21/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 11/3/2011 11:6
Ένας στους τρεις θα πάσχει από υπέρταση, στο άμεσο μέλλον
(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ)
health.in.gr
Αθήνα: Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση. To ποσοστό αυτό θα φθάσει το 30% μέχρι το 2025. Δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους θα είναι υπερτασικός.

Η υπέρταση είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιβαρυντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και υπεύθυνο για το 65% του φορτίου των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη σύγχρονη κοινωνία. Και είναι γνωστό ότι ο καρδιαγγειακός θάνατος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι ακόμη γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο όπως είναι η ηλικία, το άρρεν φύλο, η υπέρταση, το κάπνισμα,τα λιπίδια, η υπερβολική παχυσαρκία κ.α..

Με κεντρικό θέμα τα νεώτερα δεδομένα και τις εξελίξεις που υπάρχουν για το σοβαρό θέμα της υπέρτασης, διοργανώνεται το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπέρτασης (17-19 Μαρτίου), στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιϋπερτασικής Εταιρείας, καθηγητής Αναστ. Λαζαρίδης, το Συνέδριο αυτό θα αποτελέσει αφετηρία μιας ενοποιημένης δραστηριότητας, ερευνητικής και κλινικής, που θα καλύπτει όλους τους Έλληνες ιατρούς που ασχολούνται με την αρτηριακή υπέρταση.

Τα κυριότερα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι: η σχέση υπέρτασης και παχυσαρκίας, δεδομένου ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των υπερτασικών υπάρχει και παχυσαρκία, η σημασία της διατροφής, πως θα αποφύγουμε τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τι πρέπει να κάνουμε για να ελαττώσουμε τις συνέπειές τους, μεταβολές στη λειτουργικότητα των μικρών και μεγάλων αγγείων που οδηγούν στην υπέρταση, η σχέση σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης και οι βαριές βλάβες που προκαλούν όταν συνδυάζονται. Οι συνέπειες της υπέρτασης στη καρδιά και τους νεφρούς. Πως μπορούμε να οργανώσουμε και να αξιοποιήσουμε τις μετρήσεις στο σπίτι, πως συγκρίνονται παλιές και νέες θεραπείες, επαναστατικές θεραπείες σε βαριές υπερτάσεις, ποιοι συνδυασμοί φαρμάκων είναι καλοί, και ποιοι πρέπει να αποφεύγονται. Πολλά πρακτικά θέματα όπως, πως οργανώνεται ένα ιατρείο υπέρτασης, πως πρέπει να μετράται η πίεση και πόσο κοστίζει στο κόσμο η «α» ή «β» θεραπεία υπέρτασης. Τέλος, νέα φάρμακα και κυρίως νέοι συνδυασμοί δύο και τριών φαρμάκων που θα παρουσιασθούν, είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνουν τους υπερτασικούς ασθενείς να πετύχουν μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία.

Οι ομιλητές ανέφεραν πως δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε την ηλικία μας ή το φύλο μας. Όμως σίγουρα μπορούμε να παρέμβουμε και να ρυθμίσουμε την πίεσή μας, την διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας. Μέσα από την διαμόρφωση αυτή των ιδεών αναπτύχθηκε μια μεγάλη παγκόσμια εκστρατεία για ενημέρωση του κόσμου γενικά αλλά και ειδικότερα των γιατρών που ο ρόλος τους είναι να καθοδηγήσουν σωστά το κοινό αφού πρώτα πεισθούν και οι ίδιοι για την ορθότητα των απόψεων.

Το συνέδριο συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν σημαντικά αποτελέσματα. Πρώτα-πρώτα συμμετέχουν εννέα ξένοι, και Έλληνες του εξωτερικού, ερευνητές που θα μιλήσουν για ότι νεότερο υπάρχει στην έρευνα και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης παγκοσμίως. Συμμετέχουν όμως και όλοι οι Έλληνες ιατροί που ασχολούνται με την έρευνα και την θεραπεία της υπέρτασης στο τόπο μας. Μέσα από την τοποθέτηση, την σύγκριση, την αντιπαράθεση, και την σύνθεση όλων των απόψεων θα προκύψει η γνώση για την σωστότερη αντιμετώπιση των υπερτασικών ασθενών.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.