Η ασπιρίνη παρεμποδίζει την εξέλιξη και μετάσταση του καρκίνου του προστάτη
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 11:33
health.in.gr
URL:
doctors.in.gr
Νέα Υόρκη: Η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρ Κέβιν Τσόε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που έχουν υποβληθεί ήδη σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία και έπαιρναν ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αποβιώσουν από καρκίνο.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ασθενείς έπαιρναν ασπιρίνη ή άλλο αντιπηκτικό φάρμακο, είχαν 4% πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη μετά από δέκα χρόνια, έναντι 10% για τους άνδρες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Οι άνδρες με τον υψηλότερο κίνδυνο από τον καρκίνο του προστάτη, είναι ακριβώς αυτοί που φαίνεται να ωφελούνται αναλογικά περισσότερο από την ασπιρίνη.

«Η έρευνα δείχνει ότι τα αντιπηκτικά μπορεί να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης.

«Αν η κυριότερη επίδραση των αντιπηκτικών είναι να εμποδίζουν την μετάσταση του όγκου, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί προηγούμενες κλινικές δοκιμές με αντιπηκτικά εμφάνισαν ανάμικτα αποτελέσματα, αφού οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ήδη μετάσταση. Αν ο καρκίνος έχει ήδη εμφανίσει μετάσταση, τότε τα αντιπηκτικά μπορεί να μην είναι εξίσου επωφελή», πρόσθεσε ο Δρ Τσόε.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.300 ανδρών (από τους οποίους σχεδόν 2.000 έπαιρναν αντιπηκτικά), στους οποίους ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί πέρα από τον προστατικό αδένα. Διαπιστώθηκε ότι, μετά από χρόνια, όσοι έπαιρναν ασπιρίνη και τα άλλα αντιπηκτικά, είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες μετάστασης και άρα ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, από όλα τα αντιπηκτικά, η ασπιρίνη έχει την μέγιστη προστατευτική δράση. Πάντως οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες πριν η ασπιρίνη προστεθεί επισήμως στο «οπλοστάσιο» της θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ