18/2/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιστημονικές εξελίξεις 9/12/2009 10:24
Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα φάσης Ι εμβολίου κατά του καρκίνου του προστάτη
doctors.in.gr

Νέα Υόρκη: Η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους του εμβολίου κατά του καρκίνου του προστάτη δείχνει ότι προκαλεί ασφαλή ανοσοποιητική αντίδραση που βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Clinical Cancer Research.

Ο Δρ Ντέιβιντ Λουμπαροφ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα ενώ δοκίμαζαν την ασφάλεια του εμβολίου σε αρκετές δοσολογίες, συνέκριναν και δύο διαφορετικές μεθόδους χορήγησης του και εκτίμησαν την συνεισφορά του στην συνολική επιβίωση.

Ο Δρ Λουμπαροφ ανέπτυξε το εμβόλιο, το οποίο αποτελείται από έναν κοινό αδενοϊό που τροποποιήθηκε ώστε να είναι φορέας του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Παλαιότερα δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα του σε ζωικά μοντέλα της νόσου είχαν δείξει ότι μπορεί να παράγει CD8+ Τ-κύτταρα.

Επειδή η φάση Ι είχε στόχο να εδραιώσει την ασφάλεια και το προφίλ τοξικότητας, συμπεριλήφθηκαν άνδρες μόνο με προηγμένου σταδίου μεταστατικό καρκίνο που είχε αποτύχει να ανταποκριθεί στη πρώτης γραμμής θεραπεία (ριζική προστατεκτομή ή ακτινοθεραπεία) και στην δεύτερης γραμμής θεραπεία (πλήρη ακτινοθεραπεία, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και/ή χημειοθεραπεία).

Οι 32 συμμετέχοντες (μέσης ηλικίας 71 ετών, μέσο PSA 128 ng/mL) κατανεμήθηκαν σε έξι δοσολογικές ομάδες εμβολιασμού, και έτσι η μελέτη δεν είχε αρκετή στατιστική δύναμη να εκτιμηθεί η σημασία οποιουδήποτε μέτρου κλινικής αποτελεσματικότητας.

Κάθε άνδρας πήρε μια δόση του εμβολίου και οι περισσότεροι υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις για έναν χρόνο μετά. Οι μισοί πήραν ένα υδαρές αιώρημα ενδοφλέβια και οι άλλοι μισοί μια εκδοχή αιωρήματος σε πλέγμα κολλαγόνου Gelfoam.

Κανείς εκ των ασθενών δεν εκδήλωσε σημαντικές παρενέργειες. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιος ερεθισμός και πόνος στο σημείο του εμβολιασμού.

Οι περισσότεροι άνδρες που ενέθηκαν με το πλέγμα κολλαγόνου εκδήλωσαν ανοσο-αντίδραση μεσολαβούμενη από Τ-κύτταρα (77%) συγκριτικά με τους ασθενείς που πήραν το υδαρές αιώρημα (57%). Αντίθετα, το υδαρές αιώρημα προκάλεσε anti-PSA (58% έναντι 10%).

Ο χρόνος διπλασιασμού του PSA βελτιώθηκε σε περισσότερους ασθενείς που πήραν το πλέγμα κολλαγόνου συγκριτικά με το υδαρές αιώρημα (57% έναντι 36%). Ο χρόνος διπλασιασμού του PSA ήταν πιθανότερο να βελτιωθεί αν οι ασθενείς είχαν εκδηλώσει αντισώματα PSA απ' ότι αν είχαν anti-PSA Τ-κυτταρικές αντιδράσεις.

Η επιβίωση των ασθενών καταγράφηκε στο νομόγραμμα Halabi, προγνωστικό εργαλείο που δημοσιεύεται από το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering και καταγράφει την λειτουργική κατάσταση, το επίπεδο PSA, το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης και την ηπατική και νεφρική λειτουργία. Συνολικά το 55% των ασθενών ξεπέρασε το προβλεπόμενο χρόνο επιβίωσης του νομογράμματος.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.