20/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική χειρουργική επέμβαση για τις


Λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική χειρουργική επέμβαση για τις "καούρες".

 

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρουργός - Λαπαροσκόπος
laplaser@hol.gr

Αν πάσχετε από "καούρες", ο χειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική χειρουργική επέμβαση ως θεραπεία αυτής της κατάστασης, της οποίας ο ιατρικός όρος είναι Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση.
Διαβάζοντας αυτό το κείμενο μπορείτε να μάθετε :
1. Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
2. Τρόποι θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (συντηρητική ή χειρουργική αγωγή)
3. Με ποια μέθοδο γίνεται η χειρουργική επέμβαση
4. Αναμενόμενα αποτελέσματα
5. Τι να περιμένετε, αν επιλέξετε τη λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική χειρουργική

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Παρ' όλο που η λέξη "καούρα" συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ποικιλία προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ιατρικούς όρους, είναι ένα σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σε αυτή την περίπτωση, τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν πίσω προς τον οισοφάγο. Η "καούρα" περιγράφεται ως ένα οξύ αίσθημα καψίματος στην περιοχή μεταξύ των πλευρών σας ή ακριβώς κάτω από τον αυχένα. Πολλοί ενήλικοι εμφανίζουν αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αλλα συμπτώματα μπορεί να είναι εμετοί , δυσκολία στην κατάποση και χρόνιος βήχας ή άσθμα.

Τι προκαλεί τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Όταν τρώτε, η τροφή ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα, ο οποίος ονομάζεται οισοφάγος. Στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ένας μικρός μυώδης δακτύλιος, ο οποίος καλείται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ) και ενεργεί ως μία μονόδρομη βαλβίδα, επιτρέποντας στην τροφή να περνά μέσα από το στομάχι. Κανονικά, ο ΚΟΣ κλείνει αμέσως μετά την κατάποση, προκειμένου να αποτρέψει την παλινδρόμηση των υγρών του στομαχιού, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται, όταν ο ΚΟΣ δεν λειτουργεί σωστά και επιτρέπει στα οξέα να κυλήσουν προς τα πίσω και να "κάψουν" το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Αυτό ερεθίζει τον τελευταίο, προκαλώντας καούρες και ενδεχομένως βλάβες.

Τι συντελεί στη δημιουργία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αδύναμο σφιγκτήρα (ΚΟΣ). Σε άλλους, εντούτοις, λιπαρές και πικάντικες τροφές, κάποια είδη φαρμάκων, εφαρμοστά ρούχα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, πολύ έντονη άσκηση ή απότομες αλλαγές στη στάση του σώματος (απότομο σκύψιμο ή έκταση) μπορεί να προκαλέσουν ατονία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, δημιουργώντας έτσι παλινδρόμηση των οξέων. Η διαφραγματοκήλη μπορεί να παρουσιάζεται σε πολλούς ασθενείς που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά είναι πιθανόν να μην προκαλεί το σύμπτωμα της καούρας.

Πώς θεραπεύεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γενικά θεραπεύεται σε τρία στάδια : Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή της διατροφής και η τακτική λήψη αντιόξινων φαρμάκων πιθανόν να μειώσουν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Η απώλεια βάρους, η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ και οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ύπνου μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν.
Φαρμακευτική αγωγή.
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν έπειτα από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη αντιόξινων εξουδετερώνει τα οξέα του στομαχιού και η συστηματική λήψη φαρμάκων μειώνει την ποσότητα των οξέων που παράγονται σε αυτό. Και οι δύο τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Φυσικά, η αγωγή που θα θεωρηθεί η πιο ενδεδειγμένη για σας πρέπει να συζητηθεί με το χειρουργό σας.
Χειρουργική αντιμετώπιση.
Ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στη συντηρητική (αλλαγές του τρόπου ζωής) ή στη φαρμακευτική αγωγή ή χρειάζονται συνεχώς φάρμακα για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Εντούτοις, μέχρι πρόσφατα, η επέμβαση αυτή απαιτούσε μία μεγάλη τομή στην κοιλιά και είχε αποτέλεσμα αρκετό μετεγχειρητικό πόνο και μία περίοδο ανάρρωσης έξι ή και περισσότερων εβδομάδων. Πρόσφατα, η τεχνική αυτή έχει αλλάξει και χρησιμοποιούνται λαπαροσκοπικές τεχνικές, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες τομές.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική επέμβαση;

Η λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική χειρουργική (κοινώς αναφερόμενη ως Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen) περιλαμβάνει ενδυνάμωση της "βαλβίδας" μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, τυλίγοντας το ανώτερο τμήμα του στομαχιού με το κατώτατο τμήμα του οισοφάγου. Κατά τη λαπαροσκοπική επέμβαση, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν μικρές τομές (1/2 ή 1εκ.), προκείμενου να εισάγουν στην κοιλιά τους σωλήνες, μέσω των οποίων θα γίνει η επέμβαση. Το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με μία μικροσκοπική βιντεοκάμερα, εισέρχεται μέσω της μικρής τομής, επιτρέποντας στο χειρουργό να έχει μία μεγεθυσμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Με τη διοχέτευση αερίου (διοξειδίου του άνθρακα) μέσα στην κοιλιά επιτυγχάνεται η διάτασή της και η όλη επέμβαση γίνεται εσωτερικά.

Ποια είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά τη λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική χειρουηργική;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε επέμβαση, απαλλάσσονται τελείως ή έχουν μια πολύ σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Το πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι ότι συνήθως εξασφαλίζει:
Μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο
Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Ταχύτερη επιστροφή στη δουλειά
Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Τι συμβαίνει, αν η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει με τη λαπαροσκοποική μέθοδο;

Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, λόγω αδυναμίας να υπάρξει μια σωστή εικόνα ή να γίνουν οι χειρισμοί των οργάνων με αποτελεσματικό τρόπο. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μετατροπής μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης σε "ανοιχτή" μπορεί να είναι η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιά, η οποία έχει προκαλέσει βαθιά βλάβη στον ιστό, ή προβλήματα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η απόφαση να εφαρμοστεί η "ανοιχτή" μέθοδος έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας και μπορεί να ληφθεί πριν ή κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Κριτήριο για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης αποτελεί η ασφάλεια του ασθενούς.

Υπάρχουν παρενέργειες στην επέμβαση;

Μακροχρόνιες παρενέργειες είναι γενικά ασυνήθιστες. · Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν πρόσκαιρη δυσκολία στην κατάποση αμέσως μετά την επέμβαση. Αυτό συνήθως εξαλείφεται σε ένα με τρεις μήνες μετά το χειρουργείο. Κάποιες φορές, πιθανόν, να χρειάζεται να γίνει διάταση του οισοφάγου σε αυτούς τους ασθενείς με μια απλή διαδικασία (ενδοσκοπική διαστολή) ή πολύ σπάνια να χρειαστεί να ξαναχειρουργηθούν. · Κάποιοι ασθενείς παραπονιούνται για φούσκωμα στο στομάχι. · Σπάνια, κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Πριν από την επέμβαση

Είναι απαραίτητο να γίνει μία ιατρική αξιολόγηση σε βάθος από τον προσωπικό σας γιατρό, προκειμένου να αποφασιστεί αν είναι αναγκαίο να υποβληθείτε σε λαπαροσκοπική αντιπαλινδρομική χειρουργική επέμβαση. Μπορεί, επίσης, να χρειαστούν κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις. Συζητήστε με το χειρουργό σας τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη από την επέμβαση. Την προηγούμενη του χειρουργείου δεν θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε μετά τα μεσάνυχτα. Αν παίρνετε φάρμακα σε καθημερινή βάση, συζητήστε με το χειρουργό σας αν θα πρέπει να τα πάρετε την ημέρα του χειρουργείου. Ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποια από αυτά με μία γουλιά νερό. Αν παίρνετε ασπιρίνες, αντιπηκτικά ή φάρμακα για αρθρίτιδα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το χειρουργό σας πόσες ημέρες πριν από το χειρουργείο είναι αναγκαίο να τα διακόψετε.

Την ημέρα του χειρουργείου;

Συνήθως κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης. Συχνά, είναι απαραίτητο να πάρετε κάποια φάρμακα προεγχειρητικά. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες. Μετά την επέμβαση θα παραμείνετε στην αίθουσα της ανάνηψης, μέχρι να ξυπνήσετε τελείως. Οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο μία (1) ή δύο (2) ημέρες. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευθούν λίγο περισσότερο.

Τι να περιμένετε μετά το χειρουργείο;

Στους ασθενείς συνιστάται ελαφριά δραστηριότητα, όταν επιστρέψουν σπίτι μετά την επέμβαση. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι γενικά μέτριος, εντούτοις κάποιοι ασθενείς ίσως χρειαστούν αναλγητικά. Κάποιοι χειρουργοί μεταβάλλουν τη διατροφή των ασθενών μετά την επέμβαση, ξεκινώντας με υγρά και συνεχίζοντας με σταδιακή λήψη πιο στερεάς τροφής. Θα σας δοθούν διαιτητικές οδηγίες αμέσως μετά την επέμβαση. · Το πιο πιθανό είναι να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανάβαση σκάλας, άρση βάρους, δουλειά και σεξουαλικές δραστηριότητες) σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αν αισθανθείτε παρατεταμένο πόνο, ο οποίος δεν υποχωρεί με τα αναλγητικά που σας έχει συστήσει ο χειρουργός σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως μαζί του. Καλό θα είναι να κανονίσετε ένα ραντεβού με το χειρουργό σας στο πλαίσιο της μετεγχειρητικής παρακολούθησης, σε περίπου δύο (2) εβδομάδες.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας