Η υπογονιμότητα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των όρχεων
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το health.in.gr στη διεύθυνση health.in.gr
9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 7:38
health.in.gr
URL:
doctors.in.gr

Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία κατά της υπογονιμότητας έχουν 20πλάσιες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό να διαγνωστούν με καρκίνο των όρχεων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Urology.

Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου New York-Presbyterian/Weill Cornell με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Γκολντστέιν σημειώνει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η στειρότητα και ο καρκίνος των όρχεων έχουν κοινές ρίζες σε πολλές περιπτώσεις, πέραν του γνωστού κινδύνου που σχετίζεται με το ιστορικό κρυψορχίας.

Για να διερευνήσει τη συχνότητα του καρκίνου των όρχεων μεταξύ των ανδρών με υπογονιμότητα και μη φυσιολογικό σπέρμα, ο Αμερικανός επιστήμονας επανεξέτασε τους ιατρικούς φακέλους 3.800 ανδρών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο σε διάστημα δέκα ετών. Εντοπίστηκαν δέκα περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων.

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων Surveillance, Epidemiology and End Results, διαπιστώθηκε ότι οι υπογόνιμοι άνδρες είχαν 22πλάσια αύξηση του κινδύνου καρκίνου των όρχεων συγκριτικά με συνομήλικους άνδρες του γενικού πληθυσμού.

Δύο άνδρες είχαν ιστορικό κρυψορχίας. Όταν εξαιρέθηκαν από τη μελέτη, οι υπόλοιποι εξακολουθούσαν να έχουν 18πλάσιο κίνδυνο νόσησης.

Από τα παραπάνω καθίσταται φανερό ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος μόνο 500 στείρων ανδρών για τον εντοπισμό μόνο μιας περίπτωσης καρκίνου των όρχεων, συγκριτικά με το διαγνωστικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού (1.500 γυναίκες για τη διάγνωση μιας περίπτωσης).

«Αν ένας άνδρας είναι υπογόνιμος, ακόμα και αν έχει αρκετό σπέρμα για την επίτευξη μιας κύησης με τη χρήση υποβοηθούμενων μεθόδων αναπαραγωγής, θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξέταση από ουρολόγο και σε υπερηχογράφημα των όρχεων», εξηγεί ο Δρ Γκολντστέιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογονιμότητα μπορεί να σηματοδοτήσει και άλλες απειλητικές για την υγεία του άνδρα ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και άλλες μορφές καρκίνου.