Από την κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση στην προεμφυτευτική διάγνωση
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
5 ΜΑΪΟΥ 10:02
health.in.gr
URL:
health.in.gr
Θεσσαλονίκη: Ζευγάρια, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με γενετικές ή κληρονομικές νόσους, κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπορούν να τον αποφύγουν με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης, που δίνει τη δυνατότητα να εμφυτεύονται μόνο υγιή έμβρυα.

Πρόκειται για μια τεχνική, με την οποία αποτρέπεται η εμφύτευση εμβρύων με κληρονομικά γενετικά νοσήματα γονιδιακής προέλευσης, όπως η β-μεσογειακή αναιμία, αλλά και με χρωμοσωμικές γενετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down. Με το υπάρχον όμως σήμερα επίπεδο γνώσης της επιστήμης είναι δυνατόν να ανιχνευτούν περί τα 200 γενετικά νοσήματα.

Αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση του Κέντρου Γονιμότητας και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, που εδρεύει στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Από την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση στην προεμφυτευτική διάγνωση», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο (σήμερα) Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο και στο πλαίσιο των 23 χρόνων συνεχούς παρουσίας στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής, επειδή επέτρεψε να αναπτυχθούν αποτελεσματικές μέθοδοι για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ανθρώπινης υπογονιμότητας και έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.

Επί πλέον όμως προσέφερε άμεση πρόσβαση στο γενετικό υλικό των ωαρίων, σπερματοζωαρίων και εμβρύων, ανοίγοντας το δρόμο για την προεμφυτευτική διάγνωση των γενετικών νοσημάτων, τη γονιδιακή θεραπεία ή τη θεραπευτική εφαρμογή της κλωνοποίησης.

Έτσι η εξωσωματική γονιμοποίηση εξελίχθηκε από μια καθαρά πειραματική μέθοδο σ’ έναν αποδεκτό και πολύ διαδεδομένο τρόπο θεραπείας διαφόρων αιτίων υπογονιμότητας και διαταραχών της ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Μετά την επί μακρόν πλέον εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης και την καλύτερη κατανόηση της φυσιολογίας της, είναι δυνατός ο έλεγχος του γενετικού υλικού ενός εμβρύου προτού αυτό εμφυτευτεί στη μήτρα, με την τεχνική του προεμφυτευτικού ελέγχου. Η μέθοδος πρωτοεφαρμόστηκε το 1989 στο νοσοκομείο Hamersmith του Λονδίνου. Συνίσταται στη βιοψία ενός ή δύο βλαστομεριδίων, όταν το έμβρυο που προκύπτει μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση βρίσκεται στο στάδιο των 6-10 κυττάρων, την 3η ημέρα της γονιμοποίησης. Η διαδικασία αυτή δεν μειώνει την ικανότητα του εμβρύου για εμφύτευση και εγκυμοσύνη. Η ανάλυση του γενετικού υλικού γίνεται με τη μέθοδο FISH και την PCR .

Η προεμφυτευτική διάγνωση παρόλο που φαίνεται να πλεονεκτεί της προγεννητικής διάγνωσης, καθ’ ότι η επιβάρυνση της γυναίκας σωματικά και ψυχολογικά είναι σαφώς μικρότερη, έχει τους ίδιους ηθικούς προβληματισμούς με την προγεννητική διάγνωση, θέματα που θα αναπτυχθούν εκτενώς στην εκδήλωση.

Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιωάννης Τζαφέττας και η εμβρυολόγος Ξένια Κύρου από το Imperial College του Λονδίνου.