23/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιστημονικές εξελίξεις 11/12/2006 9:40
Επιβεβαιώνεται η σχέση κόκκινου κρέατος και ορθοκολικού καρκίνου
health.in.gr
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που καταναλώνουν κόκκινο κρέας και κατεργασμένο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης ανασκόπησης επιστημονικών δεδομένων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με επικεφαλής τις Δρ Σουζάνα Λάρσον και Αλίσια Βολκ επανεξέτασαν 15 δημοσιευμένες μελέτες για το κόκκινο κρέας (στις οποίες περιλαμβάνονταν συνολικά 7.367 άτομα) και 14 μελέτες για το κατεργασμένο κρέας (στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 7.903 άτομα).

Συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν ελάχιστη ποσότητα κόκκινου κρέατος, εκείνοι που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Για το κατεργασμένο κρέας ο κίνδυνος ήταν περίπου 20%.

Οι άνδρες που έτρωγαν 120 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ημερησίως είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου και αυτοί που έτρωγαν 30 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος είχαν 9% αυξημένο κίνδυνο.

Τέλος, καταγράφηκε θετικός συσχετισμός μεταξύ και των δύο τύπων κρέατος και των δύο τύπων καρκίνου που αφορά το έντερο. Το κόκκινο κρέας πάντως ενίσχυε τον κίνδυνο κυρίως καρκίνου του ορθού.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.