23/1/2018  Forum | Chat | in mail | Ημερολόγιο | Ε-cards 
in.gr > health > Εγκυμοσύνη 

 
 
Υποενότητες
 • Η επίσκεψη του πελαργού
 • Η επίσκεψη του πελαργού


  Η επίσκεψη του πελαργού

  Το πολυπόθητο πλασματάκι έχει "ριζώσει" πια στο σώμα σας και κάθε μήνας που περνά αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται το σώμα σας αλλάζει αισθητά και η φροντίδα είναι πια για δύο!

  Μόλις ξεκίνησε για εσάς η πιο όμορφη και ανεπανάληπτη περιπέτεια, η οποία θα καθορίσει από εδώ και πέρα τη ζωή σας. Οι προετοιμασίες και οι προσπάθειές σας των προηγούμενων μηνών, επιτέλους, καρποφόρησαν. Ή πάλι, παρ΄όλο που δεν τον προσκαλέσατε, ο πελαργός επέλεξε εσάς για να αποθέσει το πολύτιμο φορτίο του. Ίσως, γιατί τον περιμένατε, χωρίς να το έχετε καταλάβει. Καμία εγκυμοσύνη δεν είναι τυχαία και φτάνει κάποια στιγμή που κάθε γυναίκα, ακόμα και αν δεν το ξέρει, είναι πανέτοιμη στην ψυχή και το σώμα για να δημιουργήσει ζωή. Όπως και να είναι, η μητρότητα για εσάς δεν αποτελεί πια μόνο προσδοκία ή μακρινό όνειρο, αλλά πραγματικότητα και αφετηρία μιας νέας πορείας. Μία ύπαρξη παράλληλη με τη δική σας αρχίζει σιγά σιγά να ανασαίνει, ζητώντας από τώρα την αγάπη, την τρυφερότητα και τη φροντίδα σας. Στους επόμενους εννιά μήνες, κατά τους οποίους θα αντλεί ζωή από τα κύτταρά σας, θα ανοίξουν μεταξύ σας μυστικοί δίαυλοι επικοινωνίας, θα αφουγκράζεστε τα μηνύματά της μέσα από το σώμα σας, θα την παρακολουθείτε, θα τη θαυμάζετε, καθώς θα μεγαλώνει, θα την αγαπάτε όλο και πιο πολύ. Το πλάσμα που θα φέρετε στον κόσμο είναι η αναφορά σας στο μέλλον και η πιο μεγάλη συναισθηματική σας επένδυση. Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση φυσιολογική, παρά την αναστάτωση που προκαλεί στον οργανισμό σας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να σας ανησυχεί, και μάλιστα τώρα που η πρόοδος της επιστήμης εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά προστασίας σε εσάς και το παιδί σας. Απολαύστε την, όπως ένα ωραίο ταξίδι, χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα. Ενημερωθείτε, διαβάστε, συζητήστε με το γιατρό και τη μαία σας. Κουβεντιάστε με το σύντροφό σας και τους ανθρώπους, οι οποίοι ξέρουν να ακούν. Προπάντων, μη χάσετε στιγμή από την υπέροχη διαδρομή, ακόμα και αν δεν είναι η πρώτη φορά που την περνάτε, γιατί κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική.

  Τα πρώτα μηνύματα

  Η υποψία ότι μέσα στο σώμα σας μπορεί να μεγαλώνει ένα μωρό, θα γεννηθεί όταν παρατηρήσετε στην περίοδό σας καθυστέρηση πάνω από δέκα μέρες. Ενδέχεται, βέβαια, να συντρέχουν άλλοι παράγοντες που να δικαιολογούν αυτή την αργοπορία, όπως, για παράδειγμα, ένα ταξίδι, μία αλλαγή κλίματος, διακοπές, ένα συναισθηματικό σοκ ή ακόμα το γεγονός ότι πλησιάζετε στην κλιμακτήριο, οπότε ο έμμηνος κύκλος γίνεται συνήθως ακανόνιστος. Με άλλα λόγια, ενώ η αμηνόρροια δεν αποτελεί πάντα σημάδι εγκυμοσύνης, η εμμηνόρροια -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον- αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, αν έχετε μάθει να αφουγκράζεστε το σώμα σας, ίσως νιώσετε διαφορετικά ήδη πριν από την καθυστέρηση και πριν παρατηρήσετε κάποιο από τα σημάδια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα, πάντως, είναι πολλά και ''δίνουν το παρών'' σε καθημερινή βάση. Πρόκειται, φυσικά, για απλές ενδείξεις και όχι για αποδείξεις, τις οποίες θα αποκτήσετε μόνο με ειδικά τεστ. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα σας προειδοποιήσει ο πελαργός για τον ερχομό του:

  • Είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθείτε από ναυτίες -τις έχουν οι περισσότερες έγκυοι-, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύονται από εμετό. Οι αναγούλες οφείλονται, κυρίως, στη μεγάλη αύξηση των ορμονών στο αίμα, όπως είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η χοριακή γοναδοτροπίνη κ.λπ., αν και ορισμένοι επιστήμονες αποδίδουν την εμφάνισή της και σε ψυχολογικά αίτια. Η ναυτία είναι συχνά εντονότερη το πρωί, επειδή η ποσότητα των ορμονών είναι τότε ακόμα μεγαλύτερη. Θα σας παρουσιαστεί γύρω στην έκτη εβδομάδα, ενώ θα υποχωρήσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, παρά την αδιαθεσία που θα σας προκαλέσει, θα σας χαρίσει και το υπέροχο συναίσθημα ότι το μωρό είναι εκεί και αναπτύσσεται.
  • Θα έχετε ίσως και την αίσθηση ότι ταξιδεύετε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα. Οι ζαλάδες, άλλωστε, ταυτίζονται τόσο πολύ με τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, που στις παλιές ταινίες η πρωταγωνίστρια ανακοίνωνε στον καλό της το ευχάριστο γεγονός λιποθυμώντας!
  • Μπορεί να αλλάξει και η γεύση σας. Θα γίνει κάπως μεταλλική, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνετε πια με τον ίδιο τρόπο το φαγητό σας.
  • Είναι πολύ πιθανό να αποκτήσετε και εσείς ξαφνικά τις περίφημες γαστρονομικές... συμπάθειες και αντιπάθειες. Να επιθυμείτε, δηλαδή, πολύ έντονα ορισμένες τροφές και να σας κοπεί εντελώς η όρεξη για άλλες, τις οποίες έως τώρα θεωρούσατε νόστιμες. Ακόμα, ενδέχεται να μη θέλετε να βάλετε στο στόμα σας ούτε μια γουλιά αλκοόλ.
  • Η όσφρησή σας μπορεί να μην έχει πια τα ίδια γούστα. Τα πιο διακριτικά αρώματα θα σας είναι ίσως ανυπόφορα, ενώ η ευχάριστη για εσάς μυρωδιά του καφέ, του τσαγιού ή του τσιγάρου ενδέχεται τώρα να σας απωθεί. (Η φύση φαίνεται ότι προνοεί, εξουδετερώνοντας τους... βλαβερούς πειρασμούς!).
  • Θα κυριευτείτε από ένα αίσθημα κόπωσης και, πιθανόν, από μια τάση υπνηλίας κυρίως μετά τα γεύματα. Πρόκειται για συμπτώματα που προκαλούνται από την υπερδραστηριότητα του οργανισμού.
  • Επειδή η ουροδόχος κύστη θα πιέζεται από τη μήτρα, η οποία ολοένα θα διογκώνεται, θα έχετε συχνουρία και θα αναγκάζεστε ίσως να σηκώνεστε και τη νύχτα, φαινόμενο που θα εξαφανιστεί με τη συμπλήρωση της δωδέκατης εβδομάδας περίπου.
  • Η δυσκοιλιότητα θα είναι μία ακόμη αλλαγή στις συνήθειες του οργανισμού σας, επειδή η προγεστερόνη χαλαρώνει τους μυς του εντερικού συστήματος, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερες συσπάσεις.
  • Το στήθος σας θα πρηστεί, ίσως μάλιστα πριν ακόμα διαπιστώσετε καθυστέρηση στην περίοδό σας.
  • θα παρατηρήσετε μια αύξηση των υγρών στον κόλπο.



  Ενότητα: Εγκυμοσύνη
  Πρίν: Για να μην προσπεράσει ο πελαργός Μετά: Η επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης
  Στείλτε το άρθρο με emailΤυπώστε το άρθρο
    
    
  In Health Επικοινωνία : Πείτε μας τη γνώμη σας, πείτε μου, γιατρέ μου