23/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιστημονικές εξελίξεις 29/11/2006 10:20
Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης
health.in.gr

Λονδίνο: Μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορεί να αραιώνει το αίμα και να μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, περίπου κατά τον ίδιο τρόπο με την ασπιρίνη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Σικάγο.

Τα φλαβονοειδή, συστατικά που περιέχονται εν αφθονία στη σοκολάτα ίσως είναι το «κλειδί» του μυστηρίου.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς διενήργησε εξετάσεις σε 139 λάτρεις της σοκολάτας, οι οποίοι άνηκαν σε ένα μεγαλύτερο δείγμα 1.200 ατόμων με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.

Στα πλαίσια της μελέτης αυτής, οι επιστήμονες εξέταζαν την επίδραση της ασπιρίνης στα αιμοπετάλια, τα μικροσκοπικά στερεά σωματίδια του αίματος που συσσωρεύονται για να δημιουργήσουν τον θρόμβο.

Ωστόσο, οι 139 συμμετέχοντες εξαιρέθηκαν από την αρχική μελέτη διότι δεν μπορούσαν να απέχουν της σοκολάτας, όπως προαπαιτούσε η διαδικασία.

Ήδη εδώ και δύο δεκαετίες είναι γνωστό ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ έχει και άλλες θετικές επιδράσεις στην ροή του αίματος.

Ωστόσο, η ομάδα των εξαρτημένων από τη σοκολάτα έδωσε μια θαυμάσια ευκαιρία στους Αμερικανούς επιστήμονες να αποδείξουν γιατί συμβαίνει αυτό, διενεργώντας μια λεπτομερή βιοχημική ανάλυση.

Πραγματοποίησαν λοιπόν εξετάσεις για να συγκρίνουν πόσο χρόνο χρειάζονταν τα αιμοπετάλια των σοκολατο-εξαρτημένων και των υπολοίπων που δεν είχαν καταναλώσει σοκολάτα, για να συσσωρευτούν όταν διέρχονταν εντός ενός τεχνητού συστήματος αιμοφόρων αγγείων.

Τα αιμοπετάλια αυτών που απείχαν της σοκολάτας συγκολλήθηκαν ταχύτερα, στα 123 δευτερόλεπτα, συγκριτικά με τα 130 δευτερόλεπτα της ομάδας των ατόμων που έτρωγαν σοκολάτα μετά μανίας.

Η Δρ Ντάιν Μπέκερ εξήγησε ότι «η μικρή αυτή ομάδα καταναλωτών σοκολάτας μας έδειξε ότι το χημικό συστηματικό που περιέχεται στους σπόρους του κακαόδεντρου έχει βιοχημική επίδραση όμοια με την ασπιρίνη στη μείωση της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, η οποία μπορεί να είναι μοιραία αν σχηματιστεί θρόμβος και μπλοκαριστεί ένα αιμοφόρο αγγείο, προκαλώντας τελικά έμφραγμα.

Η κατανάλωση λοιπόν λίγης σοκολάτας ή ένα ρόφημα σοκολάτας στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής είναι πιθανόν επωφελής για την ατομική υγεία, αρκεί να μην ξεπερνάμε το μέτρο, καθώς η σοκολάτα είναι πλούσια σε βούτυρο και ζάχαρη».

Δύο κουταλάκια του γλυκού μαύρης σοκολάτας την ημέρα είναι αρκετά για να αποκομίσουμε τα πλεονεκτήματα της.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.