22/3/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιστημονικές εξελίξεις 2/9/2010 16:37
Καινοτόμος εξέταση για τη φυματίωση δίνει απάντηση σε δύο ώρες
To νέο τεστ βασίζεται στη μέθοδο PCR που αντιγράφει το γενετικό υλικό του βακτηρίου (Φωτογραφία: Associated Press)
Newsroom ΔΟΛ
Ουάσινγκτον: Η χρονοβόρος και αναξιόπιστη εξέταση που χρησιμοποιείται εδώ και έναν αιώνα για τη διάγνωση της φυματίωσης θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα τεστ υψηλής τεχνολογίας, το οποίο δίνει απάντηση σε λιγότερο από δύο ώρες.

Δεδομένου ότι ο βάκιλος της φυματίωσης σκοτώνει 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, η εξέλιξη θα μπορούσε να αποδειχθεί επαναστατική.

Το διαγνωστικό τεστ Xpert MTB/RIF εντοπίζει την ασθένεια στο 98% των περιπτώσεων. Επιπλέον, μπορεί ταυτόχρονα να δείξει, με την ίδια αξιοπιστία, αν το βακτήριο είναι ανθεκτικό στη ριφαμπικίνη, φάρμακο πρώτης γραμμής κατά της φυματίωσης.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε μερικές χιλιάδες ασθενείς δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι [το τεστ] μπορεί να φέρει επανάσταση την αντιμετώπιση της φυματίωσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα το εξετάσει ως πρώτη προτεραιότητα» αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού.

Ειδικοί του ΠΟΥ θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουν αν θα συστήσουν τη χρήση του τεστ στα υπουργεία Υγείας.

Το Xpert MTB/RIF αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Cepheid με αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης και με τη συνεργασία του Ιδρύματος για Καινοτόμες Νέες Διαγνωστικές εξετάσεις, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα με έδρα την Ελβετία, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

PCR

Η φυματίωση διαγιγνώσκεται σήμερα με εξέταση καλλιεργειών του βακτηρίου στο μικροσκόπιο, όπως γίνεται εδώ και 125 χρόνια. Ο βάκιλος του Κοχ που προκαλεί την ασθένεια (Mycobacterium tuberculosis) αναπτύσσεται αρκετά αργά και η καλλιέργεια διαρκεί έως και έξι εβδομάδες. Επιπλέον, η παλιά μέθοδος αποτυγχάνει να εντοπίσει το βακτήριο σε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των κρουσμάτων.

Το Xpert MTB/RIF βασίζεται σε σχετικά νέες τεχνολογίες της γενετικής έρευνας: Το δείγμα του ασθενή τοποθετείται σε μια αναλώσιμη συσκευή σαν κασέτα η οποία εισάγεται στη συνέχεια σε ειδικό μηχάνημα.

Μέσα στο μηχάνημα, το DNA του βακτηρίου αναπαράγεται σε εκατομμύρια αντίγραφα με την τεχνική της «αλυσιδωτούς αντίδρασης πολυμεράσης», περισσότερο γνωστής ως PCR.

Η παρουσία του βακτηρίου και του γονιδίου ανθεκτικότητας στη ριφαμπικίνη αναγνωρίζεται στη συνέχεια απευθείας στο γενετικό υλικό.

Το νέο τεστ είναι διαθέσιμο από πέρυσι στην ευρωπαϊκή αγορά και η Cepheid θα καταθέσει τώρα αίτηση έγκρισης στις ΗΠΑ.

Το ειδικό μηχάνημα κοστίζει γύρω στις 30.000 δολάρια, τιμή που θα μειωθεί γύρω στις 20.000 για τις υπηρεσίες αναπτυσσόμενων χωρών. Κάθε εξέταση κοστίζει γύρω στα 63 δολάρια, ωστόσο η Cepheid υπόσχεται να μειώσει την τιμή στο μισό για τις φτωχές χώρες.

Τόσο το νέο τεστ όσο και η σημερινή μέθοδος των καλλιεργειών διαφέρουν από το γνωστό δερματικό «τεστ Μαντού, το οποίο εξετάζει αν κάποιος έχει εκτεθεί στο μικρόβιο και έχει αναπτύξει αντισώματα κάποια στιγμή στη ζωή του.

Associated Press

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.