23/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 8/12/2004 10:9
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας
health.in.gr
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση σχετικά μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος σε ημερήσια βάση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis and Rheumatism.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά τον ίδιο τον οργανισμό, και συγκεκριμένα κατά των αρθρώσεων, για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Προσβάλλει το 2% του πληθυσμού και μάλιστα τρεις φορές συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες, προτιμώντας τις ηλικίες μεταξύ 35-55 ετών.

Συνήθως θίγονται περισσότερο οι μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών οι οποίες πονούν, διογκώνονται, είναι θερμές και δύσκαμπτες εξαιτίας της φλεγμονής. Η δυσκαμψία είναι χειρότερη το πρωί, ενώ πέρα από τις αρθρώσεις των δακτύλων χεριών και ποδιών προσβάλλονται οι καρποί, αγκώνες, ώμοι, γόνατα και ποδοκνημικές.

Πολλές φορές υπάρχουν και γενικότερα σημεία όπως αίσθημα κόπωσης, δεκατική πυρετική κίνηση, αναιμία και λιγότερα συχνά προσβάλλονται νεύρα, αγγεία, πνεύμονες και οφθαλμοί. Μερικοί πάσχοντες παρουσιάζουν ανώδυνα σκληρά εξογκώματα (ρευματικά οζίδια) σε μέρη του σώματος που υφίστανται πίεση πχ αγκώνες.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από ένα απρόβλεπτο κύκλο εξάρσεων και υφέσεων. Σε μακροχρόνια βάση και κυρίως χωρίς τη στενή παρακολούθηση και αγωγή που επιβάλλεται, οι αρθρώσεις μπορούν να παραμορφωθούν.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με επικεφαλής τον Δρ Αλαν Σιλμαν εξέτασε δεδομένα που αφορούσαν 25.630 άτομα ηλικίας 45 έως 75 ετών τα οποία είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από εννέα χρόνια.

Γενικά, τα άτομα που εκδήλωσαν ρευματοειδή αρθρίτιδα κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο κρέας και λιγότερη βιταμίνη C, συγκριτικά με τα άτομα που ήταν ελεύθερα της νόσου.

Αφού αφαιρέθηκε η επίδραση της πρόσληψης φρούτων και άλλων πιθανών παραγόντων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (περισσότερα από 58 γραμμάρια ημερησίως), είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν συγκριτικά με άτομα που έτρωγαν λιγότερα από 26 γραμμάρια ημερησίως.

Πάντως γενικά η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξανε τον κίνδυνο αρθρίτιδας.

Ο Δρ Σιλμαν σημειώνει ότι το κόκκινο κρέας ίσως αυξάνει τον κίνδυνο διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων κατά του κολλαγόνου ή εκθέντωντας τα άτομα σε μολυσματικούς παράγοντες, οι οποίοι προάγουν τη νόσο.

Διαβάστε επίσης
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.