23/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Ο ηλικιωμένος άνδρας


Ο ηλικιωμένος άνδρας και το σεξ

Αν η αιτία που εμποδίζει τη στύση ενός άνδρα είναι ο φόβος ή το άγχος, έχει άδικο, αν θεωρεί τον εαυτό του ανίκανο.

Ενας άνδρας που γερνά, αναμφισβήτητα βλέπει τις σεξουαλικές του δραστηριότητες να μεταβάλλονται. Είναι τότε απαραίτητο να φανεί ειλικρινής και με τον εαυτό του και με τη σύντροφό του, ώστε να υπάρξει μεταξύ τους αμοιβαία κατανόηση και να μη χαλάσει ο δεσμός τους. Η στύση στον άνδρα κάποιας ηλικίας αργεί να ολοκληρωθεί ή δεν διατηρείται όσο εκείνος θα ήθελε. Επίσης, το πέος σε στύση μπορεί να μην είναι τόσο διογκωμένο, όπως όταν ήταν νεότερος. Ορισμένοι θεωρούν αυτό το μειονέκτημα την αρχή του τέλους. Ισως χρειάζεται τότε περισσότερη διέγερση για να διατηρηθεί η στύση, που για πολλούς λόγους μπορεί ακόμα και να μην πραγματοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή, οι άνδρες συνήθως πανικοβάλλονται και αυτοχαρακτηρίζονται ανίκανοι. Μια τέτοια "ετικέτα" είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει ένας άνδρας στον εαυτό του, γιατί δημιουργεί και διατηρεί το πρόβλημα. Οταν ένας ηλικιωμένος αρχίζει να ανησυχεί για τις σεξουαλικές επιδόσεις του μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς η αγωνία του αναστέλλει τη στύση. Η ανασφάλειά του μεγαλώνει τότε ακόμα περισσότερο. Αν η αιτία που εμποδίζει τη στύση ενός άνδρα είναι ο φόβος ή το άγχος, έχει άδικο, αν θεωρεί τον εαυτό του ανίκανο. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ φυσικό να αισθανθεί στενοχωρημένος, δεν θα έπρεπε όμως για κανένα λόγο να νιώσει αποτυχημένος.

Πώς να ξεπερνάτε τα σεξουαλικά προβλήματα

Τα ποσοστά επιτυχίας στους ηλικιωμένους είναι πολύ υψηλά, γι' αυτό πρέπει πάντα να αναζητείται η βοήθεια σεξολόγων.

Η ανικανότητα που οφείλεται σε φόβο ή άγχος θεραπεύεται, γι' αυτό κάθε συναίσθημα απογοήτευσης ή απελπισίας είναι αδικαιολόγητο. Οι Μάστερ και Τζόνσον ανακάλυψαν ότι όλα τα θεραπευτικά προγράμματα για ανικανότητα ή πρόωρη εκσπερμάτωση έχουν την ίδια επιτυχία και στους ηλικιωμένους και στους νέους, γιατί τα περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα έχουν ψυχολογικά και όχι οργανικά αίτια. Τα ποσοστά επιτυχίας στους ηλικιωμένους είναι πολύ υψηλά, γι' αυτό πρέπει πάντα να αναζητείται η βοήθεια σεξολόγων. Οταν ο άνδρας πάψει να ανησυχεί για τον ανδρισμό του, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξαναδραστηριοποιηθεί σεξουαλικά, θα αισθανθεί πολύ καλύτερα, αν καταλάβει ότι δεν είναι απαραίτητο να εκσπερματώνει κάθε φορά. Τόσο η στύση όσο και ο οργασμός διευκολύνονται όταν ανάμεσα στις σεξουαλικές πράξεις μεσολαβούν μερικές ημέρες. Αν οι ηλικιωμένοι ακολουθούν τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς και δεν παρασύρονται από την επιθυμία να παριστάνουν τον Δον Ζουάν, η ερωτική τους ζωή θα κυλά χωρίς προβλήματα. Ο άνδρας, καθώς γερνά, αργεί περισσότερο να εκσπερματώσει.

Πως να στηρίξετε έναν ηλικιωμένο

Ενας ηλικιωμένος, βλέποντας τη σύντροφό του γυμνή, δεν ερεθίζεται το ίδιο γρήγορα όσο στο παρελθόν και χρειάζεται περισσότερη διέγερση για να έχει στύση

Προσπαθήστε να κατανοήσετε τις αλλαγές στη σεξουαλική δραστηριότητα του συντρόφου σας και να τις αποδεχθείτε ως απόλυτα φυσιολογικές. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να δώσετε έμφαση σε κάποιες τεχνικές των ερωτικών παιχνιδιών. Παρατεταμένα και εντονότερα προκαταρκτικά παιχνίδια, περισσότερη διέγερση με τα ακροδάχτυλα, χάδια, τρίψιμο και φιλιά, αλλά και διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις είναι οι πρακτικές που θα πρέπει να υιοθετήσετε. Να θυμάστε ότι ο παρτενέρ σας, καθώς γερνάει, καθυστερεί να έχει στύση. Αν αισθανθείτε πως ανησυχεί, να τον καθησυχάσετε και να τον διαβεβαιώσετε πως οι ρυθμοί σας συγχρονίζονται απόλυτα με τους δικούς του. Ενας ηλικιωμένος, βλέποντας τη σύντροφό του γυμνή, δεν ερεθίζεται το ίδιο γρήγορα όσο στο παρελθόν και χρειάζεται περισσότερη διέγερση για να έχει στύση. Η διέγερση μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους αλλά κυρίως άμεσα, με τον ερεθισμό του πέους. Στις περιπτώσεις αυτές ο αμοιβαίος αυνανισμός και ο στοματικός έρωτας αποκτούν πιο σημαντικό ρόλο από εκείνον του παρελθόντος. Μην πανικοβληθείτε και μην κυριευτείτε από το συναίσθημα της απόρριψης, νομίζοντας πως δεν συγκινείτε πια το σύντροφό σας ερωτικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε και να σχολιάζετε το θέμα, εάν δείχνει σεξουαλικά ικανοποιημένος, μολονότι δεν εκσπερματώνει. Σε τέτοιες καταστάσεις η γυναίκα πρέπει να νιώθει σαν δημιουργός που αναλαμβάνει τα ηνία της ερωτικής πράξης και ανοίγει πρωτόγνωρα μονοπάτια αισθησιασμού.

 
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας