Ο καφές στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 10:36
health.in.gr
URL:
doctors.in.gr

Λονδίνο: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης προηγμένου καρκίνου του προστάτη, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκαναν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου.

Η έρευνα τους έδειξε ότι όσοι είναι μεγάλοι λάτρεις του καφέ έχουν έως και 60% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικών όγκων συγκριτικά με άνδρες που δεν πίνουν καθόλου καφέ. Ο καφές επιδρά στον τρόπο που το σώμα αποδομεί την ζάχαρη και επίσης στις ορμόνες του φύλου, καταστάσεις που έχουν σχετιστεί με τον καρκίνο του προστάτη.

Η Δρ Κάθριν Γουίλσον σημειώνει «πολύ λίγοι παράγοντες του τρόπου ζωής έχουν σχετιστεί διαρκώς με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ειδικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικής μορφής της νόσου, άρα είναι πολύ εντυπωσιακό αν ο συσχετισμός που εντοπίσαμε επαληθευτεί και από άλλες επιστημονικές μελέτες.»

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι ποια συστατικά στοιχεία του καφέ έχουν θετική επίδραση. Ωστόσο είναι ήδη γνωστό ότι περιέχει πολλά βιο-ενεργά συστατικά, όπως μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, που περιορίζουν την βλάβη που προκαλεί στους ιστούς η έκκριση ενέργειας από τα κύτταρα.

Οι ειδικοί κατέγραψαν την κατανάλωση καφέ σχεδόν 50.000 ανδρών ανά τέσσερα χρόνια από το 1986 μέχρι το 2006.

Αν και απαιτείται πιο λεπτομερή έρευνα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος της διακοπής κατανάλωσης καφέ ειδικά όταν πρόκειται για την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη.

Από την αμερικανική μελέτη προκύπτει ότι ο καφές έχει πιθανόν ωφέλιμες επιδράσεις αν και δεν συστήνεται στους άνδρες να αυξήσουν την ημερήσια ποσότητα καφέ που καταναλώνουν ήδη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση άλλων προβλημάτων υγείας.