20/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή


Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή


Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρουργός - Λαπαροσκόπος
laplaser@hol.gr

 

Το παρελθόν

Όταν ο χειρουργός σάς συστήσει να υποβληθείτε σε επέμβαση χολοκυστεκτομής, ίσως να σκεφθείτε κάποιο φίλο ή συγγενή, ο οποίος υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση αρκετά χρόνια πριν. Τα άτομα αυτά είχαν αποκτήσει μία μεγάλη τομή και πιθανόν αντιμετώπιζαν αρκετό πόνο μετά την επέμβαση. Παρέμεναν στο νοσοκομείο μία εβδομάδα και επέστρεφαν στις κανονικές τους δραστηριότητες ύστερα από έξι εβδομάδες. Ίσως, λοιπόν, ανησυχείτε για μία παρόμοια εμπειρία. Ίσως, να μην μπορείτε να λείψετε από την εργασία σας ή να επιστρέψετε σε πλήρη δραστηριότητα ύστερα από ένα μήνα ή και περισσότερο.

Το παρόν

Μία νέα τεχνική με μεγάλα πλεονεκτήματα. Η χολοκυστεκτομή είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις. Σήμερα, οι περισσότερες επεμβάσεις χολής γίνονται λαπαροσκοπικά. Ο ιατρικός όρος για την επέμβαση αυτή είναι Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή. Αντί για μία τομή πέντε επί επτά εκατοστά, η επέμβαση απαιτεί τέσσερις μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα. Ο ασθενής συνήθως έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Ο ασθενής συνήθως έχει γρηγορότερη ανάρρωση από ό,τι στην κλασική χειρουργική. Οι περισσότεροι επιστρέφουν σπίτι έπειτα από μία ημέρα και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ γρήγορα.

Τι είναι η χολή;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από τη δεξιά πλευρά του ήπατος. · Ο κύριος σκοπός του είναι να συγκεντρώνει το πεπτικό υγρό (χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Το υγρό αυτό ελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη μετά το φαγητό, βοηθώντας στην πέψη. Η χολή ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχος πόρος) μέσα στο λεπτό έντερο. · Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν σχετίζεται με καμία διαταραχή της πέψης στους περισσότερους ασθενείς.

Τι προκαλεί τα προβλήματα στη χολή;

Τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων: μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη ή στο χοληδόχο πόρο. Δεν είναι σίγουρο για ποιο λόγο σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται χολόλιθοι. Δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία χολολίθων. Οι πέτρες αυτές μπορεί να μπλοκάρουν τη ροή της χολής έξω από τη χοληδόχο κύστη, προκαλώντας τη διόγκωσή της με αποτέλεσμα οξύ κοιλιακό άλγος, εμέτους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό. Εάν ο χολόλιθος μπλοκάρει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος).

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία των προβλημάτων αυτών;

Το υπερηχογράφημα είναι η πιο συνηθισμένη εξέταση που χρησιμοποιείται για την εύρεση των χολολίθων. Σε κάποιες περιπτώσεις, άλλες ακτινολογικές εξετάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί το πρόβλημα. Οι χολόλιθοι δεν αποβάλλονται από μόνοι τους. Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν προσωρινά με φαρμακευτική ή διαιτητική αγωγή, όπως μείωση λήψης λιπαρών ουσιών. Αυτή η αγωγή έχει περιορισμένα και προσωρινά ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα θα συνεχιστούν μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η πλέον κατάλληλη και ασφαλέστερη θεραπεία της χολοκυστίτιδος.

Τι προετοιμασία απαιτείται;

Την προηγουμένη του χειρουργείου αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε μετά τα μεσάνυχτα. Αν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητος, ένα κλύσμα ή κάποια αντίστοιχη προετοιμασία θα πρέπει να γίνει, αφού πρώτα συμβουλευτείτε το χειρουργό σας. Απαιτούνται επίσης, κάποιες προεγχειρητικές εξετάσεις. Αν λαμβάνετε φάρμακα σε καθημερινή βάση ενημερώστε το χειρουργό σας και ίσως να πρέπει να πάρετε κάποια από αυτά το πρωί της επέμβασης με μία γουλιά νερό. Αν παίρνετε για κάποιο λόγο ασπιρίνες, αντιπηκτικά ή φάρμακα για αρθρίτιδα, πρέπει να συζητήσετε με το χειρουργό σας για τον κατάλληλο χρόνο που θα πρέπει να διακόψετε τα φάρμακα πριν από την επέμβαση.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Υπό γενική αναισθησία, ώστε ο ασθενής να είναι κοιμισμένος καθ' όλη τη διάρκεια του χειρουργείου. Χρησιμοποιώντας ένα στενό σωλήνα, ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά από τον αφαλό. Ένα λαπαροσκόπιο (ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο σε μία ειδική κάμερα εισάγεται διαμέσου του σωλήνα, δίνοντας στο χειρουργό μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Αλλοι σωλήνες εισάγονται, οι οποίοι επιτρέπουν στο χειρουργό να χωρίσει, απαλά, την χοληδόχο κύστη από αυτά που τη συγκρατούν και να την αφαιρέσει μέσω μιας από τις οπές. Πολλοί χειρουργοί κάνουν μία ειδική ακτινογραφία, η οποία ονομάζεται χολοαγγειογραφία, για να εντοπίσουν πέτρες, οι οποίες είναι πιθανόν να βρίσκονται μέσα στα κανάλια του χοληδόχου πόρου. Εάν ο χειρουργός ανακαλύψει μία ή και περισσότερες πέτρες στο χοληδόχο πόρο, μπορεί να τις αφαιρέσει με ένα ειδικό όργανο, μπορεί να επιλέξει να τις αφαιρέσει αργότερα με μία δεύτερη, ελάχιστα διεισδυτική διαδικασία ή μπορεί να προχωρήσει σε μία ανοικτή επέμβαση, προκειμένου να αφαιρέσει όλες τις πέτρες σε αυτήν τη συγκεκριμένη επέμβαση. Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ο χειρουργός κλείνει τις μικρές τομές με ένα ή δύο ράμματα ή με ειδική χειρουργική ταινία.

Τι συμβαίνει όταν η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει με τη λαπαροσκοπική μέθοδο;

Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν είναι εφικτή, όταν δεν μπορούμε να δούμε ή να πιάσουμε τα όργανα αποτελεσματικά. Όταν ο χειρουργός κρίνει ότι είναι πιο ασφαλές να μετατρέψει μία λαπαροκοπική επέμβαση σε ανοιχτή, αυτό δεν σημαίνει επιπλοκή. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για μία ανοιχτή επέμβαση μπορεί να είναι παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον ιστό, ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η απόφαση να γίνει ανοιχτή επέμβαση έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας. Πρόκειται για μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και αφορά καθαρά στην ασφάλεια του ασθενούς.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο;

Οι περισσότεροι ασθενείς έπειτα από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή εξέρχονται από το νοσοκομείο την επομένη της επεμβάσεως. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, μπορούν να φύγουν και την ίδια ημέρα.

Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας;

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός επτά ημερών από την ημέρα της επέμβασης. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από τη φύση της δουλειάς τους. Ασθενείς οι οποίοι εργάζονται σε γραφείο συνήθως επιστρέφουν σε λίγες ημέρες, ενώ ασθενείς οι οποίοι κάνουν χειρωνακτική εργασία ή σηκώνουν βάρη χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Οι ασθενείς που υποβάλλονται στην κλασική επέμβαση συνήθως δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες πριν από τέσσερις ή έξι εβδομάδες.

Θα υπάρχει μεγάλο σημάδι;

Φυσικά, όχι. Χρησιμοποιώντας τη λαπαροσκοπική τεχνική, ο χειρουργός αποφεύγει μεγάλες τομές αφήνοντας τον ασθενή με τέσσερα μόνο μικρά σημάδια.

Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Πολυάριθμες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι ο βαθμός επιπλοκών από μία λαπαροσκοπική επέμβαση χολοκυστεκτομής, όταν βέβαια αυτή γίνεται από ένα σωστά εκπαιδευμένο και έμπειρο χειρουργό, είναι ανάλογος με το βαθμό επιπλοκών από μία επέμβαση χολοκυστεκτομής με την κλασική μέθοδο.

Υπάρχουν κίνδυνοι στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Παρ' όλο που υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με οποιοδήποτε είδος επέμβασης, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχουν ελάχιστες ή και καθόλου επιπλοκές και είναι ικανοί να επιστρέψουν σύντομα στις κανονικές τους δραστηριότητες. Είναι σημαντικό, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επέμβαση -κλασική ή λαπαροσκοπική-, να ενημερωθείτε για την εκπαίδευση και την εμπειρία του χειρουργού σας. Έτσι, μειώνετε κατά πολύ τους κινδύνους μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης. Κάποιες επιπλοκές από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, οι οποίες, βέβαια είναι σπάνιες, μπορεί να είναι οι εξής: αιμορραγία, μόλυνση, πνευμονία, θρόμβοι αίματος ή καρδιακά προβλήματα. Ακούσιος τραυματισμός ενός γειτονικού οργάνου, όπως ο χοληδόχος πόρος, μπορεί να συμβεί και να χρειαστεί κάποια άλλη χειρουργική διαδικασία για να διορθωθεί. Επίσης, έχει αναφερθεί διαρροή χολής μέσα στην κοιλιακή χώρα από τα σωληνοειδή κανάλια που ξεκινούν από το συκώτι μέχρι το έντερο.

Τι συμβαίνει μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι μία από τις μεγαλύτερες επεμβάσεις και υπάρχει κάποιος μετεγχειρητικός πόνος. Επίσης, δεν είναι σπάνια η περίπτωση να εμφανιστούν ναυτία και εμετοί. Αμέσως μόλις η κατανάλωση υγρών ή κάποιας ελαφριάς τροφής γίνει ανεκτή από τον ασθενή, μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο (την ίδια ή την επομένη ημέρα της επέμβασης). Η μετεγχειρητική δραστηριότητα εξαρτάται από το πώς αισθάνεται ο ασθενής. Το περπάτημα είναι κάτι που συνιστάται. Ο ασθενής μπορεί να αφαιρέσει τις γάζες και να κάνει μπάνιο μία ημέρα μετά την επέμβαση. Συνήθως, οι ασθενείς είναι ικανοί να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης, της άρσης ελαφριών βαρών και της δουλειάς, μέσα σε μία περίπου εβδομάδα. Γενικώς, η ανάρρωση θα πρέπει να είναι προοδευτική από τη στιγμή που ο ασθενής επιστρέψει στο σπίτι του. Εμφάνιση πυρετού, κιτρίνισμα του δέρματος ή των οφθαλμών, επιδείνωση του κοιλιακού άλγους, φούσκωμα, επίμονη ναυτία ή εμετοί είναι ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια επιπλοκή και ο χειρουργός σας πρέπει να ενημερωθεί αμέσως. Θα πρέπει να ορίσετε ένα ραντεβού με το χειρουργό σας εντός δύο εβδομάδων από την εγχείρηση ακόμη και αν η μετεγχειρητική σας πορεία είναι ομαλή.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η σωστή μέθοδος για εσάς;

Παρά των πολλών πλεονεκτημάτων της λαπαροσκόπησης, η διαδικασία αυτή μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για κάποιους ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις άνω κοιλίας ή οι οποίοι έχουν προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα. Μία εκτενής ιατρική αξιολόγηση από τον προσωπικό σας ιατρό, σε συνεργασία με ένα γενικό χειρουργό ειδικευμένο στη λαπαροσκόπηση, μπορεί να προσδιορίσει εάν η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η κατάλληλη μέθοδος για την περίπτωσή σας.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας