20/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 22/6/2010 10:27
Ακόμη και χωρίς θεραπεία ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι απειλητικός
Ακόμη και χωρίς θεραπεία ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι απειλητικός
health.in.gr
Νέα Υόρκη: Ακόμα και χωρίς να υποβληθούν σε καμία θεραπεία, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανδρών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο, τελικά πεθαίνουν από την πάθηση, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι, έπειτα από δέκα χρόνια, η ασθένεια σκοτώνει λιγότερο από το 3% των πασχόντων, συνεπώς δεν δικαιολογεί πανικό, καθώς δεν είναι κατ' ανάγκην μια μοιραία πάθηση.

Η σουηδική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute, συνέκρινε τους θανάτους μεταξύ 6.800 ανδρών που είχαν καρκίνο του προστάτη και έκαναν άμεση θεραπεία -χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία- σε σύγκριση με αυτούς που απλώς παρακολουθούνταν από τους γιατρούς, χωρίς να κάνουν καμιά θεραπεία.

Όταν ακολουθείται αυτή η τακτική του «βλέπουμε και κάνουμε», οι ασθενείς δεν προχωρούν σε θεραπεία εξαρχής, αλλά μόνο όταν ο καρκίνος εξελιχθεί.

Οι άνδρες κάτω των 70 ετών είχαν χαμηλής ή μέτριας επικινδυνότητας καρκίνο του προστάτη. Μετά από οκτώ χρόνια παρακολούθησης, ένας στους πέντε άνδρες (20%) από την ομάδα όσων δεν είχαν κάνει θεραπεία, είχαν αποβιώσει, περίπου διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με όσους είχαν πεθάνει από την ομάδα που είχαν κάνει θεραπεία.

Όμως, ο αριθμός των θανάτων στην πρώτη ομάδα, ουσιαστικά, δεν διέφερε από τον αριθμό των θανάτων στο γενικό πληθυσμό. Λιγότερο από το 3% είχαν στην πραγματικότητα πεθάνει, εξαιτίας του καρκίνου του προστάτη και τα μέλη των πασχόντων της πρώτης ομάδας (που δεν είχαν κάνει θεραπεία) βρέθηκαν να έχουν εξ αρχής χειρότερη υγεία κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μεταξύ των ανδρών με διαγνωσμένο χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη, μόνο το 2,4% θα πεθάνει από την ασθένεια μετά από μια δεκαετία, αν δεν έχει κάνει καμία θεραπεία.

Αν και αυτός ο αριθμός είναι περίπου τριπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό θανάτων όσων πάσχουν από καρκίνο του προστάτη αλλά έχουν εξ αρχής κάνει κάποια θεραπεία (συχνά όμως με ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ακράτεια ούρων και προβλήματα στο σεξ), δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε ποιο βαθμό αυτή η διαφορά του αριθμού θανάτων στην πραγματικότητα δεν αντανακλά παρά το χειρότερο γενικά επίπεδο υγείας αυτών που δεν είχαν κάνει θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό θανάτων, οι Σουηδοί ερευνητές, όπως και άλλοι επιστήμονες πρόσφατα, δήλωσαν ότι η τακτική αναμονής εκ μέρους του ασθενούς και του γιατρού του (δηλαδή η αναβολή οποιασδήποτε θεραπείας) φαίνεται να είναι κατάλληλη για πολλούς άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου. Πρόσθεσαν ότι, μάλιστα, η διάγνωση μπορεί να λειτουργήσει και ως καμπανάκι κινδύνου για τη γενικότερη βελτίωση της υγείας του ασθενούς μέσα από σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Εξάλλου, γαλλική μελέτη, από ερευνητές του Νοσοκομείου Τενόν του Παρισιού, με επικεφαλής τον Δρ Ζαν-Νικολά Κορνού, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Ουρολογίας, έκανε την απρόσμενη ανακάλυψη, ότι μια ράτσα σκύλων, οι βελγικοί ποιμενικοί μαλινουά, μπορούν να εκπαιδευθούν να ανιχνεύουν τον καρκίνο του προστάτη, διακρίνοντας την οσμή της ασθένειας στα ούρα των ασθενών.

Τα πειράματα, στα οποία οι σκύλοι κλήθηκαν να μυρίσουν ούρα υγιών και καρκινοπαθών, έδειξαν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας (τα ζώα διέγνωσαν σωστά 63 στις 66 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη).

Οι σκύλοι είναι γνωστοί για τις οσφρητικές ικανότητές τους, γι' αυτό άλλωστε χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές υπηρεσίες για να εντοπίζουν εκρηκτικά, ναρκωτικά, δραπέτες κ.α. Η οσμή των σκύλων θεωρείται μέχρι και 100.000 φορές πιο ακριβής σε σχέση με την ανθρώπινη.

Με δεδομένο ότι τα καρκινικά κύτταρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορεί να ανιχνευθούν στον αέρα από την οσμή τους, δεν είναι παράξενο, κατά τους Γάλλους ερευνητές, που οι σκύλοι μυρίζουν τον καρκίνο.

Αλλοι επιστήμονες εμφανίζονται, πάντως, επιφυλακτικοί και προτείνουν νέες μεγαλύτερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι όντως οι σκύλοι έχουν αυτήν την ικανότητα.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.