Η σωματική άσκηση προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 10:31
health.in.gr
URL:
health.in.gr

Ουάσιγκτον: Ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα μετριοπαθούς σωματικής άσκησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος των ηλικιωμένων γυναικών, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine.

Ερευνητική ομάδα του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου Fred Hutchinson με επικεφαλής την Δρ Κορνηλία Ούλριχ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 115 υπέρβαρες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν γυμνάζονταν πριν την έναρξη της μελέτης.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τις μισές να υποβάλλονται σε σωματική άσκηση διάρκειας 45 λεπτών σε καθημερινή βάση, πέντε ημέρες την εβδομάδα και τις άλλες μισές να κάνουν μια φορά την εβδομάδα για 45 λεπτά ασκήσεις εκτάσεων (stretching).

Η πρώτη ομάδα έλαβε υποδείξεις να ασκείται σε μετριοπαθή ένταση κάνοντας βάδην σε διάδρομο, ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα σε εξωτερικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια του έτους που διήρκεσε η μελέτη, οι γυναίκες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε τρίμηνο σχετικά με τον αριθμό των φορών που είχαν εκδηλώσει αλλεργίες, κρυολογήματα και άλλα προβλήματα.

Ο κίνδυνος κρυολογήματος σε διάστημα 12 μηνών ήταν σημαντικά μειωμένος μεταξύ των γυναικών που αθλούνταν και αυξημένος αισθητά μεταξύ αυτών που έκαναν μόνο stretching.

Η ικανότητα της μετριοπαθούς άσκησης να προλαμβάνει τα κρυολογήματα φάνηκε να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Τους τελευταίους τρεις μήνες της μελέτης, οι γυναίκες που έκανα μόνο stretching είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν συγκριτικά με αυτές που ασκούνταν τακτικά.