Η δίαιτα στη μάχη κατά της ανδρικής υπογονιμότητας
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 9:41
health.in.gr
URL:
health.in.gr

Ουάσιγκτον: Η νεότερη θεραπεία γονιμότητας είναι ίσως η δίαιτα, υποστηρίζουν Σκωτσέζοι ερευνητές καθώς διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν περισσότερα μη φυσιολογικά σπερματοζωάρια και παράγουν λιγότερο σπέρμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας ο Δρ Γκιγιαθ Σαγιεμπ από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντιν, οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Είναι πιθανόν η ανδρική παχυσαρκία να συντελεί επίσης στα προβλήματα γονιμότητας, εφόσον μάλιστα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για προβλήματα σύλληψης μεταξύ των γυναικών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2.037 άνδρες που επισκέπτονταν το Κέντρο Γονιμότητας του Αμπερντιν και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα φυσιολογικών σπερματοζωαρίων και περισσότερο σπέρμα από τους παχύσαρκους και υπέρβαρους.

Και άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ανδρικής παχυσαρκίας και αυξημένης DNA βλάβης στο σπέρμα, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τη μειωμένη γονιμότητα.

Τα στοιχεία της σκωτσέζικης έρευνας είναι αρκετά ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες και φαίνεται να υπονοούν ότι οι άνδρες που προσπαθούν να γίνουν πατέρες θα πρέπει πρώτα να πετύχουν ένα ιδανικό σωματικό βάρος.

Οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τα ποσοστά σύλληψης μεταξύ παχύσαρκων και ανδρών με φυσιολογικό σωματικό βάρος για να δουν αν η πτωχότερη ποιότητα σπέρματος συντελεί σε μειωμένη γονιμότητα.

Ο μηχανισμός πίσω από τον συγκεκριμένο συσχετισμό μπορεί να περιλαμβάνει τα διαφορετικά ορμονικά επίπεδα των παχύσαρκων ανδρών, την υπερθέρμανση των όρχεων που προκαλεί η περίσσεια λίπους στην συγκεκριμένη περιοχή ή ο τρόπος ζωής και η διατροφή που οδηγούν στην παχυσαρκία ενδεχομένως να συντελούν σε κακή ποιότητα σπέρματος.