23/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 9/2/2009 9:42
Ενισχύει τη μνήμη των ηλικιωμένων η διατροφή με θερμιδικό περιορισμό
health.in.gr

Λονδίνο: Η μείωση της ποσότητας της τροφής σχεδόν κατά το ένα τρίτο μπορεί να συντελέσει σε βελτίωση της μνήμης μας, υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μούνστερ στην Κάτω Σαξονία υπέβαλλε σε πρόγραμμα διατροφής 50 ηλικιωμένους εθελοντές, τους υπέβαλλαν και σε τεστ μνήμης τρεις μήνες αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις. Ωστόσο, διαιτολόγοι προειδοποιούν ότι η μείωση μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία εκτός αν γίνει και ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον είναι αυξανόμενο για τα πιθανά οφέλη του θερμιδικού περιορισμού μετά από ζωική μελέτη που έδειξε ότι ενδεχομένως να βελτιώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης και να καθυστερεί η απαρχή σχετικών με τα γηρατειά ασθενειών.

Ωστόσο είναι ακόμη αβέβαιο κατά πόσο αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους, καθώς τα επίπεδα του θερμιδικού περιορισμού στη ζωική έρευνα ήταν σοβαρά.

Ο ακριβής μηχανισμός που μπορεί να απονείμει αυτά τα οφέλη ακόμη βρίσκεται υπό διερεύνηση, με τις θεωρίες να κυμαίνονται από τη μείωση της παραγωγής των χημικών ουσιών των ελεύθερων ριζών μέχρι τη μείωση της φλεγμονής.

Οι Γερμανοί επιστήμονες έκαναν κλινική μελέτη μετά τα αποτελέσματα της ζωικής που είχε δείξει ότι η μνήμη μπορούσε να ενισχυθεί μετά από την συμπερίληψη 30% λιγότερων θερμίδων.

Οι εθελοντές που κατά μέσο όρο ήταν 60 ετών χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη έκανε ισορροπημένη διατροφή με κανονικό αριθμό θερμίδων, η δεύτερη παρόμοια διατροφή αλλά με υψηλότερη αναλογία ακόρεστων λιπαρών, όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο και τα ψάρια και η τρίτη ομάδα έκανα διατροφή περιορισμένων θερμίδων.

Μετά από τρεις μήνες, δεν καταγράφηκε διαφορά στην μνήμη των δύο πρώτων ομάδων, αλλά τα 50 άτομα της τρίτης ομάδας είχαν καλύτερες επιδόσεις.

Επίσης είχαν ενδείξεις σωματικής βελτίωσης, με μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και λιγότερα σημάδια φλεγμονής.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να εξηγήσουν τα καλύτερα σκορ στην μνήμη, καθώς διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Τα αποτελέσματα παρέχουν λοιπόν τις πρώτες πειραματικές αποδείξεις σε ανθρώπους για τον θερμιδικό περιορισμό και την βελτίωση της μνήμης των ηλικιωμένων.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ελήφθη ειδική μέριμνα ώστε οι εθελοντές παρά την περιοριστική διατροφή να λαμβάνουν τις κατάλληλες ποσότητες βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων.

Ο Δρ Λέιγκ Γκίμπσον από το Πανεπιστήμιο του Ρόεχαμπτον εξηγεί ότι «η πτώση της ινσουλίνης είναι ένας εκ των αιτίων βελτίωσης της μνήμης. Η ορμόνη είναι γνωστό ότι δρα σε τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τα αυξημένα επίπεδα της σε άτομα με κακώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου ΙΙ έχει άμεσα σχετιστεί με χειρότερη μνήμη και γνωστική λειτουργικότητα.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.