23/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 27/10/2008 9:37
Η μαύρη σοκολάτα συντελεί στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου
health.in.gr

Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σε τακτική βάση μπορεί να συντελέσει στη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής, η οποία σχετίζεται άμεσα με την καρδιακή και αγγειακή νόσο, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition.

Η Δρ Ρομίνα ντι Τζιουζέπε και οι συνεργάτες της στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Καμπομπάσο εξηγούν ότι σε έναν προφανώς υγιή πληθυσμό, ακόμη και μια μικρή μείωση της χαμηλής διαβάθμισης φλεγμονής όπως αυτή που σχετίζεται στην παρούσα έρευνα με την τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να έχει κλινικά σχετικά οφέλη στην πρωτοπαθή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Η παρουσία της φλεγμονής ορίζεται με την μέτρηση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δείκτης της στεφανιαίας νόσου.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι τα άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες μαύρης σοκολάτας, η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

Έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 4.849 υγιείς άνδρες και γυναίκες που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Moli-sani Project, μια διαρκή μελέτη για ενήλικες 35 ετών και άνω που ζουν στην νότια Ιταλία. Στο δείγμα περιλαμβάνονταν και 1.317 άτομα που δεν έτρωγαν σοκολάτα τον προηγούμενο χρόνο και 824 που έτρωγαν τακτικά μαύρη σοκολάτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα, κατανάλωναν 5,7 γραμμάρια την ημέρα.

Τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης κυμαίνονταν στα 1,32 mg/dL για όσους δεν έτρωγαν μαύρη σοκολάτα, και 1,10 mg/dL για τους λάτρεις της σοκολάτας. Τα άτομα που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα έκαναν υγιεινότερη διατροφή, ήταν νεότεροι και είχαν υψηλό κοινωνικό στάτους, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να γυμνάζονται. Ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους σχετικούς παράγοντες, η σχέση μεταξύ μαύρης σοκολάτας και χαμηλής C-αντιδρώσας πρωτεΐνης η σχέση συνέχισε να ισχύει.

Το εύρος των επιπέδων διακύμανσης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης που παρατηρήθηκε στην ομάδα που έτρωγε μαύρη σοκολάτα ανταποκρίνεται σε ήπιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ τα επίπεδα στην ομάδα των μη καταναλωτών της σοκολάτας σχετίζονται με μέτριο κίνδυνο νόσησης.

Πάντως τα οφέλη προέκυπταν όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν έως και 20 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα την ημέρα κάθε τρεις ημέρες, αλλά η περισσότερο ποσότητα δεν πρόσφερε κάτι επιπλέον. Μάλιστα οι επιδράσεις στα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης έτειναν να εξαφανίζονται με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.