18/3/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιδημιολογία 25/1/2011 7:40
Νέο εμβόλιο κατά της φυματίωσης προσφέρει διπλή προστασία
Το νεό εμβόλιο υπόσχεται μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προστασία (Φωτογραφία: Associated Press)
doctors.in.gr

Λονδίνο: Ένα νέο εμβόλιο, που μπορεί να προστατεύσει τόσο πριν όσο και μετά την έκθεση στο μολυσματικό βακτήριο της φυματίωσης, ανέπτυξε διεθνής επιστημονική ομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Ερευνητές από τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιρλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Πέτερ Λάβετζ Αντερσεν του Ινστιτούτου Στάτενς Σέρουμ της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσαν ότι το νέο εμβόλιο συνδυάζει πρωτεΐνες, οι οποίες πυροδοτούν μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο απέναντι στις ενεργές όσο και στις λανθάνουσες μορφές του μυκοβακτηρίου της νόσου (Mycobacterium tuberculosis).

Όπως είπαν, εκτός από τον αρχικό εμβολιασμό στα μικρά παιδιά, θα είναι δυνατό να χορηγηθεί μια συμπληρωματική δόση σε μεγαλύτερα παιδιά και σε νεαρούς ενήλικους, κάτι που θα τους παρέχει προστασία για πολλά χρόνια μετά.

Η φυματίωση πλήττει τους πνεύμονες, προκαλώντας συμπτώματα όπως βήχα, πόνους στο στήθος, πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις και απώλεια βάρους, ενώ μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Είναι δυνατό να θεραπευτεί με αντιβιοτικά, αλλά παραμένει σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα (με πάνω από 9 εκατ. περιστατικά κάθε χρόνο), ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόσβαση σε αντιβιοτικά είναι περιορισμένη.

Μόνο σε λίγες περιπτώσεις (κάτω του 5%) τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά τη μόλυνση. Στα περισσότερα του 90% των περιστατικών, το βακτήριο, αφού εισβάλλει στο σώμα, αλλάζει την χημική «υπογραφή» του και παραμένει σε «ύπνωση».

Συνήθως δεν βγαίνει από αυτή την λανθάνουσα κατάσταση, εκτός από ένα 10% των φορέων, στους οποίους ενεργοποιείται ξανά (συχνά έπειτα από χρόνια ή και δεκαετίες από την αρχική μόλυνση), οπότε πυροδοτεί σοβαρά συμπτώματα.

Η νόσος, που είναι μολυσματική, μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από τους πνεύμονες των πασχόντων

Τα υπάρχοντα εμβόλια (όπως το BCG) είναι αποτελεσματικά μόνο αν δοθούν προληπτικά πριν από την έκθεση στον παθογόνο μικροοργανισμό. Δεν εμποδίζουν την μόλυνση, αλλά καταπολεμούν τα οξέα συμπτώματα και την ενεργοποίηση του βακτηρίου. Όμως συχνά, μετά το πέρασμα του χρόνου και καθώς το εμβόλιο έχει εξασθενήσει και δεν έχει πια προστατευτική δράση, το βακτήριο μπορεί να επανεμφανιστεί «ξυπνώντας» από την λανθάνουσα κατάσταση όπου βρισκόταν.

Το νέο εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε πειραματόζωα (ποντίκια) και πλέον σχεδιάζονται κλινικές δοκιμές του σε ανθρώπους. Αν όντως αποδειχτεί αποτελεσματικό, θα δώσει λύση στο πρόβλημα, προλαμβάνοντας τόσο μια αρχική μόλυνση, όσο και μια εκ των υστέρων ενεργοποίηση του βακτηρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.