23/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Μεταμόσχευση μυελού των οστών σε παιδιά


Μεταμόσχευση μυελού των οστών σε παιδιά

Η μεταμόσχευση του μυελού των οστών αποτελεί την πιο επιτυχημένη αυτήν τη στιγμή θεραπευτική προσέγγιση για πολλές σοβαρές αιματολογικές παθήσεις της παιδικής ηλικίας. Σε τι συνίσταται όμως η διαδικασία και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υποβληθεί ένα παιδί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών;

Ο μυελός των οστών είναι ένας μαλακός λιπώδης ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του καθένα μας. Παράγει τα κύτταρα του αίματος, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και τα λευκά αιμοσφαίρια. Όταν ένας ασθενής αναπτύσσει κάποια σοβαρή βλάβη του μυελού των οστών, τότε η μεταμόσχευση υγιούς μυελού από άλλον άνθρωπο, από ένα δότη, μπορεί να τον σώσει. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν σε παιδιά που πάσχουν από διαταραχές των ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως η απλαστική αναιμία, από καρκίνο των λευκών αιμοσφαιρίων, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα, καθώς και από σπάνιες γενετικές διαταραχές, όπως η αναιμία Fanconi.

Πολλές φορές, όταν ο μυελός των οστών έχει μία τόσο σοβαρή διαταραχή, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν χημειοθεραπευτικά φάρμακα ή ακτινοβολία, ώστε να τον καταστρέψουν και στη συνέχεια να τον αντικαταστήσουν με άλλον υγιή που θα πάρουν από ένα δότη. Το πρόβλημα σε αυτήν τη διαδικασία είναι η ιστοσυμβατότητα. Οι διαφορές στο γενετικό υλικό προκαλούν την έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του λήπτη του μοσχεύματος. Η αντίδραση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή και στην απόρριψη του μοσχεύματος. Γι΄ αυτό, ο μυελός που χορηγείται στα παιδιά που πάσχουν από τις παραπάνω παθήσεις, λαμβάνεται κατά προτίμηση από συγγενείς, κυρίως γονείς ή αδέλφια. Έτσι εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή ομοιότητα του γενετικού υλικού του δότη και του ασθενούς και αποφεύγεται το φαινόμενο της απόρριψης.

Τα παιδιά που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών μεταφέρονται στη συνέχεια σε ειδικά κέντρα όπου προστατεύονται από λοιμώξεις, μέχρι ο μυελός των οστών που τους έχει μεταμοσχευθεί να αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή στο αίμα. Πρόσφατα, μάλιστα, αντί του μυελού αναπτύσσονται συνεχώς νέες τεχνικές για τη μεταμόσχευση πολυδύναμων εμβρυϊκών κυττάρων, τα οποία μπορούν, όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του ασθενή, να διαφοροποιηθούν και να σχηματίσουν νέο μυελό των οστών.

Πρόσφατα, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ η Molly, ένα μικρό κορίτσι που έπασχε από αναιμία Fanconi, απέκτησε νέο μυελό των οστών από τον αδελφό της, που ήταν ακόμα μωρό. Η αναιμία Fanconi είναι μία σπάνια γενετική νόσος, και η Molly θα πέθαινε έπειτα από λίγα χρόνια, αν έμενε χωρίς θεραπεία. Ο αδελφός της, που ονομάζεται Adam, επιλέχτηκε κατάλληλα ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή γενετική ομοιότητα με την αδελφή του και φυσικά να μην πάσχει από την ίδια νόσο. Η διαδικασία επιλογής έγινε όταν ο Adam ήταν ακόμα... γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο στη συνέχεια εμφυτεύτηκε στη μήτρα της μητέρας του. Μετά τη γέννησή του, οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παράγουν όλα τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος και τα μεταμόσχευσαν στη Molly. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και η Molly μάλλον θα ζήσει μια φυσιολογική ζωή από εδώ και πέρα.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας