21/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
 • Τι πρέπει να ξέρετε
 • Τι πρέπει να ξέρετε


  Αναπαραγωγή - Τι πρέπει να ξέρετε

  Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης, που ποικίλλουν ως προς την αποτελεσματικότητα, την ευκολία χρήσης και τις παρενέργειες τους.

  Ο βιολογικός σκοπός της σεξουαλικής πράξης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα είναι η αναπαραγωγή, η οποία εξασφαλίζει τη διαιώνιση και την εξέλιξη του είδους. Η αναπαραγωγή είναι μία εκπληκτικά πολύπλοκη διαδικασία, που στη διάρκεια της το ωάριο της γυναίκας γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο του άνδρα και δημιουργείται ένα ωό, που εγκαθίσταται στη μήτρα και εξελίσσεται σε ένα μικροσκοπικό ανθρώπινο ον. Αν τα ζευγάρια κάνουν έρωτα χωρίς να χρησιμοποιούν αντισύλληψη, μέσα σε ένα χρόνο 8 στις 10 γυναίκες θα μείνουν έγκυοι, θα συλλάβουν τον πρώτο μήνα σε ποσοστό 25%, στους έξι μήνες 60% και στους εννέα μήνες 75%. Σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών, το 90% των γυναικών που είχαν σεξουαλική επαφή χωρίς να λάβουν μέτρα αντισύλληψης, θα βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Η γονιμότητα της γυναίκας φθάνει στο ζενίθ γύρω στα 24 και αρχίζει να κάμπτεται μετά τα 30. Όσο μεγαλώνει η γυναίκα, η ωορρηξία γίνεται πιο αραιή, παρατηρούνται ανωμαλίες στην προγεστερονική φάση του κύκλου της, το περιβάλλον της μήτρας είναι όλο και λιγότερο ευνοϊκό για σύλληψη και μειώνονται οι πιθανότητες να επιβιώσουν τα ωάρια. Η ηλικία του άνδρα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό τη γονιμότητα του, που αρχίζει ωστόσο να εξασθενεί μετά τα 24, αν και υπάρχουν γόνιμοι άνδρες και πάνω από τα ενενήντα. Και στα δύο φύλα η γονιμότητα επιβεβαιώνεται μόνο με εξέταση από ειδικό. Μια γυναίκα μπορεί να ξέρει αν έχει ωορρηξία. Δεν μπορεί όμως να γνωρίζει ούτε αν γονιμοποιήθηκε το ωάριο ούτε αν το ωόν εμφυτεύτηκε με επιτυχία στη μήτρα. Το σπέρμα του άνδρα, όσο απόλυτα φυσιολογικό και αν φαίνεται, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι περιέχει το σωστό αριθμό σπερματοζωαρίων ούτε ότι η ποιότητα τους είναι καλή.

  Το θαύμα της αναπαραγωγής

  Σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών, το 90% των γυναικών που είχαν σεξουαλική επαφή χωρίς να λάβουν μέτρα αντισύλληψης, θα βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

  Κατά τη συνουσία, γύρω στα πεντακόσια εκατομμύρια σπερματοζωάρια εναποτίθενται με την εκσπερμάτωση στον κόλπο της γυναίκας. Ωστόσο, μόνο δύο χιλιάδες περίπου επιβιώνουν στο "ταξίδι" τους ως τη μήτρα και τις σάλπιγγες δια μέσου του τραχήλου. Όταν τα σπερματοζωάρια συναντήσουν το συγκριτικά τεράστιο ωάριο, θα προσκολληθούν σε όλη την επιφάνεια του σαν πεταλίδες και θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του. Ωστόσο, μόνον ένα σπερματοζωάριο κατορθώνει να διαπεράσει την εξωτερική μεμβράνη του ωαρίου. Η διαδικασία από τη στιγμή της εκσπερμάτωσης ως τη γονιμοποίηση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Μόλις το ωάριο γονιμοποιηθεί και γίνει ωόν, αρχίζει να υποδιαιρείται μέσα στη σάλπιγγα, ενώ συνεχίζει να κολυμπάει προς τη μήτρα. Όταν φθάσει εκεί, κατασκηνώνει στο τοίχωμα της και εξελίσσεται σε έμβρυο. Ωστόσο, πριν από τη γονιμοποίηση τα σπερματοζωάρια πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα ωάριο. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει πολύπλοκα προβλήματα μεταφοράς στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα και της γυναίκας. Σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών, το 90% των γυναικών που είχαν σεξουαλική επαφή χωρίς να λάβουν μέτρα αντισύλληψης, θα βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.
   
   Μετρήστε την υγεία σας
   Υγιεινές προτάσεις
  Η συμβουλή μας για σήμερα
   Πείτε μου γιατρέ μου
  Οι ειδικοί απαντούν
   Ιατρικό αλφάβητο

  Λεξικό ιατρικών όρων
  για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
  In Health Επικοινωνία :
  Πείτε μας τη γνώμη σας