23/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 7/2/2013 16:5
Η φιγκολιμόδη, Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν 2012 στα Prix Galien Greece
doctors.in.gr
Η φιγκολιμόδη (Gilenya) που χορηγείται στα άτομα με ενεργή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis Hellas, βραβεύτηκε ως Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν της χρονιάς 2012, στο πλαίσιο των βραβείων Prix Galien Greece, για την φαρμακευτική καινοτομία.

Το βραβείο Καλύτερου Βιοτεχνολογικού Προϊόντος, κατέκτησε η τοσιλιζουμάμπη (RoActemra) της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas, που ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής μορφής ενεργούς ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) σε ενήλικες ασθενείς.

Το βραβείο για το Καλύτερο «ορφανό» φάρμακο (για σπάνια πάθηση), μοιράστηκαν η ρομιπλοστίμη (Nplate) της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas και πλεριξαφόρη (Mozobil) της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi.

Τέλος, Καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα αναδείχθηκε το Cobas HPV Test, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Diagnostics (Hellas).

Πέρα από τα φαρμακευτικά βραβεία, απονεμήθηκε επίσης και ένα ανθρωπιστικό βραβείο, το Pro Bono Humanum, στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για τη συνεισφορά της στο χώρο της Υγείας. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η κ.Βαρδινογιάννη τόνισε ότι «ο καρκίνος νικιέται», καθώς και ότι «χρέος μου ήταν πάντα η προσφορά στον συνάνθρωπο».

Την «αυλαία» της τελετής απονομής των βραβείων «άνοιξε» ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Prix Galien Greece, καθηγητής Αριστείδης Πατρινός, με χαιρετιστήριο βίντεο από την Νέα Υόρκη. Ο κ.Πατρινός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο θεσμός αξίζει να καθιερωθεί στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της διοργάνωσης Τζένη Περγιαλιώτου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα Prix Galien Greece θα προωθήσουν στην ελληνική κοινωνία την πληροφόρηση σχετικά με την καινοτομία.

Ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Σπύρος Ευσταθόπουλος, τόνισε τη σημασία την οποία έχουν τέτοιες διεθνείς εκδηλώσεις για τη χώρα μας και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί προνομιακό συνεργάτη και σύμμαχο της πολιτείας στην προσπάθεια η χώρα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης», ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Γιάννης Τούντας, προανήγγειλε μεταξύ άλλων την θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες, καθώς και την άμεση θεσμική αναμόρφωση του ΕΟΦ, με την συγκέντρωση στον Οργανισμό όλων των σχετικών με το φάρμακο αρμοδιοτήτων.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος M. Φρουζής, εξέφρασε μεταξύ άλλων την ελπίδα ότι η χώρα μας θα δει σύντομα να εισάγονται στο σύστημα Υγείας τα καινοτόμα φάρμακα -η ένταξη των οποίων καθυστερεί εδώ και δύο χρόνια- και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν φάρμακα υψηλού κόστους, υπάρχουν φάρμακα υψηλής αξίας για το σύστημα Υγείας, τους ιδίους τους ασθενείς και την οικονομία της χώρας».

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, καθηγητής Παθολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης, εξήρε μεταξύ άλλων την σπουδαία συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην καθημερινή κλινική πράξη, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, τόνισε ότι οι Έλληνες επαγγελματίες Υγείας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα μας διαθέτει άριστο επιστημονικό προσωπικό το οποίο προωθεί την καινοτομία στο χώρο του φαρμάκου. Για «βαθιά ανθρωπιστική κρίση, η οποία, εάν συνεχισθεί, θα έχει θύματα», έκανε μεταξύ άλλων λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γεώργιος Πατούλης.

Στον δικό του χαιρετισμό, η Α.Ε. πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα, Daniel Bennet Smith, εξήρε τον θεσμό των Prix Galien Greece, και ιδιαίτερα την διοργάνωσή τους στην Αθήνα για φέτος, και σημείωσε μεταξύ άλλων «ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει κατάλληλα το οικονομικό περιβάλλον προκειμένου η φαρμακευτική βιομηχανία να μπορεί να αναπτύξει καινοτόμες και αναπτυξιακές για τη χώρα δράσεις».

Η τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien -εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ-τέλεσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Καρόλου Παπούλια και τη στήριξη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.