23/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιστημονικές εξελίξεις 21/5/2007 9:43
Τα λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
health.in.gr

Νέα Υόρκη: Τα υψηλά διατροφικά επίπεδα των ω-3 μακράς αλυσίδας πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και τα ψάρια ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Ophthalmology.

Πρόκειται για στοιχεία από τη μελέτη Age-related Eye Disease Study (AREDS) στην οποία συμμετείχαν 4.519 άτομα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο συχνότητας για να καταγραφεί το διατροφικό περιεχόμενο το προηγούμενο έτος από την εγγραφή στη μελέτη.

Αφού συνυπολογίστηκαν το σύνολο των θερμίδων και άλλες μεταβλητές, τα άτομα που είχαν τα υψηλότερα συνολικά επίπεδα ω-3 μακράς αλυσίδας πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στη διατροφή τους είχαν 39% μειωμένο κίνδυνο νεο-αγγειακής γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας συγκριτικά με άτομα που είχαν τα χαμηλότερα διατροφικά επίπεδα.

Η ανταποκρινόμενη μείωση κινδύνου για τα διατροφικά επίπεδα του δοκοσαεξαενοϊκού οξέος, ενός αμφιβληστροειδικού ω-3 μακράς αλυσίδας πολυακόρεστου λιπαρού οξύ, ήταν 46%.

Τα υψηλά επίπεδα ψαριών, γενικά, βραστά ή ψητά μείωναν τον κίνδυνο νεο-αγγειακής γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 39% και 35% αντίστοιχα.

Αντίθετα, η πρόσληψη αραχιδονικού οξέος, ένα ω-6 λιπαρών πολυακόρεστο οξύ που εντοπίζεται στα φωσφολιπίδια, την κυτταρική μεμβράνη και τον εγκέφαλο, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο νεο-αγγειακής γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Συγκριτικά με άτομα που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, αυτοί με τα υψηλότερα είχαν 54% αυξημένο κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.