24/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 4/2/2010 10:0
Μόνο το 16,5% των κοριτσιών έχει εμβολιαστεί κατά του HPV
Οι κυρίες Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής και Ιωσηφίνα Σκούρτα πρόεδρος ΑγκαλιάΖΩ
health.in.gr
Αθήνα: Περισσότεροι από 1.000 πολίτες δήλωσαν την υποστήριξή τους στη μετάδοση του μηνύματος της πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, στο πλαίσιο υλοποίησης της 4ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

Η εβδομάδα δράσεων ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση του ΑγκαλιάΖΩ-Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν ολόκληρη την εβδομάδα (από 24 έως 30 /1) με κεντρικό μήνυμα «Μην αναβάλλεις άλλο τον εμβολιασμό. Κάνε συστηματικά το Pap test», και στόχο είχαν την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του γυναικείου κοινού στο θέμα πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας μεγάλος αριθμός ατόμων όλων των ηλικιών επισκέφθηκαν το ενημερωτικό περίπτερο του ΟΕΚΚ και περισσότερα από 1.000 άτομα υπέγραψαν στη Λευκή Βίβλο Διακήρυξης, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στη μετάδοση του μηνύματος της πρόληψης του καρκίνου τραχήλου και ζητώντας τη διερεύνηση της γνώσης για τον εμβολιασμό και το τεστ ΠΑΠ από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία και την ίση πρόσβαση όλων των γυναικών στον εμβολιασμό και το τεστ ΠΑΠ.

Η Λευκή Βίβλος θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από την πρόεδρο του Ομίλου Ιωσηφίνα Σκούρτα.

Σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον που εκδήλωσε το κοινό και με τη συμμετοχή του στην ιστοσελίδα του ΟΕΚΚ, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την ανάγκη για διεξαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης από τους κρατικούς φορείς.

Κατά την επίσκεψη του κοινού στο περίπτερο του ΟΕΚΚ 263 κορίτσια και γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο γνώσεων για τον εμβολιασμό και το τεστ ΠΑΠ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 16,5% των κοριτσιών κάτω των 26 ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ ποσοστό 15,5% προτίθεται να εμβολιαστεί έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 68% των κοριτσιών/νεαρών γυναικών δεν έχει εμβολιαστεί. Βασικοί λόγοι για το αποτέλεσμα αυτό είναι η προσωπική αμέλεια (42%), ότι δεν το προτείνει ο γιατρός (26,5%) και ότι δεν εμπιστεύονται τον εμβολιασμό (23%). Από τα αποτελέσματα αυτά ενισχύεται η ανάγκη μεγαλύτερης συνείδησης πρόληψης τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό.

Αρκετές ήταν και οι νεαρές γυναίκες/μητέρες άνω των 26 ετών που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 68% των γυναικών άνω των 26 ετών έχει πραγματοποιήσει έλεγχο με τεστ ΠΑΠ περισσότερες από πέντε φορές την τελευταία δεκαετία, ενώ 11,5% έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από τρεις φορές. Τα ποσοστά αυτά ενισχύουν την ανάγκη ενημέρωσης για την επιτακτική ανάγκη πραγματοποίησης του τεστ ΠΑΠ.

Συνολικά τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ενημέρωση για τον εμβολιασμό και το Τεστ ΠΑΠ είναι ακόμη χαμηλή στην Ελλάδα, υπάρχει ανάγκη για πληροφόρηση ενώ στην κάλυψη του κενού ενημέρωσης σημαντικότερος κρίνεται ο ρόλος της ιατρικής κοινότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενημερωτική καμπάνια τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, με την επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Γυναικολογικής Ογκολογίας και την υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών GlaxoSmithKline και ΒΙΑΝΕΞ.

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιάΖΩ δραστηριοποιείται εδώ και 33 χρόνια με οργανωμένα Εθελοντικά Προγράμματα στο χώρο του καρκίνου. Είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Το έργο του Ομίλου υποστηρίζεται από Επιστημονική Επιτροπή, εκπαιδευμένους εθελοντές και επαγγελματίες.

Για τον καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας έχει υλοποιήσει προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας από Δημόσια νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και περιοχές όπου ζουν κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.