20/1/2018 Forum | Chat | Ημερολόγιο | in mail | E-cards
Ειδήσεις
Αλλες Πηγές
Ελληνικό Διαδίκτυο
Διάφορα 3/11/2004 13:33
Το 17% των ζευγαριών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας
health.in.gr
Θεσσαλονίκη: Το 17% περίπου των ζευγαριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας Ιωάννης Παπαδήμας.

Με αφορμή την διοργάνωση του 6ου Πανελληνίου Ανδρολογικού Συνεδρίου με θέμα «Ανδρική Υπογονιμότητα», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2004 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαδήμας τόνισε ότι, σήμερα στην Ελλάδα τα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί υπολογίζονται σε περίπου διακόσιες χιλιάδες.

Στο 30% των περιπτώσεων υπογονιμότητας ευθύνεται ο ανδρικός παράγοντας, στο 40% ο γυναικείος παράγοντας, ενώ στο υπόλοιπο 30% συνυπάρχει αίτιο υπογονιμότητας και στους δύο συντρόφους.

Με τη βοήθεια όμως των νέων θεραπευτικών μεθόδων το ποσοστό των ανδρών που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί και θα χρειασθεί να καταφύγουν είτε στη χρησιμοποίηση σπέρματος από δότη, είτε στην υιοθεσία έχει μειωθεί από το 40% σε κάτω από το 5%.

Τα συχνότερα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η κιρσοκήλη, δηλαδή η διάταση των φλεβών του όρχεος (32%), οι λοιμώξεις των επικουρικών γεννητικών αδένων όπως ο προστάτης και οι σπερματοδόχες κύστεις (9%), η κρυψορχία δηλαδή η μη κάθοδος των όρχεων στο όσχεο μετά τη γέννηση (8%), οι αποφράξεις των εκφορητικών οδών του σπέρματος (1%) καθώς και ενδοκρινολογικά (9%) ή ανοσολογικά αίτια όπως τα αντισπερματικά αντισώματα (4%).

Ωστόσο σε ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 32%, το αίτιο της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει άγνωστο (ιδιοπαθής υπογονιμότητα).

Κατά τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση διεθνώς για τη δυσμενή επίδραση του περιβάλλοντος στην ανδρική γονιμότητα. Αν και οι περισσότερες από τις μελέτες παρουσιάζουν μεθοδολογικά προβλήματα υπάρχουν αρκετά δεδομένα που υποστηρίζουν την άποψη πως μια σειρά από φυσικά (θερμότητα, ιονίζουσες ακτινοβολίες, μικροκύματα, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, θόρυβος, δονήσεις) και χημικά αίτια (εντομοκτόνα, βαρέα μέταλλα, οργανικοί διαλύτες, οιστρογόνα στο οικοσύστημα) συμβάλουν στην ανδρική υπογονιμότητα.

Η διαγνωστική μελέτη του υπογόνιμου άνδρα για να θεωρείται ολοκληρωμένη πρέπει να περιλαμβάνει δύο έως τρία σπερμοδιαγράμματα, ορμονικό έλεγχο, υπερηχογραφικό έλεγχο με Doppler και σε επιλεγμένες περιπτώσεις βιοψία των όρχεων με λεπτή βελόνη (FNA) καθώς και γενετική μελέτη.

Η FNA των όρχεων είναι μια ατραυματική και πρακτική μέθοδος που δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και που εμφανίζει τόσο διαγνωστική, όσο και θεραπευτική σημασία.

Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής διάγνωση τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς επιτρέπει την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας.

Θεραπευτικά, απαιτείται ομάδα ειδικών ιατρών καθώς το ζευγάρι πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ενιαία μονάδα.

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας μια σειρά από αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις και μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η εισαγωγή της μεθόδου της εξωσωματικής μικρογονιμοποίησης (ICSI) το 1992 αποτέλεσε πολύ σημαντική πρόοδο στην θεραπευτική αντιμετώπιση της βαρείας ανδρικής υπογονιμότητας, με ποσοστό επιτυχίας που προσεγγίζει το 25% ανά κύκλο. Σε όλες τις περιπτώσεις το τετράπτυχο «πληροφόρηση-συνεργασία με το ζευγάρι σε όλα τα βήματα-απάντηση στα ερωτήματα που αναφύονται-ψυχολογική στήριξη» είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

ΑΠΕ
Διαβάστε επίσης
Σχετικά άρθρα
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής προτείνει
Ιατρικό αλφάβητο
Λεξικό ιατρικών όρων για εύκολη ανάγνωση των ιατρικών θεμάτων

In Health Επικοινωνία: Πείτε μας τη γνώμη σας
©2018 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.