24/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιστημονικές εξελίξεις
14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 15:21
Κύτταρα δέρματος αποκαθιστούν τις βλάβες της πολλαπλής σκλήρυνσης
Ενδεχομένως μελλοντικά να είναι εφικτή η χρήση του δέρματος του ιδίου του ασθενή για την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Stem Cell.
14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 15:18
Νέα εξήγηση για το μηχανισμό δράσης των αντικαταθλιπτικών
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, περιέργως όμως κανείς δεν είναι βέβαιος για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού δράσης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς προτείνουν τώρα μια νέα θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν ένα γονίδιο που κανονικά εμποδίζει το σχηματισμό νέων νευρώνων στον εγκέφαλο.
14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 15:16
Η σκωληκοειδής απόφυση ίσως δεν είναι άχρηστη
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκωληκοειδής απόφυση του ανθρώπου, ένας τυφλός σωλήνας συνδεδεμένος στο σημείο όπου ενώνονται το παχύ και το λεπτό έντερο, είναι ένα υπολειμματικό όργανο χωρίς χρησιμότητα. Ωστόσο η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία η απόφυση έχει προστατευτικό ρόλο, δείχνει να ενισχύεται από μελέτη σε δεκάδες άλλα θηλαστικά.
7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 16:12
Χαρτογραφήθηκε ο τρόπος εξάπλωσης της ηπατίτιδας C από Έλληνες ερευνητές
Τον τρόπο εξάπλωσης της ηπατίτιδας C σε μια πληθυσμιακή ομάδα κατάφεραν να χαρτογραφήσουν Έλληνες και Βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS Computational Biology.
7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 16:09
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο «αντιπληροφοριακό» φάρμακο για τη χοληστερόλη
O FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) έδωσε το πράσινο φως στο πρώτο φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη μπλοκάροντας τη λειτουργία ενός γονιδίου στο σηκώτι. Είναι το πρώτο «αντιπληροφοριακό» φάρμακο στην αγορά, το οποίο πάντως προορίζεται για μια μικρή μερίδα ασθενών.
7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 16:07
Γενετικό επίθεμα «σταματά» την κώφωση σε πειραματόζωα
Ένα μικροσκοπικό γενετικό επίθεμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προλάβει μια μορφή κληρονομικής κώφωσης, όπως προκύπτει από πειραματική μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.
17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 18:37
Ο μηχανισμός απορρόφησης της ινσουλίνης ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία του διαβήτη
Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν με ποιον τρόπο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων μη ενέσιμων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη.
17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 18:34
Κάμερα σε μέγεθος χαπιού «υπόσχεται» τρισδιάστατη απεικόνιση του οισοφάγου
Μια μικροκάμερα σε μορφή χαπιού, υπόσχεται απλή και γρήγορη εξέταση του οισοφάγου, διευκολύνοντας την έγκαιρη και εύστοχη διάγνωση παθήσεων όπως ο οισοφάγος Barrett.
17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 18:32
Ασφαλές το εμβόλιο κατά της γρίπης για τις εγκύους
Το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν είναι επικίνδυνο για τις εγκύους και τα κυοφορούμενα έμβρυα, σύμφωνα με μεγάλη νορβηγική μελέτη, η οποία αποφαίνεται ότι οι γυναίκες θα πρέπει να φοβούνται περισσότερο τελικά την ίδια την γρίπη.
17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 18:28
Απαραίτητο το φυσικό φως για την ανάπτυξη της όρασης
Το φως που διαπερνά το σώμα και φτάνει μέχρι τη μήτρα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης, αποφαίνονται Αμερικανοί ερευνητές που δημοσιεύουν σχετικό άρθρο στο Nature.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.