Κίνδυνος θνησιγένειας και γενετικών ανωμαλιών για τα έμβρυα των παθητικών καπνιστριών
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
15 ΜΑΡΤΙΟΥ 13:12
health.in.gr
URL:
health.in.gr
Λονδίνο: Οι υποψήφιοι μπαμπάδες ή οι συνάδελφοι που καπνίζουν, υποχρεώνοντας τις εγκύους να σε παθητικό κάπνισμα, αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής της κύησης ή για γέννηση παιδιού με ανωμαλίες, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τη βοηθό καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής Τζο Λεονάρντι-Μπι, διαπίστωσαν ότι οι έγκυες που εκτίθενται στον καπνό είτε κατ' οίκον είτε στον εργασιακό τους χώρο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο (κατά 23%) νεογνητικής θνησιγένειας και (κατά 13%) απόκτησης παιδιού με γενετικές ανωμαλίες.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν 19 προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα και συμπέραναν ότι αρκεί η έγκυος να εκτίθεται παθητικά σε τουλάχιστον δέκα τσιγάρα τη μέρα, για να αυξηθεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του εμβρύου, όπως χαμηλό βάρος, πρόωρο τοκετό, καρδιακά και άλλα πιθανά προβλήματα υγείας.

Η Δρ Λεονάρντι-Μπι δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα πότε ακριβώς αρχίζουν οι κίνδυνοι για το έμβρυο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος της εγκύου. Δεν είναι επίσης σαφές σε ποιο βαθμό παίζουν ρόλο οι επιπτώσεις από τον καπνό που άμεσα εισπνέει μια έγκυος από το περιβάλλον της και πόσο φταίει η επίπτωση του καπνίσματος στο σπέρμα του καπνιστή πατέρα, κάτι που επηρεάζει απευθείας το DNA του εμβρύου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι καπνιστές πατέρες να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που συνιστούν για την εγκυμοσύνη, γι' αυτό, κατά την Δρ Λεονάρντι-Μπι, θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν έγκαιρα να καπνίζουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν δραστικά το τσιγάρο, μόλις αποφασίσουν να κάνουν παιδί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ