19/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Οξεία σκωληκοειδίτιδα


Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Γεώργιος Χ.Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός
Λαπαροσκοπική Χειρουργική

 

Τι είναι η σκωληκειδής απόφυση;

Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί ένα τμήμα του παχέος εντέρου, το οποίο κρέμεται από το "τυφλό" και βρίσκεται εκτός του αυλού του. Αποτελεί εβρυϊκό κατάλοιπο και στη νεαρή ηλικία είναι πλούσιο σε λεμφικό ιστό που είναι υπεύθυνος για την άμυνα του οργανισμού.

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο γνωστή και παράλληλα η πλέον συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά κατά την εφηβική και γενικά τη νεαρή ηλικία. Η απόφυση αυτή για κάποιους μηχανικούς λόγους (απόφραξη από κόπρανα, στερεά τροφικά κατάλοιπα) ή φλεγμονή (ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κ.λπ.) αποφράσσεται στον αυλό με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η απόφραξη του αυλού του εντεριδίου αυτού, οίδημα και διάχυση μικροβίων στα τοιχώματά του, καθώς επίσης και στην περιοχή αυτή της κοιλιάς. Μερικές φορές η απόφραξη και το οίδημα μαζί με τη φλεγμονή της προκαλούν ρήξη αυτής και διάχυση του περιεχομένου στην κοιλιά. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η περιτονίτιδα.

Τι συμπτώματα έχει;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομάχου στην αρχή, μαζί με γαστρεντερικές διαταραχές (έμετο ή διάρροια), γενικά δυσφορία και ανορεξία. Αργότερα, ο πόνος μετατοπίζεται και εντοπίζεται χαμηλότερα δεξιά, ενώ γίνεται επίμονος και βασανιστικός και πολλές φορές επιδεινώνεται με τις κινήσεις, το βήχα κ.λπ. Επιπρόσθετα εκδηλώνεται και πυρετός. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση εισαγωγή σε χειρουργική κλινική για χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτό που έχει σημασία μεγάλη είναι η διάγνωση της πάθησης και η διαφοροδιάγνωση από άλλες παθήσεις της περιοχής αυτής της κοιλιάς, διότι πολλές φορές καταλήγει κάποιος στο χειρουργείο, υφίσταται μία τομή χωρίς να είναι όντως απαραίτητη αυτή η αντιμετώπιση.

Υπάρχουν παθήσεις που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα;

Παθήσεις που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία είναι γυναικολογικά προβλήματα (όπως σαλπιγγίτιδα, ρήξεις ωχρών σωματίων, συστροφές κύστεων ωοθηκών, εξωμήτριος κύηση κ.λπ.), συμφύσεις της περιοχής που προκαλούν απόφραξη στο έντερο, μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα (στα παιδιά παράλληλα ή ύστερα από λοίμωξη του αναπνευστικού -το παιδί λέει ότι το πονάει και η κοιλιά του), παθήσεις του παχέος εντέρου (εκκολπωματίτιδα σε μεγάλες ηλικίες).

Τι πρέπει να κάνει κάποιος άρρωστος που έχει πόνο στο σημείο της σκωληκοειδούς σήμερα;

Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πώς μπορεί σήμερα να αποφύγει την κλασική χειρουργική επέμβαση κάποιος ασθενής και μάλιστα νεαρός που παρουσιάζει πρόβλημα πόνου στο υπογάστριο. Την απάντηση σήμερα έρχονται να δώσουν η λαπαροσκόπηση και η λαπαροσκοπική χειρουργική. Η λαπαροσκοπική χειρουργική, αποτέλεσμα εξέλιξης της κλασικής λαπαροσκόπησης των γυναικολόγων, είναι μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας στο ανθρώπινο σώμα, μέσω της οποίας σήμερα σε οργανωμένα κέντρα και από έμπειρους γιατρούς, μπορούν να διενεργηθούν πλείστες όσες επεμβάσεις της κλασικής χειρουργικής με την ίδια ασφάλεια, αναίμακτα, χωρίς το μεταγχειρητικό πόνο της κλασικής τομής και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.

Τι ακριβώς κάνει η λαπαροσκόπηση;

Μεσω της μεθόδου αυτής μπορεί σήμερα να διαγνωστεί και διαφοροδιαγνωστεί, όπως και να θεραπευθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η επέμβαση γίνεται μέσα από τρεις οπές μισού εκατοστού και, μέσω του ειδικού οργάνου που λέγεται λαπαροσκόπιο, προβάλλεται μέσα σε monitor υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας. Έτσι, ο χειρουργός με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων μικρής διαμέτρου εκτελεί την επέμβαση ταχύτατα, υπό άμεση όραση και αναίμακτα.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση της λαπαροσκόπησης;

Αμεσα μετεγχειρητικά, την ίδια ημέρα, ο ασθενής σηκώνεται από την κλίνη του και μπορεί να λάβει υγρά. Εντός 24 ωρών από την επέμβαση, μάλιστα, μεταβαίνει στην οικεία του. Ο πόνος είναι μικρός, μυϊκός και οφείλεται στη διάταση που γίνεται στην κοιλιά την ώρα της επέμβασης από την εισαγωγή αερίου, το οποίο και αφαιρείται άμεσα μετεγχειρητικά. Ο πόνος αυτός παρομοιάζεται με κράμπα ή πιάσιμο ύστερα από γυμναστική και ανακουφίζεται ή παρέρχεται με απλά αναλγητικά.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας