Ο καφές μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 10:06
health.in.gr
URL:
health.in.gr

Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες φοβούνται μια διάγνωση καρκίνου του ενδομητρίου, αλλά όσες πίνουν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Η κατανάλωση καφέ φαίνεται να προστατεύει ιδιαίτερα τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, σύμφωνα με την ερευνήτρια Έμιλι Φράιμπεργκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ρώτησαν 60.634 γυναίκες σχετικά με την κατανάλωση καφέ, όταν αυτές είχαν εγγραφεί στην μελέτη Swedish Mammography Cohort Study την περίοδο 1987-1990, και πάλι το 1997.

Κατά την διάρκεια των 17 ετών, κατά μέσο όρο, που το δείγμα βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, 677 γυναίκες (1%) εκδήλωσε καρκίνο του ενδομητρίου. Η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν τα 67 έτη.

Συνολικά, εκείνες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του ενδομητρίου συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερα φλιτζάνια καφέ.

Για κάθε επιπλέον φλιτζάνια καφέ την ημέρα, καταγραφόταν 10% χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου, μετά τον συνυπολογισμό της ηλικίας και άλλων παραγόντων που πιθανόν να σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου μεταξύ όλων των γυναικών.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εντόπισαν τη ισχυρότερη επίδραση μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών, που έχουν και τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου.

Το κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ μείωνε τον κίνδυνο κατά 12% στις υπέρβαρες και κατά 20% στις παχύσαρκες γυναίκες.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο καφές επηρεάζει την αρτηριακή πίεση του αίματος, τα λιποκύτταρα και τα οιστρογόνα, παράγοντες που παίζουν ρόλο στον καρκίνο του ενδομητρίου. Ωστόσο, σημειώνουν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.