23/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Σύνδρομο πιέσεως του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα


Σύνδρομο πιέσεως του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα

Το ωλένιο νεύρο, κατά την πορεία του στα άνω άκρο, διέρχεται από την αύλακά του στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Η συγκράτηση του νεύρου μέσα στην αύλακα επιτυγχάνεται με την ύπαρξη ιστών που σχηματίζουν ανένδοτο σωλήνα και το συγκρατούν στη θέση του. Το σύνδρομο εμφανίζεται κατόπιν πιέσεως ή τραυματισμού του στην περιοχή αυτή. Αιτίες της παρουσίας του συνδρόμου αυτού είναι: - Αμεση ή χρόνια πίεση που οδηγεί σε σχηματισμό ουλώδους ιστού γύρω από το νεύρο - Υπεξάρθρημα του νεύρου από το σωλήνα, αποτέλεσμα τραυματισμού της περιτονίας (του περιτόναιου) ή ανατομικής ανωμαλίας της περιοχής - Τραυματισμός των οστών της κατ' αγκώνα αρθρώσεως, που έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της σχέσης των οστών - Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της αρθρώσεως - Όγκοι, όπως είναι το γάγγλιο ή ανώμαλη έκφυση μυών, που οδηγούν στη μείωση του χώρου του ωλένιου σωλήνα.

Συμπτώματα - διάγνωση

Το ωλένιο νεύρο παρέχει αισθητικότητα στο μικρό δάχτυλο και στο ήμισυ του παράμεσου. Επίσης νευρώνει αρκετούς μύες στο αντιβράχιο, αλλά η πιο σημαντική νεύρωση του είναι σε ομάδες μυών στο χέρι, που έχουν ως λειτουργία την κίνηση των δακτύλων και τη συλληπτικότητά τους. Η πίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα συνήθως εμφανίζεται με μουδιάσματα στην κατανομή αισθητικότητας του νεύρου. Σε παραμελημένες περιπτώσεις πιέσεως του νεύρου, έχουμε απώλεια της αίσθησης στην ίδια περιοχή, που συνδυάζεται με μείωση της μυϊκής ισχύος του χεριού. Αμεση πλήξη του ωλένιου νεύρου στην αύλακα του στον αγκώνα προκαλεί χαρακτηριστικό αίσθημα το οποίο οι ασθενείς περιγράφουν "σαν να περνά ρεύμα". Σε σοβαρές καταστάσεις έχουμε πλήρη ατροφία των νευρούμενων από το ωλένιο νεύρο μυών, οπότε έχουμε ένα χέρι αδύνατο με χαρακτηριστική ατροφία και σοβαρή λειτουργική δυσχρηστία. Η διαφορική διάγνωση των παθολογικών αιτίων είναι εφικτή με τη σωστή κλινική εξέταση και τον ειδικό εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα, ακτινολογικός έλεγχος, αγγειογραφία κ.λπ.).

Θεραπεία

Στα πρώτα στάδια του συνδρόμου, τα συμπτώματα είναι δυνατόν να υποχωρήσουν με την κατάλληλη συντηρητική αγωγή. Ο περιορισμός της δραστηριότητας του ατόμου και ειδικά η αποφυγή των κινήσεων κάμψεως του αγκώνα είναι επιβεβλημένα. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται νυκτερινοί νάρθηκες εκτάσεως. Η κατάλληλη επίδεση του αγκώνα κατά τη διάρκεια της ημέρας εμποδίζει την άμεση πλήξη του νεύρου. Μη στερεοειδής αντιφλεγμονώδης αγωγή συμπληρώνει τη συντηρητική αγωγή. Στις περιπτώσεις που η πίεση του νεύρου είναι σοβαρή ή όταν η συντηρητική αγωγή δεν αποδίδει την αναμενόμενη βελτίωση της συμπτωματολογίας, πρέπει να ακολουθεί χειρουργική θεραπεία. Στόχοι της επέμβασης είναι η αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου στον ωλένιο σωλήνα και η εξάλειψη των παραγόντων που οδήγησαν στην πίεση. Απλούστερες επεμβάσεις είναι η διατομή της περιτονίας και η απελευθέρωση του νεύρου μέσα στο σωλήνα. Η επιλογή του είδους της επέμβασης αποφασίζεται από το χειρουργό, σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες που καθορίζονται από το βαθμό της πιέσεως και τις ανατομικές ιδιαιτερότητες. Μετεγχειρητικά, εφαρμόζεται μερική ακινητοποίηση του αγκώνα για διάστημα τριών εβδομάδων. Φυσιοθεραπευτική αγωγή υποβοηθά την επάνοδο της κινητικότητας της αρθρώσεως του αγκώνα και της μυϊκής ισχύος των μυών του αντιβραχίου και του χεριού. Η πλήρης ανάκαμψη της λειτουργίας του άνω άκρου επανέρχεται σε διάστημα δύο έως τριών μηνών μετά την επέμβαση. Δυστυχώς σε παραμελημένες καταστάσεις πιέσεως του νεύρου, η πλήρης επάνοδος της λειτουργίας δεν είναι εφικτή και παραμένει αισθητική και κινητική ανεπάρκεια, ενώ απαιτούνται συμπληρωματικές επεμβάσεις για τη βελτίωση της τελικής λειτουργίας.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας