18/3/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιστημονικές εξελίξεις 9/10/2009 12:7
Με ρετροϊό σχετίζεται το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
doctors.in.gr

Αθήνα: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, φαίνεται πως συνδέεται με έναν ρετροϊό, ο οποίος έχει ήδη συσχετιστεί με μορφή επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που έρχεται να ρίξει φως στο ζήτημα για πρώτη φορά.

Η ανακάλυψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του συνδρόμου και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα οδηγήσει επιτέλους σε φαρμακευτική θεραπεία για μια πολύπλοκη πάθηση, η οποία επηρεάζει τις ζωές περίπου 17 εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς, σε σημείο που να μην μπορούν καν να εργαστούν, και η οποία ως τώρα ήταν αδύνατο να θεραπευτεί.

Η έρευνα, της Δρ Τζούντι Μίκοβιτς, του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science, εντόπισε έναν ρετροϊό, τον ΧMRV, στο αίμα της πλειονότητας (67%) των ασθενών με το σύνδρομο. Από την άλλη, ο ιός εντοπίστηκε μόνο στο 3,7% του αίματος υγιών ατόμων.

Όμως οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στον ιό και το σύνδρομο, δεν έχει ακόμα αποδειχτεί ότι ο ιός όντως προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, συνεπώς πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες.

Ο συγκεκριμένος ιός έχει ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη. Αν αποδειχτεί ότι υπάρχει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, τότε, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ανοίγονται νέες δυνατότητες για την θεραπεία και των δύο ασθενειών.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και προκαλεί εξουθένωση, που μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια μνήμης, πρόβλημα συγκέντρωσης, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκεφάλους κ.α.. Τα συμπτώματα διαρκούν τουλάχιστον έξι μήνες και μπορούν να έχουν ανάλογη επίδραση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η διάγνωση του συνδρόμου είναι δύσκολη και συνήθως γίνεται αφού άλλες ψυχικές και σωματικές παθήσεις έχουν αποκλειστεί. Αν και αρχικά, λόγω της άγνωστης αιτιολογίας και της συμπτωματολογίας, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από γιατρούς και την κοινή γνώμη, σήμερα πια η ιατρική κοινότητα την αντιμετωπίζει σαν μια δυνητικά σοβαρή πάθηση.

Ο ιός XMRV, που ανακαλύφθηκε πριν τρία χρόνια από τον βιολόγο Ρόμπερτ Σίλβερμαν της Κλινικής του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ (ο οποίος συμμετείχε στη νέα μελέτη), είναι ένας ρετροϊό, όπως ο ιός HIV του AIDS, ενώ μοιάζει με την ομάδα των ιών MLV, που προκαλούν καρκίνο και νευρολογικές ασθένειες. Έχει βρεθεί σε μερικούς καρκινικούς όγκους και ακόμα είναι γνωστό ότι προκαλεί λευχαιμία και καρκίνο στα ζώα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.