Κίνδυνος καρκίνου του προστάτη για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
24 ΜΑΡΤΙΟΥ 10:27
health.in.gr
URL:
doctors.in.gr

Λονδίνο: Οι στείροι άνδρες ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικής μελέτης τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιατλ με επικεφαλής τον Δρ Τομας Γουαλς μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία καρκίνου ανδρών που επισκέπτονταν κλινικές γονιμότητας στην Καλιφόρνια.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη. Αν το προκαταρκτικό αυτό συμπέρασμα επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες, τότε ενδεχομένως οι υπογόνιμοι άνδρες να πρέπει να υποβάλλονται σε πρώιμο έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη.

Ο Δρ Γουάλς εξηγεί ότι «τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά αλλά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ανδρική αναπαραγωγική υγεία στα πρώιμα στάδια της ζωής του άνδρα μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρές κακοήθεις παθήσεις μετέπειτα. Είναι σημαντικό για γιατρούς και ερευνητές να διερευνήσουν σε βάθος το θέμα ώστε να δουν αν υπάρχουν κοινές υποκείμενες αιτίες που μπορεί να οδηγούν τόσο την υπογονιμότητα όσο και στην μετέπειτα εκδήλωση καρκίνου του προστάτη.»

Στη παρούσα μελέτη έλαβαν μέρος 22.562 άνδρες που είχαν ελεγχθεί για ζητήματα υπογονιμότητας σε 15 κλινικές στην Καλιφόρνια, την περίοδο 1967-1998. Περίπου 4.500 εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι είχαν ανδρική υπογονιμότητα και 19 τελικά εκδήλωσαν την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη.

Σε όμοιο δείγμα ανδρών του γενικού πληθυσμού, 16 άνδρες διαγνώστηκαν με αυξημένου κινδύνου μορφή της νόσου.

Τελικά, οι στείροι άνδρες είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη.