21/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Επιστημονικές εξελίξεις 20/7/2005 10:14
Η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση
health.in.gr

Ουάσιγκτον: Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενισχύει τις φυσιολογικές αντιδράσεις της ινσουλίνης στην διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου σε χαμηλά επίπεδα και βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στα άτομα με υπέρταση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Τζέφρι Μπλούμπεργκ με τυχαία επιλογή έδωσε σε 20 άτομα (10 άνδρες και 10 γυναίκες με υπέρταση) μαύρη ή λευκή σοκολάτα. Για 15 μέρες οι μισοί κατανάλωσαν 100 γραμμαρια ειδικής μαύρης σοκολάτας εμπλουτισμένη με φλαβονοειδή ενώ οι άλλοι μισοί την ίδια ποσότητα λευκής σοκολάτας.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη λειτουργικότητα των αιμοφόρων αγγείων.

Η λευκή σοκολάτα επιλέχθηκε γιατί εν αντιθέσει με την μαύρη, δεν περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία πιστεύεται ότι ευθύνονται για τα προφανή οφέλη της σοκολάτας στην υγεία.

Τελικά η μαύρη σοκολάτα συσχετίστηκε με σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης (12 mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση και 9 mmHg στη διαστολική αρτηριακή πίεση), μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης (κατά 10% κατά μέσο όρο), αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιωμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ωστόσο ότι οι υπερτασικοί δεν θα πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μαύρης σοκολάτας, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους, το οποίο εξουδετερώνει τα όποια οφέλη.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.