Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συντελεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
8 ΜΑΪΟΥ 9:49
health.in.gr
URL:
health.in.gr
Λονδίνο: Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν οδηγεί σε πρώιμη εμμηνόπαυση ή πιο σοβαρά εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της εν λόγω διαδικασίας γονιμότητας.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Reproductive Bio Medicine Online, ερευνητές της Bourn Hall Clinic εξέτασαν 199 γυναίκες, που ήταν μεταξύ των πρώτων που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση (οπού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 περιλάμβανε πιο «βαριά» φαρμακευτική αγωγή).

Κατά μέσο όρο ήταν πάνω από 50 ετών, ηλικία κατά την οποία ξεκινά η εμμηνόπαυση και συγκρίθηκαν με τον εθνικό μέσο όρο.

Η άποψη ότι ίσως η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να συντελεί σε πρώιμη εμμηνόπαυση έχει προκύψει από τον φόβο ότι η διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή ωαρίων που απαιτεί η θεραπεία μπορεί να επιταχύνει την φθίνουσα λειτουργία τους.

Και ενώ οι ειδικοί εδώ και καιρό έχουν αποκηρύξει την άποψη αυτή, σημειώνοντας ότι η πρόληψη της ωορρηξίας μέσω των αντισυλληπτικών χαπιών, κατά την ίδια λογική, δεν καθυστερεί την εμμηνόπαυση, τα κλινικά στοιχεία δεν είναι επαρκή.

Οι Βρετανοί ειδικοί επικοινώνησαν με 700 πρώην ασθενείς τους που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση την περίοδο 1981-1994.

Απάντησαν οι 199, η πλειοψηφία των οποίων είχε γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί ως αποτέλεσμα της θεραπείας. Η ηλικία της εμμηνόπαυσης έμοιαζε πολύ με αυτή της μητέρας της ασθενούς. Επιπλέον, δεν καταγράφηκε αύξηση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων με τον αριθμό των κύκλων εξωσωματική γονιμοποίησης, αν και οι επιστήμονες (περιλαμβανομένων και ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και του Πανεπιστημίου Κορνελ των ΗΠΑ) δεν συνέκριναν την ομάδα με ομάδα ελέγχου που δεν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Γενικά η διέγερση των ωοθυλακίων δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση διαρκείας στον χρόνο και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και εφόσον πολλές εκ των γυναικών υποβλήθηκαν σε πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης με μεγάλες δόσεις φαρμάκων, η νυν θεραπευτική τακτική με ηπιότερη διέγερση δεν φαίνεται επίσης να έχει κάποια επίδραση.