22/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 25/1/2011 13:33
5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας
health.in.gr
Αθήνα: Από την Αθήνα στις 27 Ιανουαρίου 2011, ξεκινά η ενημερωτική εκστρατεία, στα πλαίσια της εβδομάδας πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στις 28 Ιανουαρίου στον Πειραιά, ενώ στη συνέχεια να επεκταθεί στην περιφέρεια.

Ειδικότερα: στις 30-31 Ιανουαρίου στην Καβάλα, στις 1-2 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη, στις 3-4 Φεβρουαρίου στην Λάρισα, στις 5-6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα και στις 8-9 Φβεβρουαρίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στις κεντρικές πλατείες των παραπάνω πόλεων θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο, από το οποίο θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό από εθελοντές του Ομίλου κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ και ιατρούς (γυναικολόγους, παιδίατρους, κυτταρολόγους), οι οποίοι θα απαντούν σε ερωτήματα του κοινού για ότι αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Στο περίπτερο θα υπάρχουν ερωτηματολόγια, όπου οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμό θα καλούνται να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικές με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και «Ποιο ήταν το μήνυμα της ημέρας;». Το ίδιο ερωτηματολόγιο θα μπορεί να συμπληρώνεται και ηλεκτρονικά.

Η Εκστρατεία θα κλείσει στις 10 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα όπου τα τρία στοιχεία της καμπάνιας (αερόστατο, μασκότ και μπαλόνια) θα εμφανιστούν ταυτόχρονα, ενώ μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων και συναισθημάτων θα ακούγονται μηνύματα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και θα ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού.

Ο εμβολιασμός σώζει

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε με αφορμή την 5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι ομιλητές παρουσιάσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του ιού των θηλωμάτων (HPV) στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Αγοραστός καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Δ' Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., τόνισε ότι «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και στην Ελλάδα κατά το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός των νέων κυρίως γυναικών που εμβολιάζονται εναντίον τού ιού των θηλωμάτων (HPV) και έτσι προφυλάσσονται πρωτογενώς από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Με την πάροδο του χρόνου, η διαπίστωση διεθνώς των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων ως προς την ελάττωση της συχνότητας εμφάνισης εκδηλώσεων οφειλόμενων στον HPV, καθώς και η έλλειψη σοβαρών παρενεργειών από τον εμβολιασμό μετά τη χορήγηση περίπου 70.000.000 δόσεων παγκοσμίως, οδηγούν όλο και περισσότερα κορίτσια και νέες γυναίκες στον εμβολιασμό.
Πρέπει, βέβαια, να γίνει σαφές ότι κάνοντας το HPV-εμβόλιο δεν έχουν να κερδίσουν προστασία από τον κίνδυνο του τραχηλικού καρκίνου μόνο τα μικρά κορίτσια (στα οποία η προστασία αυτή μπορεί να πλησιάσει το 90%), αλλά και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Παράλληλα, έχουν να κερδίσουν και οι γυναίκες που είχαν παλαιότερη HPV-μόλυνση όπως και οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία λόγω προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο.
Τέλος, φαίνεται ότι ο ιός των θηλωμάτων προσβάλλει και προκαλεί αλλοιώσεις και σε άλλα όργανα του σώματος, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, και κατά συνέπεια η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός εναντίον του ιού θα είναι τελικά ακόμη μεγαλύτερη από όση υπολογίζεται σήμερα.»

Παράλληλα ο Άρις Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Εταιρείας, επισημαίνει ότι «Ο ιός HPV αποτελεί το αποκλειστικό αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η λοίμωξη από τον ιό HPV δε μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, το εμβόλιο παρέχει προστασία εναντίον όλων των νοσημάτων που προκαλούνται από τον HPV, καλοήθη νοσήματα, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα και πολλές μορφές καρκίνου. Ο έλεγχος με τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να γίνεται κανονικά, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών που προκαλούνται από τύπους του ιού που δεν περιλαμβάνονται στο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός και ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου παρέχουν σήμερα την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι των σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV».

Η Θεοδώρα Σταύρου εκπροσωπώντας το υπουργείο Υγείας υπογράμμισε ότι «Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) στηρίζει την Εκστρατεία του ΑγκαλιάΖΩ, η οποία στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι, στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο (2011-15), το ΥΥΚΑ δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να υποβληθούν σε τεστ Παπανικολάου σε γυναικολογικές κλινικές στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από 24 ως 31 Ιανουαρίου 2011».

Τη Συνέντευξη Τύπου έκλεισε η Ιωσηφίνα Σκούρτα, πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ-Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου, η οποία δήλωσε ότι «στόχος μας με τη φετινή Εκστρατεία είναι όλοι μαζί, κρατικός μηχανισμός, επιστημονική κοινότητα και ΜΚΟ να συνεργαστούμε, ώστε να φτάσει σε όλες τις γυναίκες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ενημέρωση για την αξία, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, όσο και η σημασία του Pap test για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να διευκολυνθεί η εύκολη πρόσβαση όλων των γυναικών στον εμβολιασμό και το Pap test».

Διαβάστε επίσης
Σχετικά άρθρα
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.