Και οι μπαμπάδες έχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
20 ΙΟΥΝΙΟΥ 10:08
health.in.gr
URL:
health.in.gr

Λονδίνο: Οι μέλλοντες μπαμπάδες μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα κύησης, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το BBC.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Σέιντ Τζορτζ του Λονδίνου εξηγούν ότι η πρωινή ναυτία, οι κράμπες και οι πόνοι της μέσης, καθώς και το πρησμένο στομάχι αναφέρονται και από άνδρες των οποίων οι σύντροφοι είναι έγκυος.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγινε σε ομάδα 282 μελλοντικών μπαμπάδων και το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Σύνδρομο Couvade». Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο γιατί οι άνδρες είχαν αυτά τα συμπτώματα, αλλά ενδεχομένως να σχετίζονται με το άγχος που περιβάλλει γενικά την εγκυμοσύνη.

Οι Βρετανοί επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση άνδρες, 19-55 ετών, των οποίων οι σύντροφοι επισκέπτονταν το Νοσοκομείο του Σέιντ Τζορτζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και συνέκριναν τα αποτελέσματα με ισάριθμη ομάδα ελέγχου.

Οι μέλλοντες μπαμπάδες ανέφεραν μια ομάδα συμπτωμάτων, περιλαμβανομένων των κραμπών, του πόνου της μέσης, των εναλλαγών της διάθεσης, της έντονης επιθυμίας για φαγητό, της πρωινής ναυτίας, της κόπωσης, της κατάθλιψης, της αϋπνίας και του πονόδοντου.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, οι άνδρες εκδήλωναν οίδημα στο στομάχι που έμοιαζε πολύ με την κοιλιά της εγκύου. Έντεκα άνδρες είχαν επισκεφθεί τον οικογενειακό τους ιατρό για τα συμπτώματα, χωρίς να εντοπιστούν σωματικά αίτια.

Οι περισσότεροι άνδρες παρατήρησαν τα συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους. Aλλοι πάλι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά μέχρι και την ημέρα του τοκετού. Τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίστηκαν αμέσως μετά τον τοκετό.

«Οι άνδρες αυτοί είναι τόσο συντονισμένοι με τις συντρόφους τους, που αρχίζουν να εκδηλώνουν τα ίδια συμπτώματα. Ένας άνδρας δήλωσε ότι πεινούσε διαρκώς και είχε μια αδιάκοπη επιθυμία ακόμα και τις πολύ πρωινές ώρες. Ένας άλλος επέμενε ότι ο στομαχικός πόνος που είχε κατά τη διάρκεια του τοκετού, ξεπερνούσε ακόμα και τους πόνους του τοκετού που βίωνε η σύντροφός του», εξηγεί ένας εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας.

Το Σύνδρομο Couvade προέρχεται από την γαλλική λέξη «couver» που σημαίνει «εκκολάπτω», αλλά δεν είναι αναγνωρισμένη ιατρική πάθηση.