Η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 10:06
health.in.gr
URL:
health.in.gr
Ρώμη: Έρευνα του ιταλικού Πανεπιστημίου της πόλης Κιέτι, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Κέντρο της Νάπολης, αποδεικνύει ότι η κατανάλωση σάλτας φρέσκιας ντομάτας, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Για την συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Prevention Research, χρησιμοποιήθηκαν γενετικά μεταλλαγμένα πειραματόζωα, με λεπτομερή μελέτη της εμφάνισης και της διάδοσης του καρκίνου του προστάτη, σε όλα του τα στάδια.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν στη διατροφή συμπεριλαμβάνεται συστηματικά σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μη αποφλοιωμένη, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να εμφανισθεί καρκίνος του προστάτη και οι φλεγμονές που συνδέονται με την ασθένεια», δήλωσε η Δρ Μανουέλα Γιέτσι, του Πανεπιστημίου του Κιέτι, της κεντρικής περιφέρειας Αμπρούτσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα πειραματόζωα που ετράφησαν με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (τουλάχιστο το 10% της συνολικής καθημερινής διατροφής) παρουσίασαν μειωμένη θνησιμότητα σε ποσοστό μέχρι και 67%.

Ο όγκος επεκτάθηκε, επίσης, με πιο αργούς ρυθμούς, υπήρξε σημαντική αντιοξειδωτική δράση και οι δείκτες που μετρούν την σοβαρότητα της φλεγμονής,ήταν σχετικά χαμηλοί.

Μια θετική αντικαρκινική επιρροή, που,σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, ξεπερνά εκείνη της λυκοπένης, της μόνης συστατικής ουσίας της ντομάτας, γνωστής, έως τώρα, για την ευεργετική της επιρροή.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου που πλήττει τον ανδρικό πληθυσμό,στις ανεπτυγμένες χώρες.

Αλλες παρόμοιες έρευνες εν εξελίξει, αφορούν τον προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου, που μπορεί να έχουν ουσίες και γεωργικά προϊόντα, όπως το πράσινο τσάι,το ρόδι και η σόγια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ