχίες πρέπει απαραίτητα να καθαρίζονται καθημερινά. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελέσουν εστία μικροβίων πού μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, όπως οι στοματίτιδες απο οδοντοστοιχία. Πρέπει λοιπόν, μετά από κάθε γεύμα μα καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι και νερό ώστε να απομακρυνθούν όλα τα υπολείματα τροφών. Μια φορά την ημέρα, οι οδοντοστοιχίες πρέπει να βουρτσίζονται με προσοχή. Αυτό γίνεται συνήθως το βράδυ πριν την κατάκλιση και η οδοντοστοιχία τοποθετείται σε ένα μπώλ με νερό για όλη τη νύχτα. Στο νερό μπορεί να τοποθετηθούν και οι ειδικές πλακέτες καθαρισμού πού κυκλοφορούν στο εμπόριο και προσδίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας. Η αφαιρεση της οδοντοστοιχίας το βράδυ είναι επιβεβλημένη έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο στόμα να ξεκουραστεί για να δεχθεί την επόμενη μέρα την οδοντοστοιχία χωρις προβλήματα. Μετά από κάθε πλύσιμο και το πρωί πριν φορεθεί η οδοντοστοιχία, πρέπει να ξεπλένετε πολύ καλά για να μην παραμείνει κανένα υπόλειμα καθαρισμού.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας