Νέα τεχνική ελέγχου ωαρίων κάνει αποτελεσματικότερη την εξωσωματική γονιμοποίηση
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 15:59
health.in.gr
URL:
doctors.in.gr
Λονδίνο: Μια 41χρονη γυναίκα από την Μ. Βρετανία γίνεται η πρώτη που κυοφορεί μετά την υποβολή της σε μια ταχεία διαδικασία ελέγχου των ωαρίων της, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

Η νέα αυτή τεχνική ελέγχου ενισχύει το ποσοστό επιτυχίας της in vitro γονιμοποίησης (εξωσωματική) και εντοπίζει τα ωάρια που είναι πιθανότερο να αναπτυχθούν σε βιώσιμα έμβρυα τόσο γρήγορα, που τα έμβρυα δεν χρειάζεται να καταψυχθούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

Κατά την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης τα ωάρια γονιμοποιούνται σε εργαστηριακό περιβάλλον και τα έμβρυα που προκύπτουν μεταμοσχεύονται στην μήτρα, μια διαδικασία με χαμηλά ποσοστά επιτυχίας.

Μόλις το 24% των προσπαθειών με μη κατεψυγμένα έμβρυα καταλήγει σε γέννηση ζώντος νεογνού και οι πιθανότητες μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Πολλές γυναίκες προτιμούν την κατάψυξη των εμβρύων για μελλοντική χρήση, αλλά μόλις το 17% των εμβρύων αυτών συντελούν σε ζώντες γεννήσεις.

Οι περισσότερες αποτυχίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης αποδίδονται σε γενετικές ανωμαλίες του ωαρίου, καθώς έως και τα μισά ωάρια στις νέες γυναίκες και έως και το 75% των γυναικών που πλησιάζουν τα 40, έχουν επιπλέον ή λείπουν κάποια χρωμοσώματα.

Η νέα τεχνική που ονομάζεται Συγκριτική Γενωμική Υβριδοποίηση, αναδεικνύει τα χρωμοσωμικά πλεονάσματα ή ελλείμματα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να επιλέξουν μόνο εκείνα τα έμβρυα που προέρχονται από ωάρια με τον φυσιολογικό αριθμό των 23 ζευγών χρωμοσωμάτων.

Ο Δρ Σάιμον Φισελ από το Κέντρο Γονιμότητας CARE του Νότινγχαμ που εφαρμόστηκε η τεχνική εξηγεί ότι «η γυναίκα που υποβλήθηκε στην διαδικασία βρίσκεται ήδη στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, μετά από 13 ανεπιτυχείς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οκτώ από τα ωάρια της ελέγχθηκαν, εκ των οποίων δύο περιείχαν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων. Τα δύο έμβρυα που περιείχαν τα κατάλληλα ωάρια μεταφέρθηκαν στην μήτρα της. Ο τοκετός αναμένεται την Ανοιξη.»

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η νέα αυτή τεχνική είναι όντως ελπιδοφόρα καθώς τα δύο έμβρυα δεν ήταν οι καλύτερες επιλογές όταν εξετάστηκαν με το μικροσκόπιο. Ενδεχομένως λοιπόν και να μην είχαν επιλεγεί για μεταφορά χωρίς την Συγκριτική Γενωμική Υβριδοποίηση.

Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί DNA που έχει συλλεχθεί από το πολικό σώμα, το χρωμόσωμα που περιέχει έναν «σάκο» που φυσιολογικά απορρίπτεται από το ωάριο μετέπειτα κατά την ανάπτυξη. Ενώ το ωάριο γονιμοποιείται και καλλιεργείται, το εξαγχθέν DNA χρωματίζεται με μια φωσφορίζουσα ουσία και διασταυρώνεται με χιλιάδες τρόπους ενώ είναι τυπωμένο πάνω σε γυάλινη επιφάνεια. Αν λείπει DNA, τότε προκύπτει μια κόκκινη κηλίδα. Όταν υπάρχει πλεόνασμα DNA η κηλίδα χρωματίζεται πράσινη. Αν όλα είναι φυσιολογικά, η γυάλινη επιφάνεια σπάει σε κίτρινες κουκίδες.

Τα αποτελέσματα του τεστ είναι έτοιμα εντός 1-2 ημερών, μια σημαντική πρόοδος έναντι της διαδικασίας της απλής συγκριτικής γονιδιακής διασταύρωσης, που χρειάζεται 5 ημέρες.

Οι επιστήμονες ελπίζουν η νέα διαγνωστική τεχνική να συντελέσει σε αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το 2007, η ομάδα του Κέντρου Γονιμότητας CARE είχε ανακοινώσει ότι η μέθοδος τους διπλασιάζει τις πιθανότητες της γυναίκας να αποκτήσει παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος οι γυναίκες υποβάλλονται στην εμφύτευση δύο ή περισσοτέρων εμβρύων με στόχο την μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας, αλλά αυξάνονται επίσης και οι πιθανότητες πολύδυμων γεννήσεων. Αρα η τεχνική της Συγκριτικής Γενωμικής Υβριδοποίησης μπορεί να σημαίνει και το τέλος της εμφύτευσης πολλαπλών εμβρύων χωρίς τη μείωση των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης.