18/12/2017 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 18/6/2009 10:56
Τα λιπαρά ψάρια αναστέλλουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
health.in.gr

Λονδίνο: Τα άτομα με γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θα πρέπει να τρώνε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να διατηρούν την οφθαλμολογική πάθηση υπό έλεγχο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Ophthalmology.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται εν αφθονία στα ψάρια όπως ο σολομός και ο κολιός φαίνεται να επιβραδύνουν ή ακόμη και να αναστέλλουν την πρόοδο τόσο των πρώιμων όσο και των όψιμων σταδίων της πάθησης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης βάσισαν τα αποτελέσματά τους σε δείγμα σχεδόν 3.000 ατόμων που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής.

Aλλες επιστημονικές μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά το ένα τρίτο και τώρα οι Αμερικανοί ερευνητές έρχονται να δείξουν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα ωφελούν και αυτούς που έχουν ήδη εκδηλώσει την πάθηση.

Η πρόοδος τόσο της υγρή όσο και της ξηρής μορφής της νόσου είναι 25% λιγότερο πιθανή στα άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα άτομα με προηγμένου σταδίου γεροντική εκφύλιση ωχράς κηλίδας που έκαναν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή απελευθερώνουν με βραδύ ρυθμό τα σάκχαρα τους και που έπαιρναν συμπληρώματα αντιοξειδωτικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνη C και ψευδάργυρος φάνηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο προόδου της πάθησης ακόμη και κατά 50%.

Αντικαθιστώντας πέντε φέτες λευκού ψωμιού με πέντε φέτες ολικής άλεσης καθημερινά επί του συνόλου των 250 γραμμαρίων των υδατανθράκων, μειώνονταν έως και κατά 8% η προηγμένη γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε ορίζοντα πενταετίας.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι τα συμπληρώματα ήταν εξισορροπιστικά για τα άτομα με πρώιμη εκφύλιση ωχράς κηλίδας ακυρώνοντας τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων και μάλιστα φάνηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο προόδου της νόσου.

Όσοι ασθενείς πήραν επίσης αντιοξειδωτικές βιταμίνες μαζί με ψευδάργυρο και είχαν αυξημένη ημερήσια πρόσληψη β-καροτένης (που περιέχεται σε πράσινα και κίτρινα λαχανικά) είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να περάσουν σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας τροποποιώντας τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα μετά από τα γεύματα που μπορούν να κάνουν κακό στον οργανισμό.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα καθώς και ω-3 λιπαρά οξέα λόγω των συγκεχυμένων αποτελεσμάτων.

Οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση δύο έως και τριών μερίδων λιπαρών ψαριών (σολομός, τόνος, κολιός, ρέγκα και όστρακα) την εβδομάδα, ώστε να πετύχουν την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 650 mg ω-3 λιπαρών οξέων, που μειώνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο τόσο της πρώιμης όσο και της όψιμης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2017 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.