24/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 

in.gr > health > Γυναίκα

 
  Η Υγεία στην Οικογένεια 
Ανδρας
Γυναίκα
Ηλικιωμένοι
Παιδί
  Νοσήματα 
Παθήσεις που αφορούν στη γυναίκα 
 Αισθητική 

Η επιστήμη παίρνει θέση 

 Πρόληψη 

Αναπαραγωγική ηλικία
Εμμηνόπαυση

 Διάφορα 

Ευ ζην και ποιοτική
 διαβίωση
 

 Σεξ 
 Εγκυμοσύνη 
Αναζήτηση

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για να αναζητήσετε πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του In health 
Σεξ και ηλικιωμένοι


Σεξ και ηλικιωμένοι εραστές

Πολλά ζευγάρια αισθάνονται πως αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή της ζωής τους, για να ακολουθήσουν το δικό τους ρυθμό και να γευθούν την ηδονή του έρωτα χωρίς βιασύνη.

Οι ηλικιωμένοι, στην πλειονότητά τους, βρίσκουν το σεξ συναρπαστικό και πολύτιμη πηγή ενέργειας, καθώς ούτε η επιθυμία ούτε η ικανότητα έχουν χαθεί, μολονότι η συχνότητα και η ένταση της σεξουαλικής δραστηριότητας ίσως να έχουν κάπως μειωθεί. Οπως και στις σχέσεις των νέων, την έλξη και τον έρωτα συνοδεύουν ο πόθος και η σεξουαλική ολοκλήρωση. Οι βασικές ιδιότητες σε μια σχέση αντί να εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου, δυναμώνουν. Καθώς μεγαλώνουμε οι περισσότερες αναστολές μας χάνονται και έχουμε την ανάγκη αλλά και την ελευθερία να απολαύσουμε χαρές του έρωτα που δεν είχαμε ανακαλύψει στα νιάτα μας. Ισως να νιώθουμε πως ο χρόνος κυλά γρήγορα και επείγει να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας χωρίς να βλάψουμε κανέναν. Οι πιο πολλοί γινόμαστε με τον καιρό πιο επιδέξιοι στις ιδιαίτερες σχέσεις μας και έτσι τις ελέγχουμε και τις απολαμβάνουμε καλύτερα. Εχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας και λιγότερους περισπασμούς.

Αλλαγές στις σεξουαλικές αντιδράσεις

Η σεξουαλικότητα της γυναίκας φτάνει στην αποκορύφωση της πολύ αργότερα από ό,τι του άνδρα και διατηρείται σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια, ενώ η κάμψη αρχίζει λίγο πριν από τα εβδομήντα της.

Η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται με την ηλικία και στα δύο φύλα, αλλά οι μεταβολές δεν είναι ίδιες στους άνδρες και τις γυναίκες. Το σεξουαλικό σφρίγος του άνδρα φτάνει στο ζενίθ του προς το τέλος της εφηβείας και κατόπιν αρχίζει να ελαττώνεται σταδιακά. Η σεξουαλικότητα της γυναίκας κορυφώνεται πολύ αργότερα και διατηρείται σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια, ενώ η κάμψη αρχίζει λίγο πριν από τα εβδομήντα της. Πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν πως έχει παρατηρηθεί έντονη σεξουαλική επιθυμία σε γυναίκες από εβδομήντα μέχρι ογδόντα χρόνων, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άνδρες της ίδιας ηλικίας. Συνήθως, και παρά τους φόβους των γυναικών, η εμμηνόπαυση δεν συμπίπτει με την απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Την περίοδο της εμμηνόπαυσης η γυναίκα ανησυχεί μήπως χάσει τη νεανική γοητεία της και τα παιδιά της, που δεν έχουν πια την ανάγκη των μητρικών της φροντίδων. Οι ανασφάλειες αυτές εξασθενίζουν την ετοιμότητά της στα ερωτικά καλέσματα. Ενας άνδρας της ίδιας ηλικίας συνήθως βρίσκεται πλέον στην κορυφή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Αν όμως οι φιλοδοξίες του δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ίσως χάσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον του ή νιώσει σεξουαλικά ανεπαρκής. Το σύνδρομο του "κουρασμένου επιχειρηματία" είναι μια πραγματικότητα που πολλές σύζυγοι επιβεβαιώνουν. Ανδρες και γυναίκες προσπαθούν συχνά να ξεφύγουν από το αίσθημα αυτό της παρακμής με ερωτικές περιπέτειες. Ωστόσο, αν δύο μεσήλικοι συνδέονται με αισθήματα αλληλοκατανόησης, συντροφικότητας και αμοιβαίου σεβασμού, έχουν μεγάλες πιθανότητες, γερνώντας, να απολαύσουν μια ικανοποιητική σεξουαλική σχέση.

Οι μακροχρόνιοι δεσμοί

Η φλογερή, παθιασμένη ερωτική πράξη είναι η εξαίρεση. Αν, όποτε κάνουμε έρωτα, περιμένουμε να ζήσουμε οπωσδήποτε συγκλονιστικές στιγμές, μάλλον θα απογοητευθούμε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσουμε έντονα το σεξ, ο καθένας μας μπορεί να ζει συναρπαστικές εμπειρίες, διαφορετικές κάθε φορά, με τον ίδιο ερωτικό σύντροφο. Αλλωστε, από τις πιο δυνατές συγκινήσεις μιας μακρόχρονης σχέσης είναι όταν, με τον καιρό, οι ερωτικοί σύντροφοι ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες τεχνικές σεξουαλικής χαράς. Για πολλές γυναίκες ένας οργασμός δεν είναι το άλφα και το ωμέγα του ηδονικού σεξ, ενώ ο άνδρας κάποιας ηλικίας μπορεί και να μην έχει οργασμό σε κάθε συνουσία. Πολλοί άνδρες, όμως, επιδιώκουν τον οργασμό σε κάθε ερωτική πράξη μολονότι αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού το τρυφερό, αν και λιγότερο παθιασμένο σεξ, είναι επίσης πολύ ηδονικό. Η μνησικακία, η περιφρόνηση και η αντιπάθεια είναι συναισθήματα που καταστρέφουν μια καλή σχέση, ακόμα και έναν πετυχημένο γάμο, και φυσικά τη χαρά του σεξ. Μόνο με την καλή διάθεση, τη φροντίδα, τη στοργή και τη στενή επαφή μπορεί μια σχέση να μείνει ζωντανή. Τα προβλήματα δημιουργούνται, όταν ένας από τους δύο συντρόφους δυσκολεύεται να είναι τρυφερός και να δείχνει κατανόηση στον άλλον. Οταν ο ένας αισθάνεται πως ο σύντροφος του διεκδικεί περισσότερη αγάπη από όση ο ίδιος είναι διατεθειμένος να χαρίσει, ανάμεσα στο ζευγάρι αρχίζει να δημιουργείται χάσμα. Μόνο η αμοιβαία αγάπη και η εκτίμηση φέρνουν κοντά το ζευγάρι και στεριώνουν τους δεσμούς.

Μόνο με την καλή διάθεση, τη φροντίδα, τη στοργή και τη στενή επαφή μπορεί μια σχέση να μείνει ζωντανή.

 
 
 Μετρήστε την υγεία σας
 Υγιεινές προτάσεις
Η συμβουλή μας για σήμερα
 Πείτε μου γιατρέ μου
Οι ειδικοί απαντούν
 Ιατρικό αλφάβητο

Λεξικό ιατρικών όρων
για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων
In Health Επικοινωνία :
Πείτε μας τη γνώμη σας