Ευεργετικός ο καφές για ορισμένους καρδιοπαθείς, υποστηρίζουν Έλληνες ερευνητές
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
7 ΜΑΪΟΥ 13:12
health.in.gr
URL:
health.in.gr

Λονδίνο: Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν κάποιους καρδιοπαθείς να αποφύγουν περαιτέρω σοβαρά προβλήματα υγείας, αρκεί η αρτηριακή τους πίεση να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στην Πράγα.

Τα ευρήματα αυτά προκαλούν έκπληξη δεδομένου ότι ο δυνατός καφές μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τη σύνθετη φύση των επιδράσεων του καφέ στον οργανισμό.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στην Αθήνα και αφορούσε σε δείγμα 374 ασθενών, οι οποίοι είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο ή άλλου τύπου οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και έπιναν ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 88% λιγότερες πιθανότητες, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ, να εμφανίσουν Συστολική Δυσλειτουργία της Αριστερής Κοιλίας (ΣΔΑΚ ή LVSD), πάθηση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να διοχετεύσει αποτελεσματικά το αίμα.

Η Συστολική Δυσλειτουργία της Αριστερής Κοιλίας είναι ένας από τους συνηθέστερους προάγγελους καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν σε ασθενείς με υπέρταση, στους οποίους η κατανάλωσή του ουσιαστικά συνδεόταν με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης LVSD.

«Ο καφές περιέχει αρκετά βιολογικά ενεργά στοιχεία, τα οποία μπορεί να έχουν είτε ευεργετική, είτε βλαβερή επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα», λέει η ερευνήτρια Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη.

Στα θετικά συγκαταλέγεται το ότι ο καφές αποτελεί μία πηγή πλούσια σε χλωρογενικά οξέα και αντιοξειδωτικά, που θεωρούνται ότι προστατεύουν, αλλά σε ανθρώπους με υπέρταση η επιβλαβής για την αρτηριακή πίεση επίδραση ακυρώνει τις όποιες ευεργετικές του ιδιότητες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ