22/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Η ηλικιωμένη γυναίκα


Η ηλικιωμένη γυναίκα και το σεξ

Η γυναίκα φτάνει στην κορύφωση του αισθησιασμού στα τριάντα ή και τα σαράντα της, για να παραμείνει εκεί έως τα εξήντα της

Δεν είναι μόνο οι ίδιες οι γυναίκες που αποστασιοποιούνται από τη θηλυκότητά τους μετά την εμμηνόπαυση. Η ίδια η κοινωνία κρατά απέναντί τους την ίδια σκληρή και άδικη στάση, καθώς θεωρεί την ώριμη γυναίκα ασεξουαλική. Ωστόσο, έως τα εξήντα η ανταπόκριση της γυναίκας στα σεξουαλικά ερεθίσματα δεν αλλάζει καθόλου. Οι αλλαγές μάλιστα που συμβαίνουν ύστερα από αυτή την ηλικία είναι σταδιακές και ακολουθούν πολύ αργούς ρυθμούς. Βέβαια, με το πέρασμα του χρόνου, συμβαίνουν στη γυναίκα ορισμένες μεταβολές. Ο κόλπος, λόγου χάρη, που στη νέα υγραίνεται σε διάστημα 15 έως 30 δευτερολέπτων από το πρώτο ερέθισμα, στην ώριμη χρειάζεται δύο ή και πέντε λεπτά έως ότου λιπανθεί. Τα τοιχώματα του κόλπου λεπταίνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους, ενώ το μήκος και το πλάτος του μικραίνουν. Οι αλλαγές όμως αυτές δεν έχουν παρά ελάχιστη ή και καμιά επίδραση στον οργασμό. Το 80% των ηλικιωμένων γυναικών δεν αισθάνεται πόνο ή κάποια ενόχληση κατά τη συνουσία, παρά την αντίληψη που επικρατεί ότι η σεξουαλική πράξη είναι επώδυνη για την ώριμη γυναίκα. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γενετήσια ορμή στις γυναίκες είναι πιο σταθερή από όσο στους άνδρες. Πολλές γυναίκες άνω των εξήντα πέντε αποζητούν τη σεξουαλική επαφή και την απολαμβάνουν. Εχουν ερωτικές φαντασιώσεις και μπορούν να φτάσουν όχι μόνο σε έναν αλλά και σε πολλαπλούς οργασμούς. Πολλές πτυχές της διέγερσης είναι ίδιες και στις ηλικιωμένες και στις νέες. Οι θηλές ανορθώνονται σε όλες τις ηλικίες και η κλειτορίδα παραμένει το πιο ευαίσθητο σεξουαλικά όργανο, Η ηδονή που προκαλεί η διέγερση της κλειτορίδας είναι πάντα η ίδια. Μια γυναίκα 80 ετών έχει τις ίδιες οργανικές δυνατότητες να φτάσει σε οργασμό με μια γυναίκα 20 ετών. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η γενετήσια ορμή στις γυναίκες είναι πιο σταθερή από όσο στους άνδρες

Αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που κυρίως επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά μιας ηλικιωμένης, είναι η ευκαιρία να έχει τακτικές σεξουαλικές επαφές. Πολλές ώριμες γυναίκες μένουν χωρίς μόνιμη ερωτική διέξοδο, είτε γιατί ο σύντροφός τους έχει παραιτηθεί από το σεξ είτε γιατί έχει περάσει κάποια σοβαρή ασθένεια. Η γυναίκα όμως φτάνει στην κορύφωση του αισθησιασμού στα τριάντα ή και τα σαράντα της, για να παραμείνει εκεί έως τα εξήντα της. Και έτσι, όταν οι γυναίκες είναι σε ηλικία να απολαύσουν τη σεξουαλική τους ωριμότητα, οι επιδόσεις των παρτενέρ τους αρχίζουν να μειώνονται. Ο αυνανισμός είναι απαραίτητος για να κρατά μια ηλικιωμένη σε ζωντάνια τον ερωτισμό και τη σεξουαλική της ταυτότητα και να μην αφήνει τις αντιδράσεις της στα ερωτικά ερεθίσματα να "σκουριάσουν".

Πως να στηρίξετε μιά ηλικιωμένη

Οι γυναίκες που έχουν τακτική ερωτική επαφή -μία ή δύο φορές την εβδομάδα- διατηρούν τον κόλπο τους σε πολύ καλή κατάσταση ακόμα και στα γηρατειά τους.

Ο άνδρας πρέπει να είναι ιδιαίτερα τρυφερός με τη σύντροφό του την περίοδο της κλιμακτηρίου. Αν μάλιστα φοβάται μήπως γεράσει, πρέπει να την καθησυχάζει με φιλοφρονήσεις και να την πείθει έμπρακτα για τη γοητεία και το σεξαπίλ της. Το παρατεταμένο αγκάλιασμα και τα φιλιά, τα πιο έντονα ερωτικά παιγνίδια, ο ερεθισμός του στήθους και της κλειτορίδας με τα ακροδάχτυλα και τη γλώσσα, προκαλούν πάντα μεγάλη ηδονή στη γυναίκα περισσότερο όμως αν είναι ηλικιωμένη. Τα προκαταρκτικά χάδια που διαρκούν πιο πολύ, το τρίψιμο, η διέγερση με το χέρι και το στόμα και οι διαφορετικές ερωτικές στάσεις συντελούν σε ένα απολαυστικό σεξ και για τους δύο συντρόφους. Ένα ζευγάρι, για να χαίρεται ως τα γεράματα μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή, πρέπει να κάνει συχνά έρωτα. Οι γυναίκες που έχουν τακτική ερωτική επαφή -μία ή δύο φορές την εβδομάδα- διατηρούν τον κόλπο τους σε πολύ καλή κατάσταση, ακόμα και στα γηρατειά τους. Αν υπάρχει πρόβλημα ξηρασίας του κόλπου οι λιπαντικές κρέμες, όπως το ΚΥ, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα. Την υγρασία αυξάνει και ο αυνανισμός αποτρέποντας τον κολπικό πόνο που οφείλεται στην ξηρασία.
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας